Analyse: Forstå hvorfor Danske Bank skifter ud i topledelsen

387250_16_9_large_180.jpg
Finans
Eksklusivt for kunder
05. sep 2019 KL.12:29

97 dage efter hollandske Chris Vogelzang flyttede ind i chefkontoret i Danske Banks hovedsæde på Holmens Kanal i København, har han sammen med bestyrelsen sat sit nye hold i direktionen.

Her er dem, der er inde, og dem der er ude, samt bud på, hvorfor deres jobsituation er ændret.

Informationen bygger på løbende samtaler med en række kilder med et indgående kendskab til Danske Bank, men kan godt være baseret på subjektive vurderinger, og skal derfor tages med forbehold.

Christian Baltzer - Fyret

Christian Baltzer fik en helt usædvanligt kort karriere i Danske Bank, hvor han tiltrådte som finansdirektør i oktober sidste år. Den aktuar-uddannede 41-årige Baltzer kom fra en ti-årig karriere i Tryg, hvor han de sidste knap tre år var finansdirektør, og havde ry for at have et rigtigt godt tag i både tallene og Trygs investorer.

Men ifølge Børsen Pros kilder var det alt for stor en omvæltning at gå fra et forsikringsselskab til så kompliceret og stor en finansiel virksomhed som Danske Bank. Trods sin store arbejdsindsats og begavelse har der været for mange sorte huller i hans viden om bankdrift til, at han kunne være en effektiv finansdirektør, lyder bedømmelsen fra flere kilder med et indgående kendskab til banken.

Chris Vogelzang siger til Børsen Play, at fyringen skyldes, at Danske Bank havde brug for mere end talent. Nemlig de mange års erfaring fra bankverdenen, som bankens nye finansdirektør Stephan Engels kommer med.

Baltzers opgaver vil i første omgang blive varetaget af Jacob Aarup-Andersen (se nedenfor)

Jim Ditmore - Fyret/Fratrådt

Amerikanske Jim Ditmore er faktisk den person, der har længst erfaring i Danske Banks direktion, hvor han tiltrådte i april 2014. Han har stort set været ukendt i offentligheden, men har haft en central rolle i banken som Chief Operating Officer, med ansvar for bankens it- og støttefunktioner. Vurderingen er, ifølge Børsen Pros kilder, at han har gjort et godt stykke arbejde, men at hverken han eller banken så ham som et langsigtet medlem af topledelsen, da hans ry og karriere har været, at han kommer ind i en virksomhed for at løse nogle problemer, og så rejser igen når de er løst.

Det er derfor ikke åbenlyst, hvorvidt han er blevet fyret, eller har valgt selv at gå. Hans opgaver vil indtil videre blive varetaget af adm. direktør Chris Vogelzang.

Frederik Gjessing Vinten - Fyret

For kilder med et indgående kendskab til banken er det ikke en stor overraskelse, at Frederik Gjessing Vinten bliver fyret som direktionsmedlem. Den officielle forklaring er, at bestyrelsen har besluttet at opløse, den enhed han var chef for, Group Development, og dermed var der heller ikke brug for enhedens chef.

Frederik Gjessing Vinten har haft en fortid som finansforsker, konsulent i McKinsey og strategichef i Maersk Line. I Danske Bank havde han ansvaret for forretnings- og produktudvikling samt strategi. I en situation, hvor Danske Bank bliver nødt til at se endnu mere på omkostningerne, har der gennem et stykke tid internt i banken været spekulationer om, at netop Group Development var et af de områder, som kunne risikere markante besparelser, da det ikke er noget, som direkte påvirker kunderne.

Stephan Engels - Ansat

Den 57-årige Stephan Engels er udnævnt til ny finansdirektør, men tiltræder dog først i april næste år. Han har brugt det meste af karrieren som finansmand i Mercedes-producenten Daimler, hvor han begyndte i 1988 som intern revisor, og fra 2007 til 2012 var finansdirektør i Mercedes-Benz, indtil han i april 2012 blev udnævnt til finansdirektør i Commerzbank.

