Danske Bank giver frit lejde til whistleblower

null

366406_16_9_large_565.jpg
Finans
Eksklusivt for kunder
30. jul 2018 KL. 6:07
Danske Bank har formelt løst en central whistleblower fra sin tavshedspligt og givet ham frit lejde til at tale med tilsynsmyndighederne i Danmark og Estland om hvidvasksagen.

Det fortæller Danske Banks bestyrelsesformand, Ole Andersen, til Jyllands-Posten.

- Vi har på intet tidspunkt ønsket at stille os i vejen for, at whistlebloweren kan tale med de danske og estiske myndigheder, og nu har vi også formelt afgivet en erklæring om det, siger han.

Det er sket via Finanstilsynet i Danmark med en tilladelse til, at han frit kan tale med det danske og estiske finanstilsyn.

Den interne whistleblower, der i december 2013 advarede Danske Bank-toppen om alvorlige problemer i den estiske filial, blev aldrig kontaktet af Finanstilsynet i forbindelse med undersøgelsen af hvidvaskskandalen i landets største bank.

I maj udtalte whistlebloweren anonymt i Berlingske, at tilsynets rapport havde afgørende mangler og misforhold.

Whistlebloweren tilbød sine oplysninger til tilsynet, hvis Danske Bank gav en formel tilladelse til at fortælle myndigheden om fortrolige forhold – og dermed bryde den tavshedspligt, som alle medarbejdere i Danske Bank er underlagt.

En sådan tilladelse blev underskrevet og indleveret til Finanstilsynet onsdag i sidste uge, fortæller Danske Banks bestyrelsesformand.

Finanstilsynet har ikke ønsket at stille op til interview, og direktør Jesper Berg understreger i en e-mail til Jyllands-Posten, at tilsynet er begrænset af sin tavshedspligt i forhold til at kaste lys over, om myndigheden nu er i kontakt med whistlebloweren.

/ritzau/