I yderste hjørne af Amagers bebyggelse mod Kalvebod Fælled ligger byggepladsen til det, der skal blive UN17 – et byggeri, der ifølge ophavsmændene skal blive det første i verden, der “skabt ud fra en komplet metode adresserer og inkorporerer FN’s 17 verdensmål i én helhedsløsning”.
Byggeriet på den enorme byggeplads skal certificeres efter den såkaldte DGNB Platin-standard, der stiller krav til byggeriets bæredygtighed. Solceller og vindturbiner er installeret i skurbyen, og et af landets største træbyggerier er ved at tage form.
Vi skal ikke konkurrere mod hinanden på bæredygtighed, men på at bygge huse Poul-Erik Olsen, bæredygtighedschef, CG Jensen
Ikke desto mindre har byggepladsen som udgangspunkt samme problem som andre byggepladser. Når entreprenører rykker ind, har de sjældent styr på, om det er kranen, skurbyen eller belysningen, der bruger el, og når betonelementer skal udtørres, vil det sluge en ukendt mængde energi.
Umuligt uden dataDet forsøger entreprenør på byggepladsen CG Jensen at ændre på.
“Det er fuldstændigt umuligt at arbejde med at mindske forbruget, hvis vi ikke har en registrering af, hvordan det ser ud løbende,” konstaterer bæredygtighedschef i CG Jensen Poul-Erik Olsen, mens han fremviser grafer over forbrug og produktion af el på pladsen.
Fordi byggeriet skal bæredygtighedscertificeres, skal data bruges i livscyklusanalysen for byggeriet. Det er samtidig en del af Contech Lab-samarbejdet, hvor data bliver hentet løbende.
5 store entreprenører deltager i samarbejdet og vil dele data
“Det nye er, at vi kan arbejde med sensorer på for eksempel en kran. Måske kan det føre til, at vi nedskalerer kranen eller nøjes med en mobilkran. Vi kan godt slå forbruget af en kran op, men der har ikke været arbejdet med det tidligere,” siger han.
Deler med konkurrenterData fra kraner, solceller og belysning ender ikke blot hos CG Jensen, der betragter sig selv som en førende entreprenør, hvad angår bæredygtighed, men også hos konkurrenter, der ikke har nået at lave samme indsatser.
“Vi skal ikke konkurrere mod hinanden på bæredygtighed, men på at bygge huse. Det er en fælles interesse, at vi som branche skal plukke så lavthængende frugter som muligt,” siger han og understreger, at resultaterne også er en del af virksomhedens egne klimamål.
Poul-Erik Olsen ser især frem til data om udtørring af bygninger. I dag udtørres en del bygninger ved hjælp af elvarme, der varmer bygningen, ofte selv om den ikke har døre og vinduer monteret endnu. Han vurderer, at data om denne proces kan sikre, at døre og vinduer monteres inden, og at det sker med fjernvarme, når det er muligt.
Udover CG Jensen er også entreprenørerne Aarsleff, Pihl, MT Højgaard og Enemærke & Petersen med i arbejdet.