BØRSEN BÆREDYGTIG
Virksomheders klimaarbejde
“Bæredygtighed giver god bundlinje på sigt. Ikke i år et eller to, for det koster sindssygt mange penge at få det her i gang”
Tak, fordi du læser med

Denne artikel kræver normalt abonnement, men er gratis for dig, fordi Danske Bank har finansieret adgang til Børsen Bæredygtig for alle i dansk erhvervsliv.

Danske Bank har ikke haft indflydelse på selve artiklen.

Læs mere om Danske Banks involvering.

Ejeren af plantevirksomheden Decoplant, der bl.a. leverer og passer planter for virksomheder, har på egen hånd taget hul på flere af de udfordringer, som samfundet bakser med på bæredygtighed. Plastik er et hjertebarn, som også har skabt stor frustration for Claus Stoustrup, der her fortæller om motivationen for at gå grønt med Decoplant med en bruttofortjeneste på 12,3 mio. kr.

Ejeren af plantevirksomheden Decoplant, der bl.a. leverer og passer planter for virksomheder, har på egen hånd taget hul på flere af de udfordringer, som samfundet bakser med på bæredygtighed. Plastik er et hjertebarn, som også har skabt stor frustration for Claus Stoustrup.

Her fortæller han om motivationen for at gå den grønne vej med Decoplant, der har en bruttofortjeneste på 12,3 mio. kr.

“Alle snakker om plastik, alle snakker om affaldssortering, alle snakker om genbrug. Når det kommer til stykket, er der ikke ret mange, der kan det. Jeg har 14 forskellige plasttyper i mit plastikaffald. 20 pct. af affaldet kan jeg sælge til Mariager, hvor det bliver knust og genbrugt.

Så kom det her med FN’s verdensmål. Alle siger 7-9-13 og slår under bordet. Vi siger 8-12-15 og slår i bordet. Mine krukker kommer fra Vietnam. De får en behandling for at være vandtætte. Det er ikke særlig sundt, slet ikke for dem, der laver det. Vi forsøger at præge dem med ord og handling. Så tænkte jeg, hallo, jeg vil lave mine egne vandtætte krukker ved at lave mit plastik om til indsatser i krukkerne. Det vil være godt for alle.

Jeg troede, at mine gamle plastpotter skulle køres til knuseanlæg og vende tilbage som en indsats til mine krukker. At jeg kunne lave min egen lille cirkel. I dag har jeg lært, at så længe plastik kommer i cirkulation, sker der noget Claus Stoustrup, ejer og direktør, Decoplant

Da jeg for to år siden gik i gang, sagde plastikfirmaerne, ej, det kan man ikke bare. Den eneste løsning er at brænde det, men det er vanvittigt. Der skal styr på, hvilket plastik man må bruge til at producere forskellige ting. Det er en politisk varm kartoffel. Vi skal stadig lave en indsats til krukkerne. Det arbejder vi helt vildt på. Vi har knust det første plastik, nu skal vi finde en fabrik, der kan hjælpe os med at lave det. Vi har et møde snart. Det er nok forsøg nr. 12.

Jeg er bare en Pippi Langstrømpe. Jeg gør altid noget, jeg ikke har prøvet før. Når det bliver for stationært, gider jeg ikke mere. Jeg kedede mig så meget i Decoplant, at jeg ville prøve noget andet. Derfor åbnede jeg et havecenter i Aarhus. Jeg kaldte det Pot og Plante. Jeg havde en masse ting stående i Decoplant, som bare flød. På det tidspunkt gik alle unge mennesker i genbrugstøj. Det fik mig til at åbne en afdeling i gartneriet, hvor folk kunne købe secondhand-planter og -krukker. Secondhand. Det lød skidegodt. Det var planter, jeg havde taget eller købt tilbage fra kunder. Men så kom krisen, og jeg tabte en del penge.

Jeg lukkede Pot og Plante og gik tilbage til Decoplant i Herskind. Så gik vi i gang. Jeg har aldrig kunnet lide at smide noget ud, som kunne bruges og give penge. Måske er det lidt tilbage fra min farfar.

Da jeg startede for ti år siden, vidste jeg ikke, at det var bæredygtigt. Alle mine folk siger, hold kæft, Teddy der, han gemmer alting. Men i dag er det hele vores omdrejningspunkt. Vi gemmer alt, giver det nyt liv og sælger det igen. Mange gange er det en plante, der er blevet for stor hos en kunde. Nu har vi et system, hvor vi sætter dem til secondhand og ser, om vi kan omsætte dem igen. Det er så populært, at vi lige nu mangler genbrugte planter. I gamle dage smed vi det bare i containeren, men det koster vildt mange penge. Det er jo vanvittigt med noget, der faktisk er pænt.

Jeg troede, at mine gamle plastpotter skulle køres til knuseanlæg og vende tilbage som en indsats til mine krukker. At jeg kunne lave min egen lille cirkel. I dag har jeg lært, at så længe plastik kommer i cirkulation, sker der noget. Så kan det være, det bliver knust i Mariager, produceret i Tyskland, og at jeg køber noget i Holland af genbrugsplast. Det er den samme kæde. Jeg troede også, jeg skulle have en knuser stående. Den koster 600.000 kr. Det kan jeg ikke købe som en lille virksomhed.

Jeg er bare et lille plantefirma i Herskind med 25 medarbejdere. Hvad ved jeg? Det er for stort til mig. Vi prøver igennem netværk og samarbejde at finde løsninger. Hele mit liv er netværk.

Alle planter, vi tidligere smed ud i containeren, bliver i dag komposteret og brugt som materiale til at komme i biomasse. Det er cirkulært, fordi vi bruger det til noget bedre – i min verden. Bæredygtighed giver god bundlinje på sigt. Ikke i år et eller to, for det koster sindssygt mange penge at få det her i gang. Men vi har aldrig haft et bedre regnskab end de sidste to år.

Alle planter, vi tidligere smed ud i containeren, bliver i dag komposteret og brugt som materiale til at komme i biomasse. Det er cirkulært, fordi vi bruger det til noget bedre – i min verden Claus Stoustrup, ejer og direktør, Decoplant

Jeg har en udgiftspost på renovation, fordi jeg har så mange depoter nu. Hver uge kommer en lastbil og henter det. Før jul kørte jeg 1,1 ton blandet plast, som ingen andre ville have, på deponeringsanlæg. Det kostede knap 6000 kr. plus moms for at aflevere et ton brugbart plastik i Aarhus, som lander et sted i verden. Så kigger man ned i tegnebogen og tænker, hold da op, hvis jeg kørte det til Skanderborg, hvor jeg selv bor, ville jeg give omkring 1700 kr. og havde fået fjernvarme i min radiator.

Det næste skridt bliver, at den elbil, jeg købte i går, kommer i drift og skal køre i lokalområdet med buketter og blomster. Der kommer solceller op på det sydvendte tag til april, så vi bliver selvforsynende med strøm, som skal gå til et nyt anlæg, der kan erstatte naturgassen, så varmen også bliver grøn.

Når min virksomhed om fem år er den grønneste og har fået alle certifikater, skal den sælges. Så skal jeg ud og sælge affaldsplastik. Det er måske sjovere end at sælge planter og krukker. Det har jeg gjort i mange år. Hvis jeg ser noget og tænker, det var smart, men det kan være mere smart, så tænker jeg videre.”

Forsiden af Børsen Bæredygtig