DF om negative renter i bankerne: En prekær situation

333418_16_9_large_470.jpg
Finans
Eksklusivt for kunder
20. okt 2016 KL.11:23

Negative renter koster danske virksomheder mindst 175 mio. kr. årligt, vurderer cheføkonom Steen Bocian hos Dansk Erhverv.

”Man kan bestemt sige, at det er en prekær situation,” siger Hans Kristian Skibby, erhvervsordfører for Dansk Folkeparti (DF).

Onsdag skriver Børsen om Nemtilmeld.dk i Nørresundby, som med et samlet indestående på 16 mio. kr. skal betale en negativ rente på 55.000 kr. pr. år.

”Bankerne har for store beløb liggende, som ikke er lånt ud i drift. Samtidigt skriger mange virksomheder efter kapitallån til at udvikle deres virksomheder, ideer og produkter,” siger Hans Peter Skibby.

"En sag imellem banken og kunden"

Dansk Folkeparti vil gerne være med til at se på modeller, som kan sikre flere udlån til danske virksomheder.

”Vi ønsker, at pengene kommer ud og arbejde og generere fremdrift i Danmark. Her er der så tale om virksomheder med store kontante indeståender, hvor banken så ikke kan udnytte den kapitale situation,” siger Hans Peter Skibby, der ikke kan se for sig et traditionelt lovindgreb imod negativ rente.

”Det er ret beset en sag imellem banken og den enkelte kunde,” siger han.

Cevea: Rentepolitikken har udspillet sin rolle

Politikerne skal ikke kompensere virksomheder, der skal betale for indlån eller banker, der ikke kan tjene penge på rentemarginal, mener Kristian Weise, direktør i tænketanken Cevea.

”Det eneste man stort set kan gøre er at have en form for statsbank, som både kan sikre udlån til de virksomheder, der ellers ikke kan få lån, og som kunne give mulighed for indlån uden negativ rente. Det vil dog ikke gøre bankernes situation nemmere,” siger han.

Ifølge Cevea-direktøren understreger de negative renter, at rentepolitikken har udspillet sin rolle.

”Stort set alle mener, at det nu kun er finanspolitikken, der kan gøre noget for at stimulere økonomien. Så det bedste politikerne - på europæisk plan - kan gøre er at bruge finanspolitikken mere aktivt og ekspansivt. Det vil kunne skabe vækst, som så gør, at det ikke er nødvendigt med nulrenter fra centralbankerne,” siger Kristian Weise.