Eksperter sår tvivl om F1-alternativ

265468_16_9_large_561.jpg
Finans
Eksklusivt for kunder
13. sep 2013 KL. 8:26
Hvad tror du mest på – bankerne eller obligationsmarkedet? Umiddelbart har bankerne ikke opført sig specielt tillidsvækkende de senere år, og det er årsagen til at eksperter sætter spørgsmålstegn ved Realkredit Danmarks nye reakreditprodukt, FlexKort, der er tænkt som alternativ til de omdiskuterede F1-lån.

Problemet er, at lånet er bundet op på den såkaldte Cita-rente, som er afløser for den udskældte Cibor-rente, der har været udsat for manipulation. 

Privatøkonomisk rådgiver og indehaver af firmaet Miranova, Rune Wagenitz Sørensen, er en af skeptikerne.

"Jeg foretrækker et lån, der er baseret på en obligation, der bliver handlet løbende i markedet, frem for et lån der er bundet op på en interbankrente. Vi har set eksempler på, at det kan være svær at gennemskue. Jeg vil altid foretrække den rene vare, som jeg mener, flekslånet er," siger han.

Magt til bankerne

Privatøkonomisk rådgiver Kim Valentin, indehaver af Finanshuset i Fredensborg, ser ligeledes både roser og torne ved Realkredit Danmarks nye produkt. Ligesom kollegaen fra Miranova nævner han den øgede magt til bankerne som et problem.

"Det er positivt, at Realkredit Danmark har løst opgaven med at finde et nyt produkt, som lever op til ratingbureauernes krav. Men det er en torn, at renten fastsættes hvert halve år, for det giver en større renterisiko til forbrugerne. Samtidig er rentefastsættelsen taget væk af markedet og over i bankerne, hvilket giver bankerne mere magt," siger Kim Valentin.

Læs mere: Realkredit Danmark klar med F1-alternativ

I Realkredit Danmark ser cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig ikke det store problem i brugen af Cita-renten.

Ingen grund til bekymring


"Myndighederne er inde over for at sikre sig, at alt går korrekt til med Cita-renten, og det giver en blåstempling. Som låntager skal man altså ikke gå rundt og bekymre sig om, at der opstår nogle af de samme problemer, som vi så med i forbindelse med Cibor-renten," siger han.

Sidste år var fastsættelse af de såkaldte referencerenter, som Cibor-renten hører ind under, et særdeles hot emne, da det viste sig at rentesatserne flere steder i verden var manipuleret. I Storbritannien har sagerne medført bøder i milliardklassen og fængslinger af de skyldige. I Danmark arbejder Finanstilsynet fortsat med at få kigget forløbet omkring den danske cibor-rente efter i sømmene.

Løser akut problem


Hos Boligøkonomisk Videnscenter kalder sekretariatschef, Curt Liliengreen, det nye produkt for "godt håndværk, der lever op til ratingbureauernes krav." Forbrugerne er dog ikke bedre stillet.

Læs mere: Ratinggigant:  F1-lån er en trussel mod banker

"Da det er ratingbureauerne, der har magten, så ender de også med at få ret. Derfor er det da praktisk, at lave et produkt, der kan overbevise Standard & Poor’s, men om man i virkeligheden har en lavere risiko ved disse produkter, står hen i det uvisse. Ud fra et forbrugersynspunkt kan jeg i hvert fald ikke se det," siger Curt Liliegreen.

Han forudser, at når bidragssatser, kursskæringer og rentetillæg er betalt, vil prisen for et Flexkort ikke være meget anderledes end på et gammeldags F1-lån.

"Produktet bidrager til at få løst et akut problem, men det tager ikke hånd om det mest følsomme – nemlig forebyggelse af en ny boble," siger Curt Liliengreen.