BØRSEN BÆREDYGTIG
Virksomheders klimaarbejde
DFDS har sat struktur på grønne mål for topledelsen

Tak fordi du læser med

Danske Bank og PwC er partnere på Børsen Bæredygtig. Derfor kan vi gøre alle vores artikler på Børsen Bæredygtig frit tilgængelige for alle læsere. Det er medvirkende til, at Børsen Bæredygtigs artikler bliver diskuteret vidt og bredt.

Danske Bank og PwC er også parterne på Børsen Bæredygtig, når vi går live og fremhæver en række af de mest spændende grønne projekter i danske virksomheder i Børsen Bæredygtig Cases.

Danske Bank og PwC har ingen indflydelse på indholdet eller andre redaktionelle valg på Børsen Bæredygtig, der skabes af uafhængige og objektive journalister og i den samme høje kvalitet, som du kan finde i resten af Børsen.

Læs mere om partnerskab.

Topledere i DFDS er i flere år blevet målt på andet end de finansielle præstationer. Øget opmærksomhed fra bl.a. investorer får nu transportselskabet til at sætte endnu klarere rammer for bæredygtige mål

Inden påske satte de seks topchefer i den danske transport- og logistikgigant DFDS sig sammen. På mødet skulle de bl.a. diskutere mere håndgribelige rammer for de forskellige mål, eller kpi'er, som de hver især skal levere på i løn- og bonuspakker.

Ikke på de finansielle, som er mest udbredt i dag, men på parametre som CO2 og diversitet fra esg-dagsordenen, der generelt er ved at finde vej til danske selskabers vederlagspolitik. Hos DFDS har parametrene i flere år været en del af løngrundlaget for ledelsen, hvor det finansielle fylder 60-70 pct., mens det personlige og esg-mål tæller de resterende.

Den stigende opmærksomhed på området fra bl.a. investorer, medarbejdere og kunder har dog givet anledning til at konkretisere målene endnu mere og dele ansvaret ud mellem alle i topledelsen, forklarer Anne-Christine Ahrenkiel, chief people officer og executive vice president.

“Det er en ny måde at strukturere ting, som vi allerede har arbejdet med i en årrække,” sige hun og peger på, at DFDS som del af logistik- og transportsektoren har et særligt ansvar for at “udleve målsætningerne inden for esg, især på klima og diversitet”.

“Ved at opsætte specifikke esg-mål og uddelegere dem blandt os, tydeliggør vi, at det at drive forretning i dag er mere end kun at give afkast til aktionærer. Kun på den måde kan vi drive en bæredygtig virksomhed.”

Mål sikrer forandring

Samme overbevisning deler en række af de 50 største virksomheder i Danmark, viste en rundspørge lavet af Børsen for nylig.

45 vendte tilbage, og af dem har 19 af dem inddraget områder inden for miljø, det sociale og ledelsen som en del af vederlagspolitikken. Det gælder selskabet som Ørsted, Carlsberg og Lundbeck, mens højtplacerede selskaber som DSV og Arla ikke har den type mål i dag.

Tania Ellis fra The Social Business Company har 18 års erfaring med bæredygtighed og rådgiver virksomheder om området. Ifølge hende sker der forandring, når der sættes mål.

“Det bliver en prioritet for ledelsen, og derfor er det vigtigt at få sat mål for, hvad man ønsker at opnå, og hvordan man ønsker at komme i gang,” siger hun og peger på, at esg for flere og flere selskaber er et forretningsstrategisk område.

“Så skal det selvfølgelig også afspejles i incitamentsstrukturen og især i topledelsen. Ellers bliver det bare tom snak. Så længe de ikke bliver målt og belønnet på det, kommer det ikke til at rulle.”

Konkrete mål

Idéen med mødet for de seks medlemmer i DFDS' topledelse var at fordele de bæredygtige mål imellem sig, så de fremover har en “konkret ejer”.

Torben Carlsen, adm. direktør, er eksempelvis ansvarlig for miljødelen, hvor DFDS vil reducere udledningen af CO2 fra færger og lastbiler med 45 pct. frem mod 2030. Selv er Anne-Christine Ahrenkiel bl.a. ansvarlig for at sikre større repræsentation af kvinder på skibene og i operationen generelt. Ved udgangen af 2023 skal 30 pct. kvinder have en lederrolle.

Delt ejerskab

Det er dog ikke nok på sigt, forklarer hun.

“Én ting er, at det lever hos os i ledelsen. Det kommer vi ikke så langt med. I løbet af et år har vi konferencer og møder med enten top-30- eller top-200-ledere. Her kommer vi til at rulle det yderligere ud, så vi får det udmøntet i et ejerskab, der går længere ned i organisationen,” siger hun og peger på, at der også skal laves en ramme for at få fulgt op på arbejdet.

“At få uddelegeret ejerskabet, sat konkrete mål på, hvad du skal opnå og en opfølgningsstruktur, er typisk det, der driver, at der rent faktisk sker noget.”

Cases
Cases
Forsiden af Børsen Bæredygtig

Børsen Bæredygtig hylder grønne frontløbere

Igen i år udvælger Børsen Bæredygtig virksomheder, der rykker ved den grønne omstilling med konkrete projekter.

Børsen Bæredygtig hylder grønne frontløbere

Igen i år udvælger Børsen Bæredygtig virksomheder, der rykker ved den grønne omstilling med konkrete projekter.

BØRSEN BÆREDYGTIG
31. jan 2023