BØRSEN BÆREDYGTIG
1
Bæredygtig
Pensionskæmpe har nået tredjedel af 2030-klimamål
2
Finans
Direktør i Danica: “Det er et produkt, som har fungeret rigtig fint”
3
Finans
Pensioner sprænger rammer for risiko
4
Finans
Danica-direktør vil væk fra fokus på enkeltinvesteringer: “Vi bør være enige om at støtte den grønne omstilling i stedet for at konkurrere om den”
Bæredygtig
Pensionskæmpe har nået tredjedel af 2030-klimamål
Tak, fordi du læser med

Denne artikel kræver normalt abonnement, men er gratis for dig, fordi Danske Bank har finansieret adgang til Børsen Bæredygtig for alle i dansk erhvervsliv.

Danske Bank har ikke haft indflydelse på selve artiklen.

Læs mere om Danske Banks involvering.

Grønne statsobligationer og et parløb mellem bæredygtighed og afkast har givet Danicas bæredygtige portefølje eksponentiel vækst

Flere grønne statsobligationer, selskaber, der gør sig selv mere grønne, og forvaltere, der har opdaget, at grønne investeringer giver gode afkast.

Det er nøglen til, at Danica, Danske Banks pensionsselskab, på 18 måneder har nået at opbygge en tredjedel af den 100 mia. kr. store bæredygtige portefølje, der skal understøtte Paris-aftalens klimamål, som selskabet vil placere inden 2030.

Danica har tidligere udpeget aktivt ejerskab som nøglen til at få skruet op for de grønne investeringer. Det kræver, at selskabets porteføljeforvaltere køber ind i dagsordenen, og det er ifølge Poul Kobberup, investeringsdirektør i Danica, lykkedes, fordi man har fundet ud af, “at afkast og bæredygtighed går hånd i hånd.”

“Vi gør, hvad vi kan gennem aktivt ejerskab, men det tager længere tid. Så når vi er rykket hurtigt, skyldes det vores aktive porteføljestyring,” siger Poul Kobberup.

Paris-mål

Danica forvalter i alt omkring 500 mia. kr. i investeringer, og sammen med resten af den danske pensionsbranche forpligtigede man sig i 2019 til at investere 350 mia. kr., der understøtter Paris-aftalens klimamål, før 2030.

Væksten i grønne investeringer har været bredt funderet på aktivklasser, men på det seneste er det særligt de grønne obligationer, der har rykket, efter at flere og flere lande er kommet i markedet med grønne statsobligationer.

Danica-direktør vil væk fra fokus på enkeltinvesteringer: “Vi bør være enige om at støtte den grønne omstilling i stedet for at konkurrere om den”

Aktuelt har Danica grønne statspapirer fra Tyskland, Italien, Irland, Holland, Belgien og Canada, og samtidig er priserne attraktive.

“Så kan vi agere hurtigt og har både et bæredygtighedsincitament og et prisincitament,” siger Kobberup, der venter, at endnu flere lande begynder at udstede grønne obligationer, og holder øje med, om Danmark også gør det senere i år.

Kan du finde en virksomhed, som kan flytte sig fra 30 pct. til 80 pct., så er den virkelig interessant, og specielt hvis markedsværdiudviklingen er med dig Poul Kobberup, investeringsdirektør Danica

Paris-aftalen fra 2015 sigter mod at begrænse det globale CO2-udslip, så temperaturen på Jorden ikke stiger mere end 1,5 grad i 2050, og ligesom flere andre pensionsselskaber som PFA, Pensiondanmark og PKA er Danica medlem af investorgruppen Net Zero Alliance, der aktivt investerer for at sænke CO2-udslip.

Flytter sig selv

Danica måler også sine investeringer på, hvor meget de reducerer eller har reduceret CO2-udslippet. Så en aktie som Vestas tæller med tæt på 100 pct. af sin værdi i opgørelsen over investeringer, der understøtter Paris-aftalen, mens en Ørsted-aktie tæller omkring 80 pct.

“Kan du finde en virksomhed, som kan flytte sig fra 30 pct. til 80 pct., så er den virkelig interessant, og specielt hvis markedsværdiudviklingen er med dig,” siger investeringsdirektøren.

Pensioner sprænger rammer for risiko

Dermed kan investeringer, der oprindeligt var “sorte”, med tiden blive mere grønne, uden at Danica justerer sit ejerskab, hvis virksomhederne af sig selv bevæger sig i den rigtige retning.

“Der er et element af, at hvis man vælger de rigtige virksomheder, så bevæger de sig i den rigtige retning, og så er de med til at opfylde den målsætning, vi har. Se på Dongs transformation til Ørsted. Den fik vi ikke mange point på i 2015, men det gør vi nu,” fortsætter han.

