Kruse gav lån til Østerfælled

Finans
Eksklusivt for kunder
10. feb 2011 KL. 7:27
Formanden for Finansiel Stabilitet var ansvarlig for et sandsynligt tabsgivende milliardlån til Østerfælled-projektet.

Formanden for det statslige selskab for krakkede banker, Finansiel Stabilitet, var i 2006 ansvarlig for lånet til et af landets mest tabsgivende ejendomsprojekter overhovedet, Østerfælled på Østerbro i København med mere end 500 lejligheder.

Det skriver dagbladet Børsen.

Nykredit står til et tab i størrelsesordenen 300-400 mio. kr. som konsekvens af Henning Kruse Petersens udlånsvillighed til projektet, da han var koncerndirektør i Nykredit. Amagerbanken med andenprioriteten har også lidt et tab i samme størrelsesorden.

Ingen kommentarer

Er det korrekt, at du var ansvarlig for lånet til Østerfælled-projektet?

"Ja, det kan man godt sige, da jeg var ansvarlig for erhvervs- og kreditområdet."

Er det ikke problematisk, når du i dag som formand for Finansiel Stabilitet skal råde bod på konsekvenserne af dårlig udlånspolitik?

"Det har jeg ingen kommentar til."

Østerfælled har i mange år været et stærkt problematisk indslag på det københavnske ejendomsmarked for investorerne, da projektet grundlæggende blev købt alt for dyrt i 2006 af projektudvikleren Jens Schaumann.

Prisen på 1,5 mia. kr. var baseret på vidtløftige indtjeningsmuligheder på salg af ejerlejlighed ved fraflytning. Den rene drift kastede blot 2 pct. af sig, vurderer ejendomseksperten Lars Wismann.

Han har en ret præcis viden om låneforholdene i Østerfælled og vurderer, at Nykredits tilgodehavende på lånene i dag er ca. 1,2 mia. kr. De godt 500 lejligheder kan formentlig indbringe 800-900 mio. kr. ved et salg i dag, vurderer han.

Det harmonerer med tidligere udmeldinger fra Finanstilsynet, baseret på ejendommenes afkastevne. Her lå ejendomsværdierne anslået til 840 mio. kr., svarende til godt halvdelen af købsprisen, og projektet har været medvirkende til Amagerbankens krak. Amagerbanken er i dag en del af Finansiel Stabilitet, der som nævnt har Henning Kruse Petersen i hovedrollen.

Læs hele artiklen i Den Elektroniske Avis