Finanstilsynet pudser Bagmandspolitiet på tidligere storaktionær i Københavns Andelskasse

387557_16_9_large_769.jpg
Finans
Eksklusivt for kunder
11. sep 2019 KL.15:08

Finanstilsynet vil nu have Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet - i folkemunde kendt som Bagmandspolitiet - til at undersøge, om en tidligere storaktionær i Københavns Andelskasse først brød loven og senere forsøgte at dække over det i forbindelse med en omlægning af kapital i foråret 2018.

Den danske virksomhed Clearhaus Holding A/S er kommet i Finanstilsynets søgelys, da selskabet i foråret 2018 i forbindelse med en omlægning af andelskassens kapital hævede sin ejerandel i Københavns Andelskasse over den af Finanstilsynet tilladte grænse på 33 pct.

Efter kapitalomlægningen, blev en del af ejerandelen ført tilbage med tilbagevirkende kraft, så holdingselskabet kom under smertegrænsen igen. Finanstilsynet vil nu have politiet til at undersøge, hvorvidt der forelå aftaler mellem Clearhaus Holding og de andre kapitalindehavere allerede på det tidspunkt hvor Clearhaus Holding overtog de over 33 pct.

Hvis der ikke allerede på det tidspunkt var lavet aftaler for tilbageførslen af kapitalandelen i banken, har Clearhaus Holding overtrædt loven for finansiel virksomhed.

Københavns Andelskasse blev sidste efterår lukket af myndighederne for grove brud på bl.a. hvidvasklovgivningen. Det anslås, at der på kun et år strømmede op mod 4 mia. kr. gennem banken i mistænkelige udenlandske transaktioner.