Analytikere efter Danske Bank-rapport: Skræk for bøder presser aktien

369178_16_9_large_196.jpg
Finans
Eksklusivt for kunder
19. sep 2018 KL.10:26

null

Det er skuffende, at Danske Bank ikke har formået at afdække præcis, hvor stort et beløb der er hvidvasket penge for i den estiske filial.

Sådan lyder meldingen fra Andreas Håkansson, der aktieanalytiker ved Andreas Håkansson Exane BNP Paribas til Børsen.
Danske Bank har onsdag morgen offentliggjort konklusionerne af den interne undersøgelse af hvidvask i bankens estiske filial. 

Danske Bank-aktien falder fem pct. kort tid, efter at markedet er åbnet.

I en pressemeddelelse har Thomas Borgen meddelt, at han trækker sig fra posten som adm. direktør fra Danske Bank. Det er hans egen beslutning oplyser han, men han bliver på posten, indtil afløseren er fundet. 

"Det var ventet, at Thomas Borgen ville trække sig, men rapporten skaber ikke særligt meget klarhed. Det er skuffende," siger Andreas Håkansson til Børsen kort tid efter, at rapporten om hvidvasken i den estiske filial er offentliggjort. 

Han peger samtidig på, at det er problematisk, at det fulde omfang af hvidvasken endnu ikke er kendt. 

"Investorerne vil stadig have at vide, hvor stor en potentiel bøde kan blive, og det er der stadig ikke afklaret. Det øger ikke gennemskueligheden. " siger Andreas Håkansson.

Ifølge pressemeddelelsen har Thomas Brogen levet op til sine juridiske forpligtelser.

Ifølge hovedkonklusionerne på Danske Banks hvidvaskundersøgelse er der foretaget analyse af 6200 kunder, der er fundet mistænkelige.

I alt er der blevet undersøgt 15.000 kunder, og det samlede totale betalingsflow er ca. 200 mia. euro, eller omkring 1500 mia. kr. Det fordeler sig ifølge Danske Bank over omkring 9,5 mio. betalinger. 

Nemt at danne sig overblik, hvis beløbet ikke var stort

Ifølge Sydbank-analytikeren Mikkel Emil Jensen betyder det manglede overblik, at der stadig vil være en skræk for bøder hos investorerne.

- Vi har ikke fået noget at vide om omfanget af hvidvasksagen. Det betyder, at usikkerheden kan holde ved. Skrækken for voldsomme bøder vil stadig være et fundament for det, siger Mikkel Emil Jensen, der er analytiker hos Sydbank, til Ritzau Finans.

- Vi må se, om vi får et interval senere, men det er altså ikke kommet endnu. Det signalerer lidt, at omfanget er stort, for hvis det ikke var så omfangsrigt, ville det umiddelbart være til at danne sig et overblik. Usikkerheden er ikke blevet mindre, og det kunne investorerne godt reagere på, fortsætter han.

Nedjusterer forventningerne

Danske Bank har onsdag meddelt, at banken nedjusterer forventningerne til 2018. Det fremgår af en meddelelse til fondsbørsen.

Der forventes nu et resultat på 16-17 mia. kr. for hele 2018, selvom første halvår bød på et resultat på 9,1 mia. kr. Ved aflæggelsen af halvårsregnskabet lød forventningen på 18-20 mia. kr.

Nedjusteringen skyldes til dels hvidvaskskandalen. Danske Bank meldte onsdag morgen ud, at de vil donere bruttoindtægterne fra de såkaldte non-resident kunder i den estiske filial til en uafhængig fond, som skal støtte bekæmpelse af økonomisk kriminalitet, herunder hvidvask, i blandt andet Danmark og Estland.

Fortjenesten fra de problematiske kunder I Estland vil kun blive overført "i det omfang der ikke sker konfiskation fra myndighedernes side."

"Da banken ikke er i stand til fastlægge det præcise omfang af mistænkelige transaktioner foretaget af non-resident kunder i Estland i den pågældende periode, har bestyrelsen besluttet at donere bruttoindtægterne på kunderne fra 2007-2015," skriver banken.