Danske banker halter efter de europæiske konkurrenter

392119_16_9_large_41.jpg
Finans
Eksklusivt for kunder
30. nov 2019 KL. 9:20

Fire danske storbanker må se i øjnene, at de halter efter deres europæiske konkurrenter, når det kommer til driftsresultatet, skriver Finanstilsynet i en pressemeddelelse.

Danske Bank, Jyske Bank, Nykredit og Sydbank er med i en dataanalyse, som det europæiske finanstilsyn EBA foretager hvert kvartal.

”En sammenligning med øvrige europæiske banker viser blandt andet, at danske banker på gennemsnittet har lavere driftsresultater opgjort i forhold til balancen,” lyder det fra Finanstilsynet.

I alt har EBA undersøgt 131 europæiske banker.

Forretningen af egenkapitalen falder

Offentliggørelsen omfatter kvartalsvise oplysninger for perioden den 30. september 2018 til den 30. juni 2019.

Ifølge EBA viser undersøgelsen, at de europæiske bankers evner til at forrente egenkapitalen faldet til 7 
pct. fra 7,2 pct. i andet kvartal i år.

EBA peger blandt andet på, at kombinationen af et ringere makroøkonomisk miljø, lave renter og “intens konkurrence” internet blandt bankerne og flere fintech-virksomheder, vil lægge yderligere pres på bankernes rentabilitet.

“I dette udfordrende miljø er den nemmeste vej til en forbedret rentabilitet formentlig at skære i omkostningerne,” skriver EBA.

I Norden har Danske Bank og Nordea taget hul på den øvelse og har annonceret store sparerunder, der kommer til at koste medarbejdere jobbet.

Terrorfinansiering og hvidvask

Samtidig peger det europæiske tilsyn på, at flere hvidvask- og terrorfinansieringsskandaler kan gøre livet sværere for bankerne.

“Cyberangreb og datalæk udgør store bekymringer for banker. Samtidig kan fremkomsten af hvidvask-/ terrorfinansieringsskandaler medføre tilsvarende juridiske omkostninger og ramme omdømmet,” skriver EBA.