Anders Dam: Jeg håber ikke, at negative renter skal gælde for alle kunder - men jeg kan ikke love det

386307_16_9_large_458.jpg
Finans
Eksklusivt for kunder
20. aug 2019 KL.11:21

Er du en velhavende kunde i Jyske Bank, kan du godt begynde at forberede dig på at skulle betale for at have dine penge stående i banken. 

Muligvis også, his du har en formue, som ikke helt rammer den indledende grænse på 7,5 mio. kr. stående i banken. For at de negative renter vil komme til at gælde for alle bankens kunder, vil topchef Anders Dam ikke afvise. 

"Jeg håber det ikke, men jeg kan ikke love det," siger Jyske Bank-direktøren.

Hvorfor kan du ikke love det? 

"Det afhænger helt af, hvordan miljøet udvikler sig fremadrettet. Kommer der f.eks. ændrede samfundsøkonomiske forudsætninger i den investeringsrådgivning, vi skal udføre, kommer der yderligere rentefald osv. Der kan ske så mange ting, så jeg tør ikke at love noget, men jeg håber det ikke."

Jyske Bank har allerede indført negative renter for bankens erhvervskunder, men i forbindelse med tirsdagens regnskab for første kvartal meddelte banken, at privatkunder med en formue på over 7,5 mio. kr. fremover vil blive mødt med negative indlånsrenter. 

"Det er et overskueligt antal kunder, vi taler om. Vi kontakter dem telefonisk allerede i dag, hvis det er muligt og sms’er eller skriver til dem med henblik på at invitere dem ind til et møde, hvor vi forklarer baggrunden for det her, og hvad muligheder vi ser for dem," lyder det fra Anders Dam, der endnu ikke har fået reaktioner på rentenyheden. 

"Vi tager hensyn til de signaler, markedet har sendt os, og de signaler er, at man forventer et negativt renteniveau i den korte ende helt op til otte år fra nu, og det er vi nødt til at reagere på efter en periode, hvor vi efter fem år stadigvæk har negative renter. Når vi ser på vores indlånsmasse kommer ca. halvdelen af den fra private og stiger kvartal for kvartal," fortæller Anders Dam og tilføjer, at banken derfor har været nødt til at handle. 

"Lad mig lige minde om, at når aviserne f.eks. skriver, at de private husholdninger fremadrettet sparer måske 2 mia. kr. om året på deres renteudgifter som følge af, at de har konverteret, skal de betales et andet sted i systemet, og det bliver de jo bl.a. af pensionskasser, banker, udenlandske investorer og øvrige investorer. Så det skal der tages handling på."

Du har været i direktionen i snart 25 år. Har du set noget lignende?

"Nej, rentemæssigt har jeg ikke set noget lignende forstået på den måde, at forventningerne er strukket så langt ud som de er nu. Det startede i 2012, svippede tilbage og så fra 2015 har det i Danmark stort set været negativt territorium. Det handlede vi på i 2016 og var heldigvis så kloge i 2014 og 2015, at vi ændrede vores edb-systemer, så vi kunne indføre det her, hvis det blev nødvendigt."Hvordan sikrer vi fremtidens bankdrift? Hvordan tackler Chris Vogelzang hvidvaskkrisen? Mød Vogelzang og og en række andre centrale personer
fra bank- og finansverdenen på Børsens Bankkonference.