Finansrådet afviser kritik af ligeglade banker

Finans
Eksklusivt for kunder
06. dec 2010 KL.14:10
Kritikken af bankerne for ikke at rette sig efter enstemmige afgørelser i pengeinstitutankenævnet, der går dem imod, er helt forfejlet, mener Finansrådet.

Her finder man det rimeligt, at banker nægter at give kunden medhold, også selv om et enigt dommerpanel har klandret banken for dårlig opførsel.

I år har bankerne nægtet at efterleve 30 afgørelser fra pengeinstitutankenævnet trods stemmerne 5-0 i et dommerpanel, der har to repræsentanter fra finanssektoren siddende. Det er tre gange så mange som året før, mens tallet i 2008 kun lød på en eneste.

Banker er lydhøre

Det skriver dagbladet Børsen i dag med en dement kunde i Diba Bank som det seneste eksempel i en efterhånden lang række i 2010. Men bankernes egen interesseorganisation, Finansrådet, kalder ordningen ”velfungerende” og hæfter sig ved, at der tværtimod er en stigende tendens til, at bankernes følger nævnets afgørelser.

”Efterlevelsesgraden sidste år lød på 88 pct. frem til 1. november. I år ligger tallet i samme periode over 90 pct.. Det er en ekstremt høj efterlevelsesgrad,” siger direktør i Finansrådet, Jørgen Horwitz, til kritikken, der blev bragt op i forbindelse med Finansrådets årsmøde mandag.

Ifølge Horwitz er det urealistisk at gå efter en efterlevelsesgrad på 100 pct.

"Der kan være sager, hvis kompleksitet gør, at bankerne vil have en afgørelse prøvet ved domstolene. Og pengeinstitutankenævnet er ikke en domstol," siger Finansrådets direktør.

Sagerne skal behandles hurtigere

Han bekræfter, at Finansrådet fortsat anbefaler bankerne at følge enstemmige afgørelser fra pengeinstitutankenævnet, der sidste år oplevede en voldsom eksplosion i antallet af klagesager. I 2009 endte 1304 sager med utilfredse bankkunder på nævnets bord – mere end de tre foregående år tilsammen. I år er tallet faldet til foreløbig 585 ved indgangen til november.

”Vi har endnu ikke nået vores mål om at nedbringe sagsbehandlingstiden til maksimalt seks måneder. Vi regner med, at vi har nået vores mål i tredje kvartal 2011, hvis tilgangen af sager stabiliseres på det nuværende niveau,” sagde Peter Straarup – Finansrådets formand – i sin tale på årsmødet.

Han afslørede, at pengeinstitutankenævnet næste år bliver tilført ekstra arbejdskraft i form af to nye dommere. Det sker i erkendelse af, at antallet af klager har vokset sig over hovedet på den nuværende stab.