35-årige iværksætter Daniel Daugaard bruger corona-tiden til at tænke over andet end arbejde: “Intet presser mig til at arbejde 70 til 80 timer om ugen. Jeg kan faktisk have en ganske almindelig arbejdsuge, hvis jeg vil”

Daniel Daugaard, stifter og adm. direktør for Dawn Health, har endelig fået tid til at reflektere over sin rolle som stresset leder, der ofte føler sig som gæst i eget hjem og over sit liv som 35-årig single

danieldaugaard_stevenachi_6.jpg
Adm. direktør og stifter af Dawn Health Daniel Daugaard bygger ikke Dawn Health for at blive store i Danmark. Målet er at blive en betydelig global spiller, selvom han godt ved, at det ikke er populært i Danmark at stikke næsen frem. Men ambitionen rækker langt længere end Danmarks grænser. Foto: Steven Achiam
Executive
Eksklusivt for kunder
15. maj 2020 KL.10:00

Ilden i rumpetten er slukket for en tid. Daniel Daugaard sidder alene i sin lejlighed på Frederiksberg og har for første gang i sit 35-årige liv fået tid til refleksioner.

Siden han sagde jobbet op hos Novo Nordisk for godt fire år siden, er døgnets timer gået med at etablere og skabe vækst i medikovirksomheden Dawn Health. Det er en it-virksomhed, der producerer apps målrettet virksomheder i medicinalindustrien, og som nu har 30 medarbejdere og en bemærkelsesværdig vækst.

Hans mål er at redde 1 mio. menneskeliv inden 2030 ved at udvikle softwareløsninger til patienterne, lægerne og andre aktører i sundhedssektoren.

“Jeg forlod Novo Nordisk, fordi jeg ikke passer ind i faste rammer og en veldefineret boks. Jeg er en meget kreativ og idérig person. Jeg elsker at se alle huller i osten og elsker at arbejde med og afhjælpe de problemstillinger, der er i medicinalindustrien,” fortæller Daniel Daugaard.

Hos Novo Nordisk havde han fået en god indsigt i medicinalindustrien, men fik voksende appetit på at arbejde uden for rammen. Uden for boksen. Så han gik i gang med at designe sin virksomhed, et digitalt sundhedskontor, men vidste, at han ikke kunne gøre det alene. Han måtte have en stærk partner i ryggen.

Det fik han med et partnerskab med it-virksomheden Trifork, der ejer 51 pct. af hans virksomhed, men som ikke har skudt kapital ind. Dawn Health har haft sorte tal på bundlinjen fra første kvartal.

“Jeg vidste godt, at for at få succes i denne branche var forudsætningen at få en stærk industriel partner med et godt navn. Jeg kunne jo ikke sige op og så bagefter komme og banke på døren hos Novo Nordisk og sige: Jeg hedder Daniel og er en kreativ fyr. Sådan fungerer det ikke. Jeg fandt den rigtige partner for mig hos Trifork,” siger han.

Trifork har bl.a. været med til at udvikle Mobilepay i samarbejde med Danske Bank og har nu 850 medarbejdere fordelt på kontorer i hele Europa. De opererer ikke inden for medicinalindustrien; det ser Daniel Daugaard som et stort plus, selvom han forventer, at Dawn Health bliver mindre og mindre hans egen virksomhed, dels med Trifork som hovedaktionær, men også grundet den ejerskabsmodel, han har konstrueret i samråd med advokathuset Bech-Bruun.

Modellen går i korthed ud på, at medarbejderne gennem et warranty-program gradvist bliver medejere af virksomheden ud fra attraktive værdiansættelser. Det skal sikre fastholdelse af de attraktive it-specialister.

Flyvsk og diffus

Men modellen er også konstrueret ud fra den selverkendelse, at Daniel Daugaard som leder kan være flyvsk og diffus – og svær at kontrollere for andre i selskabet.

“En klog mand sagde engang til mig, at man ansætter dygtige mennesker, der kan fortælle én, hvad man skal gøre. Ikke det omvendte. Derfor har jeg skabt en meget decentraliseret organisation.”

“Det vigtigste for mig er, at alle er passionerede, har energi og drive og indsigt, og at alle får lov til at folde vingerne ud og prøve sig selv af. Jeg kommer med nogle overordnede strategiske penselstrøg omkring fokus og retning.”

“Desuden har vi en meget fokuseret strategi omkring rekruttering, og hvordan vi trækker toptalenter ind i selskabet. De kommer med en ballast og et drive, som vi slipper løs.”

Hvordan indfanger du toptalenter?

“Vi har en bred kontaktflade i hele industrien, og mange talenter begynder nu at henvende sig til os, fordi de gerne vil være en del af vores team. De kommer ofte med to til fem års erfaring. Vi er et ungt team med ønske om at drive den innovative dagsorden i et fællesskab baseret på passionen. Vi bruger ikke intelligenstest eller andre analyseværktøjer i vores rekruttering. Men vi har mange samtaler med kandidaterne og overvejer nøje, hvordan vi kan bruge de enkelte “brikker” i vores organisation.”