På grund af sin alder vurderes han umiddelbart til at være en overgangsfigur i Danske Bank som finansdirektør, da han vil være 58 år, når han tiltræder. Han forlader en bank, der har en højst usikker fremtid, efter en planlagt fusion med Deutsche Bank faldt på gulvet, og aktiekursen i årevis er styrtdykket. Men i modsætning til Christian Baltzer har han dokumenteret erfaring som finansdirektør i en stor og kompleks bank.

Jacob Aarup-Andersen - Forfremmet

På papiret flytter 41-årige Jacob Aarup-Andersen sidelæns, når han skifter fra at være chef for Danske Banks Wealth Management-enhed til at blive chef for de danske bankaktiviteter.

Ingen er dog i tvivl om, at der reelt er tale om en forfremmelse, der bringer ham i stilling som officiel kronprins til Chris Vogelzang.

Efter en fortid i blandt andet investeringsbanken Goldman Sachs kom den økonom-uddannede Aarup-Andersen i 2012 til Danica Pension som chefporteføljeforvalter. To år senere blev han finansdirektør i Danica, og i april 2016 afløste han den mangeårige Danica-chef Henrik Ramlau-Hansen som Danske Banks finansdirektør. I forbindelse med en rokade i april 2018 blev han chef for Wealth Management, herunder også Danica, og nu rykker han altså tilbage til hovedsædet, som chef for bankens klart vigtigste aktivitet.

Skiftet sker dog først til april næste år, fordi banken har brug for, at Jacob Aarup-Andersen fra nu til april 2020 skal vikariere som finansdirektør. Et job, som han tidligere klarede godt, og hvor han især var kendt for at være god til at tale med investorer, hvilket banken i høj grad har brug for i øjeblikket, hvor aktiekursen er under massivt pres.

Berit Behring - Forfremmet

Den 52-årige svensker Berit Behring bliver den eneste kvinde i Danske Banks topledelse, og blot den anden kvindelige bankdirektør i bankens historie. Hun kom til Danske Bank i Sverige i 2007 efter en langvarig karriere i blandt andet Nordea, ABN Amro og BNP Paribas, hvor hun solgte obligationer til institutionelle investorer.

I Danske Bank begyndte hun også som obligationssælger, men blev i 2010 forfremmet til chef for Danske Markets i Stockholm, og fire år senere chef for Corporate & Institutional Banking i Sverige. Tre år senere, i 2017, blev hun udnævnt til landechef for Danske Bank i Sverige og chef for bankaktiviteterne.

Hun skal nu afløse Jacob Aarup-Andersen som chef for Wealth Management-enheden, der dog bliver noget reduceret, da de ret betydelige Private Banking-aktiviteter, som er betjening af bankens mest velhavende privatkunder, bliver flyttet ud til den danske og nordiske bankforretning.

Carsten Rasch Egeriis - Ingen ændring

43-årige Carsten Rasch Egeriis, der kom til Danske Bank i 2017 fra en langvarig karriere i Barclays Bank i London, fortsætter som chef for Group Risk Management.

Jakob Groot - Ingen ændring

52-årige Jakob Groot, der kom til Danske Bank i 2015 som chef for handel med obligationer og valuta efter en meget langvarig karriere i hollandske ABN Amro, fortsætter i det job han fik i april sidste år, som chef for Corporates & Institutions, der omfatter Danske Banks absolut største virksomhedskunder, finansielle kunder, og handels- og markedsaktiviteterne.

Glenn Söderholm - Ingen ændring

Den 55-årige svensker Glenn Söderholm kom til Danske Bank for mere end 20 år siden, og blev i 2013 udnævnt til bankdirektør og chef for Corporates & Institutions, hvor han i april sidste år blev afløst af Jakob Groot. Han blev i stedet udnævnt til chef for Banking Nordic, der omfatter Danske Banks bankaktiviteter i Norge, Sverige og Finland. Fra 29. juni har han også været fungerende chef for de danske bankaktiviteter, efter fyringen af Jesper Nielsen.

Philippe Vollot - Ingen ændring

Den 52-årige franske jurist kom i december sidste år til Danske Bank som chef for compliance-området, der i samme forbindelse blev ændret til at være et område, hvor chefen blev optaget i bankens direktion. I de foregående 20 år arbejde han i en række forskellige roller i Deutsche Bank.