Danske iværksættere: Milliardinvestering blåstempler låneplatforme

null

326808_16_9_large_221.jpg
Finans
Eksklusivt for kunder
22. jun 2016 KL.17:59
To danske fintech-virksomheder jubler over en milliardkredit fra Den Europæiske Investeringsbank (EIB) i verdens største udlånsplatform, britiske Funding Circle.

”Investeringen fra Den Europæiske Investeringsbank er en total blåstempling af branchen. Forhåbentlig kan en sådan blåstempling nå videre til Danmark,” siger Esben Bistrup Halvorsen, der er adm. direktør i Lendino

En tilsvarende besked kommer fra Juri Cetti, der er grundlægger af Dansk Faktura Børs.

”Her hos Dansk Faktura Børs modtager vi nyheden med et stort smil, da det er godt og se at EIB nu stimulerer udenfor bankerne for at sikre tilstrækkelig finansiering til europæiske små og mellemstore selskaber,” siger han.

Næsten 1 mia

EIB, der ejes af EU-landene, har stillet en kæmpe lånefacilitet på 100 mio pund eller næsten en mia. kr., til rådighed for britiske Funding Circle, der er verdens største facilitator af forretningslån gennem crowdfunding.

Pengene skal gå til at købe andele i lån til små og mellemstore virksomheder, der står for 80 pct. af de jobs der skabes i EU. Det ventes, at investeringsbankens blåstempling af lånene over Funding Circles platform medfører at private aktører vil investere andre 200 mio. pund over de næste syv år.

Fra den spirende danske crowdfunding miljø modtages nyheden med glæde, da det åbner muligheder for finansiering ad andre veje end via bankernes kreditfaciliteter.

”Dette må betragtes som en anerkendelse af at alternativ finansiering er med til at løse et samfundsproblem og er med til at diversificere virksomheders adgang til kredit,” siger Juri Cetti.

Ny finansieringskilde

Det interessante ved trækket fra EIB er, at pengene går uden om det normale finansieringssystem, som er kreditter fra bankerne.

Herhjemme opererer Vækstfonden på samme måde, da de kun udsteder garantier, hvis finansieringen til de små og mellemstore selskaber kommer fra en bank.

”Dermed har hele crowdfunding og alternativ finansierings segmentet, som i mange tilfælde er mere effektive end bankerne, ikke været støttet,” siger Juri Cetti.

Dansk Faktura Børs mener, at tiltaget fra EIB i forlængelse af flere regulative tiltag, viser EU’s villighed til at etablere et velfungernede kapitalmarked for finansiering, hvor bankerne ikke har monopol på kredit

”Når det kommer til virksomhedernes adgang til kredit udenom bankerne er Danmark bundskraber, da kredit i Danmark i princippet udelukkende kommer fra bankerne,” siger Juri Cetti, der mener at danske politikere bør skride til handling og sikre, at Danmark netop på dette område er på forkant med udviklingen

Dem der har skal mere have

Han mener at Vækstfondens muligheder og mandat kan være et rigtigt godt sted at starte.

Både Dansk Faktura Børs og Lendino mener det virker lidt paradoksalt, at EIB har valgt at sætte investere deres første penge gennem Funding Circle. Funding Circle opererer ud fra London, hvor den absolut største fintech-enklave i Europa allerede holder til og har relativt nemt ved at rejse finansiering.

Eksempelvis har Funding Circle gennem lang tid haft adgang til medfinansiering fra the British Business Bank. Det fungerer ved at British Business Bank eksempelvis kaster de sidste 20 pct. i et lån, hvor der indtil da kun er rejst 80 pct. af det anmodede beløb over platformen.