BØRSEN BÆREDYGTIG
Bæredygtig
PwC venter eksplosiv stigning i svindel med bæredygtighed: “Tallene vil kun blive værre”

Tak fordi du læser med

Danske Bank og PwC er partnere på Børsen Bæredygtig. Derfor kan vi gøre alle vores artikler på Børsen Bæredygtig frit tilgængelige for alle læsere. Det er medvirkende til, at Børsen Bæredygtigs artikler bliver diskuteret vidt og bredt.

Danske Bank og PwC er også parterne på Børsen Bæredygtig, når vi går live og fremhæver en række af de mest spændende grønne projekter i danske virksomheder i Børsen Bæredygtig Cases.

Danske Bank og PwC har ingen indflydelse på indholdet eller andre redaktionelle valg på Børsen Bæredygtig, der skabes af uafhængige og objektive journalister og i den samme høje kvalitet, som du kan finde i resten af Børsen.

Læs mere om partnerskab.

Knap hver tiende virksomhed har ifølge ny undersøgelse fra PwC oplevet svindel med rapportering på esg. Stigende krav på området vil kun få truslen til at stige, forudser revisionshuset

De stigende krav til virksomheders rapportering om klima, miljø, diversitet og en række andre områder skaber et nyt trusselsbillede for erhvervslivet. Sådan lyder advarslen fra Brian Christiansen, partner og leder af Risk Assurance i revisionshuset PwC.

Ifølge PwC’s Global Economic Crime and Fraud Survey fra 2022 har 8 pct. af virksomhederne, der de seneste to år har været ramt af svig, oplevet svindel med rapportering om miljø, samfund og ledelse også kaldet esg. Og det er formentlig ikke det fulde billede, da langt fra alle opdager det, vurderer han.

“I takt med at esg får en større betydning for virksomheders image, evne til at fastholde medarbejdere, kundernes lyst til at bruge dem som leverandør, vil der følge en forøget risiko for, at nogen vil snyde på vægtskålen, altså greenwashing,” siger Brian Christiansen.

Ny betydning

De seneste år er de ikkefinansielle faktorer rykket op hos virksomhederne med det stigende pres fra samfundet og politikere om at reagere på bl.a. klimakrisen.

Tallene vil kun blive værre, indtil det bliver modent som område og disciplin, indtil der styr på registreringer Brian Christiansen, partner og leder af Risk Assurance, PwC

Samtidig bliver f.eks. CO2-mål i stigende grad del af topchefers bonus, mens incitamentsprogrammer længere nede i organisationerne også har fået de nye aspekter ind som en kpi.

Og det er nok i den forbindelse, at risikoen er størst i forhold til bevidste fejl, mener Brian Christiansen.

“For at opnå at ens virksomhed står bedre, end hvad man reelt har realiseret. Det har altid eksisteret, siden folk fik løn for at gå på arbejde. Men esg har ikke været et forhold, der har ændret på virksomhedens succes tidligere, som det gør nu.”

Skal dokumenteres

Et andet aspekt er rapportering om CO2, diversitet, miljø og biodiversitet, hvor virksomhederne de kommende år skal have data på områderne, så det er muligt at vurdere, hvorvidt de reelt rykker sig.

Knap halvdelen af virksomhederne, 46 pct., har i løbet af de seneste to år oplevet svindel eller økonomisk kriminalitet. Særligt virksomheder inden for teknologi, telekommunikation, underholdning og medier har været hårdt ramt – 66 pct. Størstedelen af de ramte virksomheder oplevede nye tilfælde af svindel som følge af covid-19-pandemien – 70 pct. Cyberkriminalitet topper listen med 37 pct. og en stigning fra 34 pct. for to år siden. Kundesvig, som var den største trussel i 2020, er faldet fra 35 pct. til 33 pct. Berigelseskriminalitet på arbejdspladsen er også faldet fra 31 pct. til 25 pct. 8 pct. af virksomhederne har oplevet svindel med esg-rapportering.

