Eivind Kolding: Opsplitning vil koste skattekroner

234728_16_9_large_336.jpg
Finans
Eksklusivt for kunder
12. jun 2012 KL.11:22
Udenlandske storbanker vil for alvor sætte sig på det danske marked, på bekostning af branchens mindste og statskassen, hvis ikke Danske Bank og andre i den kaliber bevarer deres styrke.

Det konstaterer Danske Banks ordførende direktør, Eivind Kolding, der åbent går i offensiven for at forsvare storbankernes betydning. Det sker i et debatindlæg i Politiken søndag, som et svar på avisens kritik af, at banken er blevet for stor til at fejle.

"Et landskab bestående af kun små og mellemstore banker vil betyde, at danske kunder i højere grad skal betjenes af udenlandske storbanker med bedre hjemmemarkedsvilkår," skriver Kolding og fortsætter:

"Konsekvensen er, at vi mister arbejdspladser af den karakter, som vi netop gerne vil have flere af og - selv om jeg nødigt fremhæver det - et beskatningsgrundlag."

Politiken-leder frygter for Danmark

Eivind Kolding reagerer på, at Politikens lederskribent Kristian Madsen har påpeget, at Danmark kan lide stor skade, hvis Danske Bank går ned. 

"Det er en gigantisk risiko for en økonomi at være så eksponeret for bankernes tab, som Danmark er. Især når det gælder en gigantisk bank som Danske Bank, hvis balance rundt regnet er dobbelt så stor som Danmarks bnp, der bogstaveligt talt ville ruinere Danmark, hvis vi pludselig står med regningen," skrev Kristian Madsen. 

Læs også: Politiken-leder vil splitte Danske Bank op

Frit slag for Nordea

Det scenarium går Kolding altså i rette med. Også med argumenter om, at hvis Danmark valgte at kræve opdeling af systemisk vigtige banker, som Danske Bank, så ville det være ude af trit med de internationale krav, og dermed give banker med hovedsæde i Stockholm, konkurrencefordele.

"Det centrale problem ligger også Danske Bank på sinde: Hvordan garderer en nation sig mod, at et stort pengeinstitut går ned? Den løsning, som tegner sig internationalt, er, at disse såkaldt systemkritiske banker skal kapitaliseres yderligere, og Danske Bank arbejder konstruktivt for, at vi i Danmark får en løsning på linje med øvrige nationer," skriver Eivind Kolding.

Afviser opsplitning

Bankdirektøren anser det yderligere som "en ekstremt hypotetisk tanke," når Kristian Madsen bekymrer sig for, om Danske Bank skulle krakke. Og forslaget om, at Danske Bank skal deles op får følgende kommentar:

"Forslaget forekommer mindre indsigtsfuldt og vil være en unik dansk tilgang. Store banker har væsentlige stordriftsfordele på omkostnings- og fundingsiden og kan gennem større indtjening modstå større tab," skriver bankdirektøren og henviser til, at Nationalbankens seneste stresstest netop har blåstemplet de større banker.

Naturlov gælder også finans

"Overalt i erhvervslivet går man mod større virksomheder, fordi de er mere konkurrencedygtige. Denne naturlov gælder også den finansielle sektor. Danmark har en betydelig fordel af at have et ledende internationalt dansk pengeinstitut til at betjene de danske kunders behov og til at skabe arbejdspladser og kompetencer på internationalt højt niveau." skriver Kolding.

Eivind Kolding er selv en fortaler for mere konsolidering i den danske bankssektor.

Læs mere: Ti banker er nok i Danmark

Skadelige difference

I forvejen slås Danske Bank med, at kreditvurderingsburauerne ser større risiko for, at danske storbanker går ned, end tilfældet er i udlandet. Moody's har været ude med nedgraderinger, hvor netop vurderingen af, at det statslige sikkerhedsnet ikke er så finmasket, har været et af argumenterne.
 
"Måske skulle vi kigge ud over muren i skolegården og vurdere, om det er rigtigt eller ønskeligt, at i første omgang danske pengeinstitutter og i anden omgang det danske samfund skal påføres højere omkostninger," slutter Eivind Kolding i Politiken.


Læs alle finansnyheder her