Analytiker: Danske Bank kan ikke sælge Irland-lån

241798_16_9_large_696.jpg
Finans
Eksklusivt for kunder
25. sep 2012 KL.12:07
Mens flere europæiske storbanker har travlt med at komme af med lån til ejendomssektoren i bl.a. Irland for at blive fri af den store risiko, holder Danske Bank fast i sin eksponering mod landet og de dårlige lån.

Flere banker tager store tab i bøgerne for at komme af med lånene – eksempelvis har Deutsche Bank så sent som i august solgt ejendomslån for 2,7 mia. kr. til blot 270 mio. kr. – altså med tab på op mod 90 pct.

Grunden, til at Danske Bank holder fast, er netop, ifølge analytiker Christian Hede fra Jyske Bank, at ingen gider købe det til acceptable priser.

”Faktum er, at Danske Bank venter, fordi de ikke rigtig kan gøre andet. Der er ikke nogen købere til fornuftige priser, og det kan Deutsche Banks salg jo også illustrere,” siger han til Børsen Finans og fortsætter:

”Den dårlige del af det vil give et gigantisk tab, men det korte af det lange er, at Danske Bank har taget højde for det, og derfor er der ikke så meget ekstra at tabe.”

Snart færdige med tab på Irland

Danske Bank har lån for 16 mia. kr. i gruppen af såkaldte commercial real estate, som er den værste type. Af de 16 mia. kr. har de nedskrevet omkring 10 mia. kr. og har sikkerheder for 5 mia. kr.

Det efterlader 1 mia. kr. tilbage, som Danske Bank vurderer, at de kan kradse ind hos ejerne, hvis det skulle komme dertil.

Ved offentliggørelsen af første kvartals regnskab oplyste Danske Bank, at de forventer at tabe mellem 5-7 mia. kr. fra andet kvartal 2012 til udgangen af 2014 på al deres udlån i Irland.

”Og der er ikke sket noget siden da, som skulle gøre, at det ikke bliver tilfældet. Jeg forventer, at de har nedskrevet 4,5 mia. kr. af de 5-7 mia. kr., når vi kommer ud af 2012. Så er der ikke meget tilbage,” siger Christian Hede.

Irland skal fylde mindre i Danske Banks historie

Danske Banks dårlige lån i Irland er lagt over i en slags rød bank, hvor formålet er at afvikle lånene før eller siden. En mirakelvending af den økonomiske situation i Irland kan forkorte afviklingsperioden, mens en forringelse af situationen formentlig vil forlænge processen.

Under alle omstændigheder skal man dog regne med, at det kommer til at tage lang tid, vurderer Christian Hede, da lånene er eksponeret mod ejendomme og derfor har lang løbetid – selv hvis kunderne betaler afdrag, som de skal.

”Det kommer formentlig til at fylde mindre og mindre i historien om Danske Bank, fordi det bare lige så stille forsvinder. Man kan sige, at det i sig selv er meget positivt, hvis Danske Bank kan få lavet Irland om til noget, man ikke bekymrer sig om og koncentrerer sig om hvert kvartal. Men man er ovre de fleste tab - ganske givet, for man har nedskrevet rigtig meget,” siger Christian Hede.