Fra regnskabsåret 2024 skal der, hvis et kommende EU-direktiv vedtages som ventet, være revision på tallene fra børsnoterede og andre store virksomheder ligesom for finansielle nøgletal. Også EU’s taksonomi, der skal skabe transparens over grønne investeringer og sikre, at flere midler går i den retning, presser på.

“Tidligere har man kunnet sige, at det var bæredygtigt. Nu skal det dokumenteres og lige om lidt også attesteres af en revisor. Der er et økonomisk incitament til at give produktet nogle egenskaber, som det måske ikke har og dermed tjene penge,” siger Brian Christiansen.

Forventer stor stigning

De 8 pct. er fortsat langt fra de 46 pct. af virksomhederne, som i undersøgelsen har oplevet økonomisk kriminalitet.

Men svindelen med esg vil kun gå samme vej som økonomisk kriminalitet og formentlig værre, mener Christiansen. Siden grækerne har menneskene haft styr på matematik og kunnet lægge tal sammen. Sådan er disciplinen langt fra på bæredygtighed, der fortsat er et umodent område for mange.

“Tallene vil kun blive værre, indtil det bliver modent som område og disciplin, indtil der styr på registreringer. De kommer til at toppe på et højere niveau end det finansielle.”

Datakvaliteten på de ikkefinansielle tal er den største udfordring i at få bremset svindelen. Det er meget svært at verificere, hvad der sker på den anden side af Jorden hos en underleverandør. Det kan være svært at sikre selv på danske arbejdspladser, der også kan have dårlige forhold for ansatte, pointerer han.

Det lyder enormt kedeligt, at der skal være kontrol og opfølgning og systemer. Men det er for vores alles skyld, så vi kan tage en økologisk mælk i supermarkedet, når nu det står på den Brian Christiansen, partner og leder af Risk Assurance, PwC

Vil en virksomhed sikre sig mod f.eks. at få forkerte tal eller oplysninger fra en underleverandør, er det det lange seje træk. Først; kriterier for udvælgelse af underleverandørerne, krav til f.eks. emballage, hvad er den lavet af, forhold for ansatte, løn, transporten til Danmark og så fremdeles.

“Man starter med at stille krav, så underviser man i dem og tjekker op med besøg for at sikre, at de gør det, de siger. Både anmeldte besøg og så uanmeldte, og så løfter man sine krav,” siger Brian Christiansen.

“Det lyder enormt kedeligt, at der skal være kontrol og opfølgning og systemer. Men det er for vores alles skyld, så vi kan tage en økologisk mælk i supermarkedet, når nu det står på den. Og at vi kan stole på, at fly er på biobrændsel, når de siger det, i stedet for et konventionelt brændstof.”

Børsen Bæredygtig hylder grønne frontløbere

Børsen Bæredygtig har udvalgt årets 50 danske virksomheder, der rykker ved den grønne omstilling med konkrete projekter, og som vi derfor hylder som Børsen Bæredygtig Cases.

Børsen Bæredygtig hylder grønne frontløbere

Børsen Bæredygtig har udvalgt årets 50 danske virksomheder, der rykker ved den grønne omstilling med konkrete projekter, og som vi derfor hylder som Børsen Bæredygtig Cases.

Forsiden af Børsen Bæredygtig

Børsen Bæredygtig hylder grønne frontløbere

Børsen Bæredygtig har udvalgt årets 50 danske virksomheder, der rykker ved den grønne omstilling med konkrete projekter, og som vi derfor hylder som Børsen Bæredygtig Cases.

Børsen Bæredygtig hylder grønne frontløbere

Børsen Bæredygtig har udvalgt årets 50 danske virksomheder, der rykker ved den grønne omstilling med konkrete projekter, og som vi derfor hylder som Børsen Bæredygtig Cases.

BØRSEN BÆREDYGTIG
29. nov 2022