Et stenkast fra Københavns streetfoodmekka og sultne turister på Refshaleøen ligger Bygaard, der ifølge selskabet selv dyrker svampe med minimal CO2-udledning i klimastyrede containere.
Produktionen er økologisk, og svampene dyrkes bl.a. i spildtræ og mask, der er et restprodukt fra ølproduktion.
Selskabet blev stiftet i 2018 af Lasse Antoni Carlsen og Carolin Mages.
Hvad?
På billedet til højre ses gule østershatte. Sammen med shiitake, pioppino, kejserhatte og pindsvinepigsvampe er det nogle af de varer, Bygaard dyrker på sine 300 kvm. Særligt sidstnævnte er populær på de over 50 restauranter i København, selskabet leverer til.
På billedet til venstre ses én af seks 40-fods containere, der i snit kan producere et halvt ton svampe. Det tager en-tre uger fra beplantning til høstning, og Bygaard producerer op mod 1,5 ton om ugen. Det er 5 kg pr. kvm. Ca. det samme udbytte, kartofler giver på en sæson.
Sammenlignet med eksempelvis oksekød, fjerkræ eller andet animalsk udleder svampe minimale mængder CO2 pr. kg Men også ift. andre planteprodukter er svampe foran.
Hvor en peberfrugt udleder, hvad der svarer til 1,02 kg CO2 pr. kilo, eller en tomat udleder 0,70 kg CO2 pr. kilo, så udleder svampe kun 0,47 kg CO2 pr. kilo, ifølge tænketanken Concito. Svampe er kun slået af fødevarer som kål, kartoffel og musling.