BØRSEN BÆREDYGTIG
1
Bæredygtig
Digital møbelstartup fra Glostrup lander trecifret millionordre: Software gør Stykkas køkkener uopslidelige
2
Bæredygtig
Sådan sikrer Stykka møbler der lever videre efter virksomhedens død
Bæredygtig
Digital møbelstartup fra Glostrup lander trecifret millionordre: Software gør Stykkas køkkener uopslidelige

Tak fordi du læser med

Danske Bank og PwC er partnere på Børsen Bæredygtig. Derfor kan vi gøre alle vores artikler på Børsen Bæredygtig frit tilgængelige for alle læsere. Det er medvirkende til, at Børsen Bæredygtigs artikler bliver diskuteret vidt og bredt.

Danske Bank og PwC er også parterne på Børsen Bæredygtig, når vi går live og fremhæver en række af de mest spændende grønne projekter i danske virksomheder i Børsen Bæredygtig Cases.

Danske Bank og PwC har ingen indflydelse på indholdet eller andre redaktionelle valg på Børsen Bæredygtig, der skabes af uafhængige og objektive journalister og i den samme høje kvalitet, som du kan finde i resten af Børsen.

Læs mere om partnerskab.

Møbeldesigneren Stykka har lavet sin første store aftale på salg af køkkener til Pensiondanmark for et trecifret millionbeløb. Målet er køkkener, der lever en menneskealder uden at koste mere

Duften af brændt træ. Blinkende knapper og computerskærme. Høje, dybe reoler. Tømmer og prototyper i massevis.

Fra sine store industrilokaler i Glostrup har danske Stykka skabt en virksomhed, der er lige dele snedker og it-udvikler. Målet er at lave køkkener og boliginteriør, der holder en livstid.

Nu har møbel- og softwarestartuppen skrevet kontrakt med Pensiondanmark for et trecifret millionbeløb over de næste tre til fire år. Flere tusinde af pensionsselskabets boliger skal fyldes med Stykkas “Loopkitchen”. Det er endnu ikke fastlagt, præcis hvor mange boliger det gælder.

11 år er den gennemsnitlige levetid for et køkken i Danmark

“Vi har jo interesse i at være langtidsejer i de her projektudviklinger. Når vi regner hele driften med ind, slår Stykka meget positivt ud, både hvad gælder omkostninger og klimapåvirkning,” fortæller Thomas Kjær Petersen, projektudviklingschef i Pensiondanmark.

Pensionsselskabet køber ind på selve køkkenerne i træ, der er designet til lang holdbarhed, nem reparation og opgradering. Ligeså vigtig er det digitale værktøj, Stykka selv har udviklet.

Eget program

Den oprindelige funktion i redskabet er at optimere træforbruget, når køkkenelementer eller andre typer træinteriør skal produceres og udskæres fra en af Stykkas danske partnerfabrikker.

“Hvis vi ved, at vi skal producere 40 køkkener, så kan vi taste det ind i programmet, og så regner den ud, hvordan elementerne bliver udskåret med mindst muligt spild,” fortæller Jarl Engelbrecht Vindnæs, Stykkas medstifter og adm. direktør. Det seneste år er arbejdet dog særligt gået på at forlænge levetiden, mere end at optimere ressourcer.

Et køkken i Danmark lever gennemsnitligt i 11 år, men de fleste er designet til at holde mindst tre gange så længe, konkluderer en analyse blandt 2000 boligejere af Realdania og Videncentret Bolius. I samme undersøgelse svarer 44 pct., at de i høj grad eller meget høj grad er interesseret i at “bo mere bæredygtigt”.

Her ser Stykka et hul i markedet.

“Traditionelt har man lavet et produkt, sendt det på markedet og så ikke rørt det i ti år. Vi opdaterer hele tiden vores produkter, så vi altid skærer den bedst mulige version af produktet – og så kunden selv løbende kan tilpasse køkkenet til sine behov,” siger Jarl Engelbrecht Vindnæs.

Vækstrejse

Hvis man f.eks. har købt et basiskøkken med en almindelig håndvask, har man mulighed for at opgradere sit køkken gennem Stykkas app. Kunden kan scanne QR-koden på sin håndvask og f.eks. bestille et håndvaskelement med plads til en Quooker (en vandhane med kogende vand).