Så en ordentlig aktieudvælgelse kan med tiden reducere porteføljens CO2-belastning, fordi selskaber af sig selv mindsker deres klimaaftryk, påpeger Kobberup, der samtidig understreger, at væksten i de grønne investeringer er gået så hurtigt, at selskabernes egen indsats stadig kun har haft en mindre effekt på porteføljen:

“Jeg håber, at vi er på rette vej, så der kommer flere og flere investeringsmuligheder, og virksomhederne tilpasser sig hurtigere og hurtigere.”

LÆS MERE OM SAMME EMNE
Finans
Direktør i Danica: “Det er et produkt, som har fungeret rigtig fint”

Selvom kunder er gået glip af tocifrede afkast de seneste år, fordi de har fulgt Danicas råd og tilkøbt en garanti til deres ellers ugaranterede pensionsprodukter, så er Poul Kobberup, der er investeringsdirektør i Danica, tilfreds med produktet.

“Det er et produkt, som har fungeret rigtig fint gennem årene. Man kunne bevare lidt upside, og samtidig har man haft sikkerhed for, at man kunne bevare sit depot. Det har tiltalt mange kunder,” siger han.

Danica er ikke det eneste pensionsselskab, som har givet kunderne mulighed for at tegne en garanti mod tab, men i andre selskaber anbefales det typisk kun til de allermest forsigtige kunder. I Danica har det været standardanbefalingen helt frem til januar 2020.

5 år har Poul Kobberup været investeringsdirektør i Danica

“Jeg ved ikke, hvad standardanbefalingen har været andre steder, men jeg må selvfølgelig stå inde for, at vi har haft det som standardanbefaling,” siger Poul Kobberup.

I 2020 har en del af kunderne med den tilkøbte garanti fået negative afkast, selvom både aktier og obligationer er steget. Det skyldes, at Danica har solgt aktier, da kurserne var faldet i foråret.

“Der er selvfølgelig en mekanisme i produkter med garanti, hvor man beskytter garantien. Det er jo klart. Vi skal jo beskytte kundernes penge. Så når aktiemarkederne tordner ned, så skal vi sikre os, at kunden stadig har sine penge, hvis markederne skulle blive ved med at falde,” siger Poul Kobberup.

Med din investeringsfaglige baggrund er det så et smart indrettet produkt, når man skal sælge, når markederne falder?

“Hvis jeg nærmer mig min pension, og jeg vil have sikkerhed for, at jeg har mine penge, når jeg går på pension, så vil jeg være rigtig tilfreds med sådan et produkt.”

Tror du virkelig, at det er flertallet, som er så forsigtige?

“Det har jeg ikke nok indsigt i. Jeg investerer og afdækker de risici, som kunderne har og ønsker at få afdækket.”

Men Danica har haft en holdning om, at det for de fleste kunder var bedst at have sådan en garanti?

Man syntes, at det var mest forsvarligt at have en garanti på sine produkter Poul Kobberup, investeringsdirektør i Danica

“Det er klart, at det er en diskussion, som vi alle sammen kan have holdninger til. Det har været en beslutning, at man syntes, at det var mest forsvarligt at have en garanti på sine produkter. Efterfølgende har man så valgt ikke at have det længere.”

Du siger hele tiden “man” i stedet for “vi”?

“Jamen så vi. Jeg har jo ikke været ansat hele mit liv i Danica. Så jeg kender ikke den oprindelige historik. Men det har været standardanbefalingen i den tid, hvor jeg har været der, og det er det ikke længere pr. primo 2020. Det kunne da godt være, at jeg har været med til at skubbe på det,” siger Poul Kobberup, der kom fra PFA til Danica i 2015.

LÆS MERE OM SAMME EMNE
Finans
Pensioner sprænger rammer for risiko

Kun ét ud af otte pensionsselskaber holder sig inden for branchens egne rammer for, hvad der er middel risiko. Brancheforening er tilfreds

Ambitionen var klar, da Forsikring & Pension (F&P) i 2017 lancerede fire initiativer, der skulle sikre øget gennemsigtighed omkring de pensionsprodukter uden garantier, der i dag dominerer sektoren.

“Det nye vil være, at “høj risiko”, “mellem risiko” osv. kommer til at betyde det samme i forskellige selskaber,” skrev brancheorganisationen om et initiativ.

