Brørup frister Saxo Bank med køreklare systemer

Finans
Eksklusivt for kunder
17. sep 2010 KL.13:32
Brørup Sparekasse skal fremover være et aktieselskab med hjælp fra Saxo Bank, der efter planen sætter sig på 90 pct. af aktierne. Banken vil ikke længere kun være en investeringsbank.

Det siger bankekspert Michael Camphausen, ph.d. i jura på Københavns Universitet og advokat hos Nordia, til borsen.dk.

Ifølge ham er det på overfladen umage match mellem den onlinedrevne københavnerbank med storspekulanter i kundekredsen og en lille, østjysk sparekasse slet ikke så aparte.

”Saxo Bank er i dag det, vi fra udlandet kender som en investeringsbank, men nu vil man til at være kommerciel bank også. Og som jeg ser det, har banken faktisk villet det lige fra sin begyndelse,” siger Camphausen til borsen.dk.

Han henviser til, at banken hele tiden har haft en banklicens.

Ligeglade med bankens kunder

”Når de vælger ikke at udnytte den, men i stedet bliver aktionær i en mindre sparekasse, er det fordi, de mangler infrastrukturen. De er groft sagt ikke Brørup Sparekasses kunder, de er interesserede i, men sparekassens systemer, der kan håndtere PBS-betalinger og dankort, som de nu får adgang til og kan tilbyde de eksisterende kunder,” siger Camphausen.

Netop derfor er det set fra hans stol også logisk, at aktierne købes i en så lille bank, for Saxo Bank er ikke interesseret i et filialnet af en bestemt størrelse.

"Saxo Bank vil stadig være en onlinebank. Det er netop fordi, Brørup er lille, de køber sig ind her. Havde de købt noget større, havde de betalt for meget for noget, de kunne få billigere,” siger Michael Camphausen.

Skal have statsgaranti

Han vurderer, at Brørup Sparekasses behov for at få tilført 59 mio. kr. i garantkapital for at kunne få en individuel statsgaranti på 850 mio. kr. også har betydet, at Saxo Bank har haft nemt ved at gøre sig interessante i den lille, jyske sparekasse, der i dag beskæftiger 70 medarbejdere og håndterer 20.000 kunder via afdelinger i Brørup, Holsted, Vejen, Kolding, Fredericia og Vejle.

Saxo Banks indskud på 59 mio. kr. kan følges op af et yderligere indskud på 150 mio. kr., hvis betingelserne for omdannelsen af sparekassen til et aktieselskab opfyldes.

Samtidig vil en fond blive oprettet, og fremadrettet skal Brørup Sparekasse A/S for 90 procents vedkommende være ejet af Saxo Bank, mens de hidtidige garanter og den nye fond vil sætte sig på de resterende 10 pct.