Ekspert advarer mod aktier i Eik Banki

Finans
Eksklusivt for kunder
27. sep 2010 KL.14:07
Der er nu kommet syn for sagen i forhold til, at Eik Bank-aktien er meget risikabel. Det vurderer formueforvalter i Formueplejer, Thomas Berngruber, overfor børsen.dk.

Meldingen kommer oven på dagens omfattende rokade i ledelsen, jagten på flere penge og annonceringen af frasalget af Eik Bank Danmark og det efterfølgende styrkdyk i aktiekursen på over 50 pct.

”Det her beviser, at aktien er risikabel. Det er et glimrende eksempel på, hvordan det er at være investor og kigger på bankerne. Det der umiddelbart virker nogenlunde tilforladeligt og under kontrol, kan lynhurtigt ændre sig,” forklarer Thomas Berngruber.

Aktien for gamblere


Formueforvalteren vil ikke udelukke, at man kan score kassen på aktien, men hvis man leder efter en stabil investering, skal man nok holde lidt igen.

Er det en bank man skal holde sig fra?


”Det kommer an på temperament. Som vi lige har set med Amagerbanken, kan man godt tjene penge på det. En aktie falder jo aldrig i et hug, der er altid nogle op – og nedture undervejs, så hvis man rammer det rigtige tidspunkt, kan man godt tjene på det,” siger han og uddyber:

”Dermed ikke sagt, at det er nogen god investering over en længere periode. Jeg ville personligt ikke røre ved aktien, for det her bekræfter bare, at man ikke har kontrol over, hvad der er i banken. Det er umuligt at regne på og simpelthen for usikkert. Som investor skal man gøre op med sig selv, at det er med ekstrem høj risiko, man kaster sig over det.”

Kunders kvalitet afgørende

Banken står som sagt til at frasælge sin danske afdeling Eik Bank Danmark. Det bliver mildest talt svært, hvis man skal tro analytiker Michael West Hybholt fra SmallCap Danmark.

"Eik Bank Danmark må formodentlig todeles i en sund og en knap så sund del. Det
bliver svært at sælge den samlede pakke til en fornuftig pris. Sydbank og Spar
Nord har tidligere udtrykt interesse for at blive stærkere på Sjælland og kunne
potentielt være købere," vurderer han overfor Direkt.

Formueforvalter Thomas Berngruber mener, at det afhænger af kvaliteten af kunderne i den danske afdeling.

”Der er en del, der kan have interesse i den danske forretning, men prisen er afgørende i forhold til, hvad det er for en forretning, man rent faktisk kan købe. Hvor god eller dårlig den danske forretning præcis er, har jeg ikke overblik over, og det har selvfølgelig betydning for hvorvidt det bliver svært eller nemt at sælge den,” siger han.

Han vil ikke udelukke nogen banker som potentielle købere. Såfremt det er korrekt, at det drejer sig om 100.000 kunder, så vurderer han, at alle banker med interesse i det danske marked som udgangspunkt også har interesse i disse kunder.

”Det indebærer Sydbank, Nordea, Danske Bank osv. Men igen vil det være en vurdering af kvaliteten af kunderne. Der er ikke nogen, der på nuværende tidspunkt har lyst til at påtage sig en ekstrem risikabel portefølje, hvor de efterfølgende risikerer at skulle tage nogle store nedskrivninger,” konstaterer han.

Kapitaljagten indledes

Thomas Berngruber forklarer, at det er procentvist små tab, der kan vende en forretning fuldstændigt rundt. Han nævner eksemplet Amagerbanken, hvor et tab på valuta gjorde, at man kom i problemer.

”I det her tilfælde er det Finanstilsynet, der har været inde og ”afsige dom” over bankens aktiver i den forstand, at tilsynet kræver nedskrivninger, og at banken derfor er nødt til at sælge afdelingen for at kunne imødekomme kravet,” siger han.

Men han understreger, at det lige så godt kunne være en udvikling i økonomien, der driver virksomheden et sted hen.

”Banken er nu nødt til at indlede en kapitaljagt. Det virker til at være et betydeligt beløb, og det skal nu skaffes på en eller anden måde. Det kan ske ved frasalget af den danske del af banken eller ved kapitalrejsning,” slutter han.