Du skal måske betale for at have penge i banken

296664_16_9_large_491.jpg
Finans
Eksklusivt for kunder
27. dec 2014 KL.12:01

Normalt belønnes man for at sætte sine penge i banken, da pengeinstituttet kan bruge likviditeten til udlån til andre kunder.

Men det lave renteniveau i forlængelse af finanskrisen har så godt som fjernet indlånsrenterne i de danske banker, og inden længe kan det måske endda komme til at koste penge at have plus på kontoen.

Det vurderer bankernes brancheorganisation Finansrådet over for Berlingske lørdag.

"Vi er presset til at tjene flere penge, og det tvinger os til at finde indtjening på nye måder. Derfor må vi spørge os selv, om ikke vi er kommet i den situation, at vi er nødt til at tilbyde kunderne en negativ indlånsrente," siger cheføkonom Niels Storm Stenbæk til avisen.

Usædvanlig situation

Han kalder situationen "højest usædvanlig" og henviser til, at den kommer i forlængelse af "den værste finanskrise siden Anden Verdenskrig".

Og der er ikke bare tale om teatertorden, mener professor Jesper Rangvid fra CBS, som henviser til, at bankerne selv oplever et tab, hvis de placerer deres overskydende midler hos Nationalbanken.

"Strengt økonomisk set er der helt klart noget, der taler for, at indlånsrenten kan gå i minus," siger han til Berlingske og uddyber:

"Det vil give god mening fra bankernes side, idet de har svært ved at finde udlån, og samtidig har indlånsoverskud og taber penge, hver gang de putter penge i Nationalbanken."

Hos Forbrugerrådet Tænk advarer cheføkonom Morten Bruun bankerne mod at opkræve rentebetalinger på kundernes indeståender.

"Jeg tror desværre, at negative indlånsrenter vil betyde, at mange danskere vil overveje at sætte færrest muligt penge i banken for i stedet at gemme dem under madrassen. Det vil jeg klart advare imod, og derfor håber jeg, at bankerne har tænkt sig godt om," siger han.

/ritzau/