Bankekspert om Spar Nord-bud: "Hvis ikke DAB tager det her tilbud, synker deres aktier ned i glemslen igen"

null

377739_16_9_large_937.jpg
Finans
Eksklusivt for kunder
01. mar 2019 KL.14:08
Danske Andelskassers Bank står med en gylden mulighed i hænderne, nu hvor Spar Nord tilbyder 1,1 mia. kr. for hele virksomheden, hvilket er et drønflot tilbud ifølge bankekspert Lars Krull.

Og vigtigst af alt er det måske en mulighed, der aldrig kommer igen for DAB's ejere. 

“Hvis ikke DAB tager det her tilbud, synker deres aktier ned i glemslen igen. Og det gør de sig selv skyldige i, hvis de tager en beslutning, der hindrer det her opkøb. Nu får fondene pludselig en meget likvid aktie og nogle kontanter. De her formænd i ejerfondene kan jo også se, at nu kan vi blive mere selvstændige som fonde, og vi får mange penge i kassen,” siger han og tilføjer.

“Vi skal huske, at tilbuddets størrelse på aktien er dobbelt så godt, som det den handlede til sidste sommer.”

Ejerne skal rådgives i enerum

Det bedste træk på skakbrættet for DAB's ejere er nu at søge rådgivning fra en uafhængig kilde, der ikke har noget med bankens bestyrelse at gøre, vurderer Lars Krull.

“De to store ejerfonde skal i virkeligheden søge selvstændig rådgivning uden om bestyrelsen. De skal holde tungen lige i munden, for de er fonde, og de skal ikke synes noget som sådan. De skal bare finde ud af, hvordan de passer deres aktieinvestering og deres formål allerbedst,” forklarer han.

Det betyder ikke, at ejerfondene ikke skal være i dialog med bestyrelsen og deres rådgivning. Men lars Krull ser kun et fordelagtigt udfald af dagens tilbud.

“Det skal jo ikke være bankens ledelse, der farver det her. Men bestyrelsen kan godt søge rådgivning og tale sammen med ejerfondene. Så vil bankens ledelse måske sige, at de mener, det kan lade sig gøre at få aktien til at stige til ca. samme kurs som i købstilbuddet. Og rådgiverne til ejerfondene kan vende sig om og sige, at hvis det skal lykkes, så skal der være to måner på himlen, og alle kunder skal løbe hen mod den her ene bank og ingen andre,” lyder det fra den nordjyske bankekspert.

Fordele for bankens fremtid

Han understreger også, at tilbuddet kommer fra en afsender, der har gode intentioner om bankens videre drift.

“Det er et forfærdeligt godt tilbud Spar Nord kommer med, og der ligger stor venlighed i det. DAB har jo været udfordret, og derfor bør de tage det her. Det handler for banken om at opbygge gode og langsigtede kunderelationer, og vi skal huske, at byderen gerne vil DAB’s kunder,” siger han.

Han refererer til Spar Nords opkøb af den nordjyske bank Sparbank i 2012, hvor kunderne er forblevet trofaste.
“Desuden er Spar Nord en bank, der i væsentligt større omfang har muskler at stå imod, hvis der kommer krise og ikke bare skal ud og opsige kunder for at beskytte sig selv,” tilføjer Lars Krull.

Inviteret eller ej

Spar Nords adm. direktør, Lasse Nyby, sagde fredag, at der var tale om et uinviteret købstilbud, og at man ikke havde været i dialog med DAB's bestyrelse op til.

Det bør imidlertid ikke have den store betydning for det videre handelsforløb, vurderer Lars Krull.

“Det er en form for uagtsomt frieri, kan man sige. Men når bejleren opfører sig så ordentligt, er det vel ligegyldigt, hvordan det er startet. Byderen bruger den motivation, der eksisterer i den verden, og det er penge,” siger han.