Forsikrings- og pensionsselskaber frygter for afkastet: Her er de ti største trusler

387330_16_9_large_546.jpg
Finans
Eksklusivt for kunder
12. sep 2019 KL.11:07

Den økonomiske usikkerhed truer forsikrings- og pensionselskabernes forretningsmodeller.

Det er budskabet fra selskaberne selv, der sender "investeringsafkast" ind i top 5 over de risici, som truer selskabernes forretningsmodeller mest. Det skriver rådgivningsvirksomheden PwC i deres rapport Insurance Banana Skins 2019.

Hvert andet år svarer forsikrings- og pensionsbranchen på, hvilke risici der udgør de største trusler mod deres forretningsmodel, og i år springer investeringsafkastet op på en anden plads fra en sjette plads i 2017.

"Branchen er bekymret for investeringsafkastet grundet det lave renteniveau. Det forventede afkast er typisk blevet lavere, og afkastet på obligationer er tæt på nul. Og det giver branchen incitament til at investere i mere risikofyldte aktiver for at sikre danskernes alderdom," siger Jette Lunding Sandqvist, partner i PwC.

Pensionsselskaberne bliver hårdt ramt af det lave rentemiljø, da det bliver sværere at få danskernes pensionsopsparinger til at vokse. Men også forsikringsselskaberne, der blandt andet tjener penge på at investere de opkrævede forsikringspræmier, er truet.

"Uroen i økonomien rammer hele sektoren, og det giver anledning til, at branchen er ekstra opmærksom på sin risikostyring, der er afgørende i en tid, hvor markedet kan gå i begge retninger," siger Jette Lunding Sandqvist.

I Insurance Banana Skins-rapporten indgår både en opgørelse over, hvilke trusler de danske forsikrings- og pensionsselskaber frygter, og hvilke trusler der er størst ifølge den globale branche.

Den danske top 10 (I parentesen ses 2017-placeringen for den nævnte risiko):

Cyberrisici (1)
Investeringsafkast (6)
Lovgivning (2)
Forandringsledelse (3)
Teknologi (4)
Rentesatser (16)
Politiske risici (8)
Konkurrence (5)
Makroøkonomi (14)
Omdømme (12)

Den internationale top 10 (I parentesen ses 2017-placeringen for den nævnte risiko):

Teknologi (3)
Cyberrisici (2)
Forandringsledelse (1)
Lovgivning (6)
Investeringsafkast (5)
Klimaforandringer (var ikke med i 2017)
Konkurrence (8)
Medarbejdernes kompetencer (9)
Makroøkonomi (7)
Rentesatser (4)