Men her næsten fire år efter er det stadig ikke tilfældet. Syv ud af otte pensionsselskaber bryder nemlig de rammer for, hvad der f.eks. er middel risiko, som branchen har fastsat for at gøre risikoen gennemskuelig for kunderne. Det viser de netop opdaterede risikotal, som Børsen har indsamlet.

14 år i træk har kunder med middel risiko i PFA i virkeligheden høj risiko

“Det skulle jo gerne være et værktøj, som hjalp pensionskunderne med at lægge sig, der hvor de gerne vil ligge risikomæssigt. Det her tyder på, at det ikke rigtig hjælper på det,” siger Morten Bruun Pedersen, der er cheføkonom i Forbrugerrådet, og fortsætter:

“Det er lidt nedslående, for det blev jo slået stort op.”

Kunder med over 27 år til pensionering, der har valgt middel risiko hos Danica, har branchens højeste risiko. Faktisk er risikoen højere end hos en tilsvarende kunde i både Topdanmark og Pensiondanmark, som har valgt høj risiko, og Danica overskrider rammerne for middel risiko.

“Det er der ikke noget galt i. Det er vores religion, og det vi tror på, og det står vi inde for. Det giver et fint forløb for kunderne,” siger Danicas investeringsdirektør, Poul Kobberup. Han peger på, at risikoen i Danicas produkter måske starter højere end hos andre, men at selskabet senere reducerer risikoen, så kunderne tættere på pensionstidspunktet ligger mere konservativt end hos mange af konkurrenter.

Dropper gammelt krav

Oprindeligt lød kravet på, at pensionsselskaber, der brød rammerne, enten skulle skifte strategi eller skifte navn på produkterne, så de var retvisende. Men F&P har siden ændret henstillingen, så man kan nøjes med at informere kunderne, hvis risikoen i produktet afviger fra navnet.

Ændringen sker ifølge F&P, fordi foreningen nu mener, at en ændring af strategien er “en dårlig løsning, fordi henstillingen ikke skal bestemme selskabernes investeringsstrategi”. Og en ændring af navn giver blot “øget kompleksitet”.

Det er vores religion, og det vi tror på, og det står vi inde for Poul Kobberup, investeringsdirektør i Danica

Også i PFA overskrider man grænserne for middel risiko. Her er det kunder med mellem 12 og 25 år til pension, som har høj risiko ifølge branchestandarden.

Carsten Holdum, der er forbrugerøkonom i PFA, mener ikke, at det er et problem, og fortæller, at det skyldes en ændring, PFA foretog for tre år siden.

“Det ser ud til, at vi lever længere, og helt ind til benet så er det baggrunden for at fastholde startniveauet for risiko i længere tid,” siger han og fortsætter:

“Det er en afvejning mellem, hvor store kortvarige udsving man kan tåle, i forhold til hvor stor en gevinst man får på lang sigt.”

Langt de fleste danskere har i dag deres pension placeret i et såkaldt markedsrenteprodukt.I modsætning til de traditionelle produkter med garanti betyder det, at kunderne selv bærer risikoen for tab, hvis aktierne f.eks. falder.Hvor stor risikoen er, afhænger af, hvordan formuen investeres af pensionsselskaberne. Det kan være meget forskelligt, selvom de fleste kunder næsten alle steder vælger middel risiko. Kilde: tojo

Ud over PFA og Danica har også Sampension og Velliv høj risiko for kunder med middel risiko. I Pensiondanmark, AP Pension og Topdanmark har nogle middel-risiko-kunder omvendt lav risiko.

Industriens Pension har kun en risikoprofil, der som den eneste i branchen holder sig inden for rammerne af middel risiko.

Hos F&P er man tilfreds med risikomærkningen.

“Alle selskaberne lever op til branchehenstillingen, og kunderne har gode muligheder for at kende deres risiko,” skriver vicedirektør Jan V. Hansen i et svar.

På Aarhus Universitet har Carsten Tanggaard, der er professor i finansiering, omvendt svært ved at se, hvad kunderne kan bruge betegnelsen “middel risiko” til, når rammerne brydes uden konsekvenser.

“Det er noget rod, og det viser udfordringen ved at lade branchen selv afgøre reglerne. Når Finanstilsynet ikke har fast hånd om det, så ved man godt, hvordan det ender,” siger Carsten Tanggaard.

LÆS MERE OM SAMME EMNE
Finans
Danica-direktør vil væk fra fokus på enkeltinvesteringer: “Vi bør være enige om at støtte den grønne omstilling i stedet for at konkurrere om den”

Poul Kobberup fra Danica mener, at fokus bør ligge på de samlede investeringer i grøn omstilling frem for enkelte investeringer “hist og pist”

I sidste uge annoncerede PFA at selskabet investerer 190 mio. kr. i grønne obligationer udstedt af den tyske bank KfW, der skal bidrage til projekter inden for vedvarende energi og energieffektivitet.