Diversiteten kommer af sig selv hos Dawn Health, fortæller Daniel Daugaard. Forretningen er drevet af at udvikle løsninger for kunderne. Det kræver global rekruttering af de dygtigste talenter inden for digitalt design og med stor fokus på brugervenligheden.

“Som leder er jeg en person, der laver rigtig mange fejl. Jeg har efterhånden lært at sætte en ære og stolthed i det, men jeg arbejder hele tiden med at prøve at lære af dem, ligesom jeg prøver at lære af de fejl mine medarbejdere laver.”

“Omvendt, man skal også passe på med at lægge sig fladt ned hele tiden og virke lidt for naiv og dum. For så mister jeg jo den respekt, som er nødvendig for en topchef at have for at styre selskabet.”

“For mig handler det om at finde en balance, være nede på jorden. Have en flad organisation, men også evnen til at sætte sig i respekt, når der er behov for det. Og det skal man jo gøre som leder fra tid til anden.”

Lærer af sine fejl

En af de fejl, han har lavet som leder, og som han husker tydeligst, er samtalen med en af de medarbejdere, han ansatte først, og som han syntes skulle være direktør i et datterselskab, han planlagde at oprette.

“Vi mødtes en aften og drak nogle øller. Jeg brugte hele aftenen på at plædere for, at han skulle lede dette datterselskab som en rigtig iværksætter. Jeg blev ved med at fortælle om det fede ved at være iværksætter. Sidst på aftenen siger han så til mig: Ved du hvad, Daniel, jeg har en familie og har lige fået en lille datter. I virkeligheden er jeg bare sindssygt glad for at være ansat i dit firma. Jeg har ikke brug for at være iværksætter lige nu og blive en stor kanon. Jeg vil bare gerne udvikle mine evner inden for design, som jeg arbejder med lige nu.”

Det er en af de fejl, som Daniel Daugaard forsøger at lære af, og som han nu bruger coronatiden til at reflektere over.

Men efterhånden bliver hans styrke som leder, at han kender sine svagheder, mener han selv.

Allerhelst vil han bruge tiden på at kaste sig ud i udviklingen af en app, der kan bryde coronaens smittekæder i tæt parløb med rækken af verdens største life science-selskaber, som Dawn Health samarbejder med.

Men det er ikke muligt, da både Apple og Google har lukket for deres app stores. Det betyder, at kun store sundhedsorganisationer kan komme på markedet med deres applikationer, fortæller han.

Men det forhindrer, at en masse corona-apps baseret på forkerte oplysninger spredes på markedet. Og det er positivt, mener han.

Personlige omkostninger

Derfor er turen lige nu kommet til at tænke indad rent privat. Hans far døde i december, to uger før en livgivende operation for en hjerte-kar-sygdom. Daniel Daugaard bider stadig sig selv i læben over, at han ikke nåede at udvikle en app, som faren og hans læge kunne bruge til at holde øje med udviklingen af hans sygdom, så han havde fået operationen i tide.

“Min fars død blev en ubeskrivelig motivationsfaktor for mig for at få sat yderligere skub i udviklingen af selskabet med de store ambitioner, jeg har.”

Han har erkendt, at han er på en mission, der har store personlige omkostninger. Han føler sig ofte stresset, når han ikke arbejder, og føler sig ofte som gæst i eget hjem, når han har forladt kontoret.

“Med min fars død steg følelsen af den ensomhed, der trofast følger iværksætterne. Jeg ville så gerne, at min far var her og kunne se vores virksomhed, hjælpe og rådgive mig – bare være stolt af mig.”

Han har heller aldrig brugt tid på at finde en kæreste. Det er også noget rod, synes han.

“Jeg har brugt så meget tid på firmaet og har derfor været mindre eksponeret for at finde en kæreste og gå på datingmarkedet. Men jeg tror, at jeg skal kigge indad – jeg skal blive bedre til at flirte med piger, blive bedre til at komme med nogle jokes. Og så i det hele taget være mindre kritisk. Der er nok mange forklaringer på, at jeg stadig er single. Fritid og arbejde flyder sammen for mig.”

“Men det behøver jeg ikke længere at gøre. Jeg er nået dertil, hvor jeg har et stærkt team og en stærk vækstvirksomhed, så intet presser mig til at arbejde 70 til 80 timer om ugen. Jeg kan faktisk have en ganske almindelig arbejdsuge, hvis jeg vil. Og jeg er i fuld gang med at uddelegere mere ansvar dag for dag.”

Karantænetiden bruger han også til at spille faderens gamle plader med Frank Sinatra og Elvis Presley. Men han lytter også til mere nutidig popmusik, ikke mindst Dermot Kennedy. Den klassiske musik hører morgenstunden til.Der er mange måder at blive klædt på til ledelse. Efter at have gennemgået Børsens lederuddannelse har du fået redskaber og metoder til at skabe motiverede high-performance team. Læs mere om de andre læringsmål, vi forpligter os til, her.