Derfor kom Frank fra Viborg til tops i Nordens største bank

387247_16_9_large_365.jpg
Finans
Eksklusivt for kunder
05. sep 2019 KL.11:51

null

Antallet af personer, der kan påstå, at de har været øverste chef for to nordiske storbanker, er præcis én.

Frank Vang-Jensen har brugt det meste af sin karriere som bankmand i Svenska Handelsbanken, der er kendt for at have nogle af de mest tilfredse bankkunder i branchen. Men selv om han kom helt til tops i Handelsbanken, blev han brutalt fyret efter blot 14 måneder.

De seneste godt to år har han så haft ansvaret for at gøre især privatkunderne i Nordea mere tilfredse. Et job, som langt fra har været nemt, og som banken slet ikke er i mål med endnu.

Alligevel er Frank Vang-Jensen nu, med øjeblikkelig virkning, udnævnt til afløser for Casper von Koskull som øverste chef i Nordea.

Ifølge en kilde med kendskab til bestyrelsesformandens tankegang, er fyringen fra Handelsbanken faktisk en hovedårsag til, at den danske bankmand er fundet mest egnet til at overtage topjobbet i Nordea.

Logikken er, at Frank Vang-Jensen har lært så meget af den oplevelse det var at blive fyret på at lave en transformation af en stor og konservativ bank, at han ikke vil begå den samme fejltagelse to gange.

"Frank kan stadig bringe friske idéer med ind i Nordea. Han har en unik og en lidt speciel baggrund som en tidligere direktør for en anden bank, som bestyrelsen ser som en fordel og noget, der nok gør ham til en endnu bedre leder," sagde Nordeas bestyrelsesformand, Torbjörn Magnusson, da han på et pressemøde torsdag morgen i Helsinki præsenterede Nordeas nye adm. direktør, Frank Vang-Jensen.

Begyndte karrieren som bankelev i Viborg

Den nye øverste chef for Nordea har været bankmand hele livet, men har kun været i Nordea i godt to år. I hvert fald i denne omgang.

For 52-årige Frank Vang-Jensen begyndte karrieren som 19-årig, hvor han blev ansat som bankelev i det, der dengang hed Privatbanken, i fødebyen Viborg.

Og unge Frank havde talent for det med at være bankmand. Han steg hastigt i graderne, også da Privatbanken sammen med Sparekassen SDS og Andelsbanken i 1990 blev til Unibank.

Men to år inden Unibank i 2000 gik med i det, der nu er Nordea, havde Frank Vang-Jensen sagt op. Svenska Handelsbanken, der i 1996 havde etableret et brohoved i Danmark, var nemlig på jagt efter en ny chef for hovedsæde-filialen i Amaliegade i det indre København. Og det mente banken, at Frank Vang-Jensen var den rette til, selv om han blot var 30 år.

Brutal fyring


Fra i dag er han så øverste chef for Nordens største bank, der indtil for nyligt også blev regnet for en af de 28 vigtigste banker i verden. Et bemærkelsesværdigt trin for en mand, der 16. august 2016 helt uventet og meget brutalt var blevet fyret som adm. direktør for Handelsbanken.

Fyringen kom bag på alle, også Frank Vang-Jensen selv. Øksen blev ført af den mand, der kendte ham absolut bedst, nemlig Pär Boman, der fra 1998 til 2002 var chef for Handelsbanken i Danmark.

Han efterfulgte i 2006 Lars O. Grönstedt som Handelsbankens øverste chef. Her havde han et usædvanligt godt øje til sin danske bankmand, der efter en kort afstikker som chef for Handelsbankens svenske realkreditinstitut i 2007 som 39-årig blev udnævnt til chef for Handelsbanken i Danmark, der efter købet af Midtbank i 2001 var blevet en af de store banker i Danmark, med et udlån på næsten 30 mia. svenske kr.

Det var også Pär Boman, der i 2014 udnævnte Frank Vang-Jensen til den helt centrale position som chef for Handelsbankens svenske bankforretning i 2014.

Og da en større skandale i toppen af svensk erhvervsliv gjorde, at Pär Boman rykkede op som Handelsbankens bestyrelsesformand, var der ikke mange, der blev voldsomt overraskede, da Frank Vang-Jensen blev udnævnt til bankens adm. direktør, bortset fra at det var usædvanligt, at en så svensk bank som Handelsbanken udnævnte en dansker som øverste chef.

Til gengæld var overraskelsen massiv, da Pär Boman den 16. august fyrede Frank Vang-Jensen, blot 14 måneder efter han fik topjobbet. En fyring, der var lige så brutal som da Danske Banks daværende bestyrelsesformand, Ole Andersen, i 2012 fyrede Eivind Kolding. I begge tilfælde fik offentligheden at vide, at de basalt set ikke var kompetente til at være bankchefer.

At få nyt job efter så markant en fyring er sjældent nemt. Men i maj 2017 kunne Nordea fortælle, at man havde ansat Frank Vang-Jensen som landechef i Danmark, med ansvar for detailbanken. Et job, som skulle besættes, fordi den daværende chef, Peter Lybecker, gik på pension.

Øget fokus på utilfredse kunder og medarbejdere

Mens Handelsbanken i både Danmark og Sverige altid har haft ry for at have virkeligt glade og tilfredse kunder, så var og er det modsatte tilfældet for Nordea. Hyppige organisationsændringer, og ikke mindst massive fyringsrunder, gjorde, at både medarbejdere og kunder var, og er, dybt utilfredse.

Der er bred enighed om, at den reelle grund til at Frank Vang-Jensen blev fyret i Handelsbanken var, at han kom på tværs af en gruppe af magtfulde mellemledere, blandt andet fordi han ville lukke filialer for at satse mere på digital udvikling af banken.

Det gav måske nok mening. Men medarbejderne i Handelsbanken har altid været meget magtfulde, blandt andet fordi de via deres pensionskasse er storaktionærer i banken. Så konsensus er, at Frank Vang-Jensen blev fældet, fordi han traf en rigtig beslutning, men ikke havde øje for de politiske konsekvenser af beslutningen.

Personer i Nordeas ledelse siger da også, at Frank Vang-Jensen har brugt meget tid på at få alle med, i forhold til de ændringer der gerne skulle gøre banken mere kundefokuseret, og skabe mere tilfredse kunder.

Men det har omvendt også betydet, at den transformation til mere kundefokus, som alle er enige om er nødvendig og kritisk, ikke er sket specielt hurtig. Fremtiden vil vise, om det vil gøre en forskel, at det nu er Frank Vang-Jensen, der sidder for bordenden i direktionslokalet i det nye hovedsæde i Helsinki.