“Idéen er jo, at du ikke skal skifte hele dit køkken ud, hvis noget går i stykker, du vil opgradere eller skifte køkkenets udseende. Og der er pant på de elementer, kunden udskifter, så vi kan få træmaterialerne tilbage i produktion her,” fortæller Jarl Engelbrecht Vindnæs.

Siden virksomheden blev stiftet i 2019 med to medarbejdere er startuppen vokset til 15 ansatte med mål om 30 ansatte senere i år. Omsætningen er steget til ca. 17 mio. kr. i 2021 – Stykka forventer en fordobling i år. Bl.a. fordi forretningsområdet har bredt sig fra komplette studieboliger til nu køkkener og andre typer interiør, som ældreboliger.

Det er også mindre klimabelastende at sende opskriften end at sende hele kagen Jarl Engelbrecht Vindnæs, stifter, Stykka

Det digitale bagland i Stykka har udviklet sig til den vigtigste vækstfaktor ifølge virksomheden. Hvis Stykka sælger til udlandet, kan selskabet i princippet sende data til en hvilken som helst møbelfabrik i verden, der har de rigtige maskiner, så produktionen bliver foretaget lokalt.

“Det er også mindre klimabelastende at sende opskriften end at sende hele kagen,” siger Jarl Engelbrecht Vindnæs.

Ventet skred

Ifølge Torsten Sack-Nielsen, forskningsleder i bæredygtigt byggeri ved VIA University College, er der i det hele taget store forretnings- og klimaperspektiver i Stykkas model.

Vores generelle overbrug af ressourcer er ikke en gangbar vej længere Torsten Sack-Nielsen, forskningsleder, Via University College

“Hvis vi kan tredoble levetiden af køkkener, vil det spare enorme ressourcer. Hvis det kan lade sig gøre med endnu flere af de her udskiftelige møbelelementer, så har man virkelig fat i noget med store perspektiver,” siger han.

Set i lyset af at byggesektoren samlet står for ca. 40 pct. af de danske CO2-udledninger og genererer 30 pct. af den samlede affaldsmængde, er klimaeffekten markant, hvis man udvider fokus på cirkulære koncepter for interiør og møblering.

“Det er virkelig spændende, at Stykka formår at bruge hele digitaliseringen til at fremme bæredygtighed. Hele processen, hvor de udnytter de digitale muligheder, mens de også meget tydeligt har haft fokus på alt fra råvareudvælgelse til emballage og affald, virker ekstremt gennemarbejdet.”

Stykka er langt fra alene om at sælge køkkener, der bliver markedsført som bæredygtige og cirkulære. Konkurrenter som Rotpunkt, JKE, Nettoline og flere til spiller på lignende argumenter omkring produktion, certificeret træ, og genanvendelige materialer.

Stykka adskiller sig særligt på grund af de digitale løsninger og sporbarheden på hvert enkelt køkkenelement. Imens har optimeringen af materialeforbruget og fokus på at skære mellemled væk gjort, at Stykka også er i dialog med de almene boligselskaber, der er underlagt særlige krav til omkostningsniveau. Torsten Sack-Nielsen håber i første omgang, at partnerskabet med Pensiondanmark er tegn på et længe ventet skred i markedet for cirkulært byggeri.

Blev stiftet i 2019 af Jarl Engelbrecht Vindnæs og Jacob Guldberg. Forretningen er i dag delt op i to led. Første ben sælger speciallavede kontormøbler til virksomheder og private og ledes af Martin Petri Lottrup. Andet ben er salget af storskalaprojekter til byggesektoren. Den del ledes af Jarl Engelbrecht Vindnæs og Rasmus Taun.

“Det er flot, at Stykka har fået store bygherrer som et pensionsselskab til at gå ind i det. Det giver dem virkelig en reel chance for at vokse, og det sender et klart signal til markedet om, at de rigtige cirkulære løsninger, dem er der altså nogen, der vil satse på nu.”

Torsten Sack-Nielsen argumenterer samtidig, at vi som samfund har fået endnu mere blik for materialebesparende forretningsmodeller:

“Man ser, at ressourcerne er knappe, og at man skal passe bedre på dem, for vi har fundet ud af, at den vestlige verden også er sårbar over for udfordringer med forsyningskæder. Vores generelle overbrug af ressourcer er ikke en gangbar vej længere.”

