BØRSEN BÆREDYGTIG
Bæredygtig
Rockwool-chef får særbonus på 11 mio for CO2-reduktion
Tak, fordi du læser med

Denne artikel kræver normalt abonnement, men er gratis for dig, fordi Danske Bank har finansieret adgang til Børsen Bæredygtig for alle i dansk erhvervsliv.

Danske Bank har ikke haft indflydelse på selve artiklen.

Læs mere om Danske Banks involvering.

Rockwools topchef Jens Birgersson har fået en særbonus på 11 mio. kr., hvor det første mål ud af tre handler om reduktion af CO2.

Dermed skærper Rockwool den grønne profil, der allerede er en del af stenuldkoncernens identitet, hvor CO2-udledningen i Danmark for nylig er bragt markant ned ved brug af biogas i produktionen.

34 mio. kr. er værdien af Jens Birgerssons optioner og betingede ejerskab af Rockwoolaktier

Birgerssons særbonus kommer oveni hans lønpakke for 2020 på 17,6 mio. kr. og hans aktiebaserede optioner og betingede aktiebesiddelser på i alt 34 mio. kr.

Offentliggørelse krævet

Alt sammen fremgår af Rockwools aflønningsrapport for 2020, som ledelsen kun fremlægger, fordi årsregnskabsloven fra i år kræver det.

Rockwools ledelse mener, at aflønning af direktører m.v. er et privat anliggende, men tvunget af omstændighederne er koncernen nu rede til transparens på lønområdet.

I 2020 var Rockwool som nævnt offensive på det grønne område, men Jens Birgersson er langt fra i mål med kravene, der skal være opfyldt i 2025, for at han kan få særbonussen.

Når vi forpligter os over for verden til at reducere CO2-udledningen, er det logisk at have et nøgletal på CO2-reduktion Jens Birgersson, adm. direktør, Rockwool

“Vi står foran massive reduktioner i en energiintensiv virksomhed som vores. Når vi forpligter os over for verden til at reducere CO2-udledningen, er det logisk at have et nøgletal på CO2-reduktion,” siger Jens Birgersson.

Stort udviklingsprojekt

Han vil ikke gå i detaljer om nøgletallene af konkurrencehensyn, men siger om den overordnede udvikling:

“Det er et kæmpe udviklingsprojekt, hvor vi står foran enorme investeringer i energiomstillingen.”

Investeringerne i Rockwool spiller også en vigtig rolle for det aktuelle regnskab og aktiekursens negative udvikling onsdag, da markedet straffede aktien for 2021-prognosen, der ligger på 11 pct. mod analytikerforventninger i niveauet 12,5 pct.

Åbner fabrikker

“Vores forventninger er baseret på en åbning af en stor fabrik i Tyskland og vores nye fabrik i USA. Det koster os 0,5 pct. på overskudsgraden. Hertil kommer afskrivningerne på de nye anlæg, der svarer til 1 pct.,” siger Jens Birgersson, og tilføjer:

“Nogle opfatter det negativt, men det afspejler blot, at vi har investeret i fremtiden, og at vi har passet vores arbejde,” lyder det fra Jens Birgersson.

Han understreger, at fabrikkerne er nødvendige for at klare fremtidens efterspørgsel på stenuld og Rockwools erklærede vækstmål og grønne ambitioner.

OK pengestrømme

Hos Sydbank er analytiker Mikkel Emil Jensen af den opfattelse, at Rockwool går ind i et år med en vis modvind på grund af bl.a. forventninger om stigende råvarepriser.

Men han tager til en vis grad Rockwools forklaring om, at de i analytikerøjne skuffende forventninger kan forklares med afskrivninger og vigende indtægter under opstarten af nye fabrikker.

“Som investor og analytiker kigger man på pengestrømmene, og når afskrivninger ikke påvirker cashflow, så har det ikke en effekt på værdiansættelsen. Pengestrømmen vil fortsat være stærke i 2020,” lyder det fra Mikkel Emil Jensen.

Strømline interesser

Om Jens Birgerssons CO2-bonus, siger han:

“Incitamentsprogrammerne er bl.a. til for at strømline ledelsens interesser med investorernes. Og investorernes interesser er i høj grad bæredygtighed, og der er et stigende krav fra investorernes side om, at virksomhederne gør, hvad de kan i den grønne omstilling.”

Rockwools aktiekurs dykkede voldsomt onsdag, men har mere end genvundet det tabte torsdag.

Forsiden af Børsen Bæredygtig
BØRSEN BÆREDYGTIG
2. mar 2021