Poul Kobberup, investeringsdirektør i Danica, er generelt ikke tilhænger af meddelelser om enkeltposteringer, fortæller han til Børsen Pro Finans dog uden direkte at henvise til meddelelsen fra PFA.

“Lad os nu i fællesskab støtte op om den bæredygtige udvikling i stedet for at konkurrere. Vi er jo stærkere sammen end hver for sig,” siger han.

Danica har selv været med til at flage en bæredygtig investering i en svensk batterifabrik for ikke så længe siden.

100 mia. kr. har Danica sat sig mål om at investere grønt frem mod 2030

“Den investering var både PFA og ATP i. I virkeligheden er vi jo tit med i de samme investeringer. Fokus på bæredygtighed er jo en brancheting, så vi bør være enige om at støtte den grønne omstilling i stedet for at konkurrere om den,” siger Poul Kobberup, der tilføjer, at han godt kunne tænke sig, at debatten blev nuanceret:

“Så vi ser på det brede i stedet for, hvad hvert enkelt selskab foretager af mindre enkeltinvesteringer.”

Sat fælles målsætning

Han henviser til, at branchen som helhed over for regeringen sidste år forpligtede sig til at investere 350 mia. kr. i den grønne omstilling frem mod 2030. I Danica alene har man et mål om at have placeret 100 mia. kr. i bæredygtige investeringer, når kalenderen viser 2030.

I sommeren 2019 havde selskabet for 6 mia. kr. af den type investeringer, ved indgangen til 2020 var tallet steget til 11 mia. kr., og ved halvåret i år havde Danica placeret 19 mia. kr. i bæredygtige aktiver, siger investeringsdirektøren.

Målsætningen svarer til, at Danica i 2030 vil have 15 pct. af den samlede formue i bæredygtige investeringer, mens gennemsnittet for branchen, hvis de 350 mia. kr. fordeles mellem selskaberne, vil være 7-8 pct., fortæller han.

“Vi vidste ikke på det tidspunkt, hvad de andre ville melde ind med af individuelle mål, men vi syntes, det var et realistisk mål for os med 100 mia. kr. Vi kan se, at vi også er foran planerne i øjeblikket, fordi udviklingen går stærkt, så vi tror på, vi kan nå det mål. Og det vil vi da håbe, at de andre også kan,” siger han.

Grønt statsobligationsmarked vokser

Af de 19 mia. kr., som Danica lige nu har sat i grønne aktiver, står grønne obligationer for en stor del, fortæller Poul Kobberup. Senest i sidste uge investerede selskabet samlet 1 mia. kr. i grønne obligationer, der blandt andet omfattede grønne stats- og kreditobligationer.

Det gælder specielt de grønne investeringer, der er foretaget i 2020, fordi der har været meget store grønne statsudstedelser.

Så når det ruller stærkt, og du er en naturlig markedsaktør, vil dine summer automatisk vokse Poul Kobberup, investeringsdirektør, Danica

“I og med at vi er en naturlig deltager i statsobligationsmarkedet og i de højt ratede markeder i det hele taget, så er vi en stor aktør på grønne obligationer. Og så er der måske andre selskaber, der ikke har samme fokus på det segment, fordi de har en anden allokering,” siger Poul Kobberup og gætter på, at Danica er en af de førende danske pensionsselskaber på grønne obligationer.

Han påpeger i den forbindelse, at det er en naturlig del af udviklingen, at Danicas portefølje for grønne obligationer vokser støt.

Han henviser til, at både Sverige og Tyskland udstedte grønne statsobligationer sidste uge. Sverige udstedte for 20 mia. svenske kr. i en tiårig grøn obligation, mens Tyskland udstedte 6 mia. euro i et tilsvarende papir.

Ifølge Poul Kobberup var begge obligationer prissat næsten præcis som de traditionelle pendanter. De handlede begge lidt dyrere efterfølgende, men kun omkring et basispunkt, siger han.

“Der har været tilsvarende pæne udstedelser fra Irland, Holland og Belgien, så vi er ved at have et ret stort marked for grønne statsobligationer, hvor man kan handle for nogle pæne beløb,” siger investeringsdirektøren og fortsætter:

“Så når det ruller stærkt, og du er en naturlig markedsaktør, vil dine summer automatisk vokse. Så det er fint nok at meddele, at man har købt lidt hist og pist, men hvis du er en naturlig deltager, så kommer det helt af sig selv.”

Forsiden af Børsen Bæredygtig