Børsen Bæredygtig hylder grønne frontløbere

Børsen Bæredygtig har udvalgt årets 50 danske virksomheder, der rykker ved den grønne omstilling med konkrete projekter, og som vi derfor hylder som Børsen Bæredygtig Cases.

Børsen Bæredygtig hylder grønne frontløbere

Børsen Bæredygtig har udvalgt årets 50 danske virksomheder, der rykker ved den grønne omstilling med konkrete projekter, og som vi derfor hylder som Børsen Bæredygtig Cases.

LÆS MERE OM SAMME EMNE
Bæredygtig
Sådan sikrer Stykka møbler der lever videre efter virksomhedens død

Hvis en låge går i stykker, eller der skal en anden farve på, kan kunderne stadig bestille nye elementer hjem – selv hvis den danske møbel- og softwarestartup Stykka en dag drejer nøglen om.

“Som køber får du en digital kopi af produktionstegningerne på alle elementer i dit køkken. Så hvis vi en dag skulle gå konkurs, kan du tage tegningen med til en hvilken som helst snedker eller sted, hvor du kan få elementer udskåret,” siger Jarl Engelbrecht Vindnæs, virksomhedens adm. direktør og medstifter.

Han tilføjer, at kunderne i princippet også kan få skåret møbelelementerne andre steder allerede i dag.

“Det tvinger os til at være de bedste og mest effektive til at producere det.”

I arbejdet med at lave køkkener, der lever længst muligt, er hvert eneste element i Stykkas køkkener udstyret med en unik chip og QR-kode. Hvis f.eks. en skuffe går i stykker, kan en kunde scanne koden og med få klik bestille en ny.

“Her samler vi selvfølgelig data. Hvis vi opdager, at der er særligt mange, som bestiller den samme type nye skuffe, er det jo et tegn på, at vi skal forbedre den.”

Netop den tankegang har Stykka forsøgt at følge gennem hele køkkenet. Bl.a. ved at gå i dialog med de håndværkere, der sætter dem op.

“Nu bruger vi en tykkere emballage, der koster lidt mere, men kan bruges flere gange og er nem for håndværkerne at håndtere, mens den minimerer skader på elementerne,” fortæller Jarl Engelbrecht Vindnæs og tilføjer, at håndværkernes feedback er brugt flere steder.

“Vi har lavet virkelig mange ændringer på, hvordan køkkenerne skal monteres og sættes sammen, så det også bliver let for kunderne selv at skifte elementer ud.”

Nye farver

Ifølge den tidligere arkitekt har det været særligt vigtigt, at brugeren af Stykkas køkkener har mulighed for at opdatere selve designet løbende.

“Uanset hvad, så bliver du træt af at se på dit køkken på et tidspunkt. Derfor har det været vigtigt for os, at man nemt kan skifte hele køkkenets visuelle udtryk markant uden at skifte andet ud,” siger han. I praksis betyder det, at kunder kan skifte farve på køkkenets overflader uden at skifte selve elementerne.

Stykka har også forsøgt at maksimere holdbarheden på hvert enkelt køkkenelement. Alle dele er f.eks. produceret i krydsfiner holdt sammen med et særligt samlebeslag og intet andet, så de let kan genanvendes.

Køkkenerne er fremstillet i fsc-certificeret træ, en internationalt anerkendt standard for bæredygtigt skovbrug. Den farvede yderbelægning kommer fra den schweiziske linoleumgigant Forbo, der ifølge Stykka er den bedste løsning på markedet.

Forsiden af Børsen Bæredygtig

Børsen Bæredygtig hylder grønne frontløbere

Børsen Bæredygtig har udvalgt årets 50 danske virksomheder, der rykker ved den grønne omstilling med konkrete projekter, og som vi derfor hylder som Børsen Bæredygtig Cases.

Børsen Bæredygtig hylder grønne frontløbere

Børsen Bæredygtig har udvalgt årets 50 danske virksomheder, der rykker ved den grønne omstilling med konkrete projekter, og som vi derfor hylder som Børsen Bæredygtig Cases.

BØRSEN BÆREDYGTIG
29. nov 2022