BØRSEN BÆREDYGTIG
Bæredygtig
Melproducent ser uforløst potentiale i fødevarer
Tak, fordi du læser med

Denne artikel kræver normalt abonnement, men er gratis for dig, fordi Danske Bank har finansieret adgang til Børsen Bæredygtig for alle i dansk erhvervsliv.

Danske Bank har ikke haft indflydelse på selve artiklen.

Læs mere om Danske Banks involvering.

Hvad er de tre største udfordringer i arbejdet med at fremme bæredygtige fødevarer?

“Vi mangler en officiel definition på bæredygtighed inden for fødevarer. I USA har man f.eks. lanceret en mærkning for upcyclede fødevarer – det, tror jeg, ville være meningsfyldt for forbrugeren, fordi folk kan ikke navigere i det, så det er virkelig en stor udfordring. Og så kræver det stadig ekstreme ressourcer at begynde en produktion i markedet. Når man vælger at være upcyclet, bliver det bestemt ikke billigere eller nemmere for den sags skyld.”

Hvor skal Agrain være om tre år?

“Vores målsætning er at være 100 pct. klimaneutrale, så vi arbejder hele tiden på at reducere vores CO2-udslip. F.eks. har vi lige gennemført en klimacrowdfunding, hvor vi har fået indbygget en sensor i vores proces, der sparer os for 25 pct. strøm – det giver en CO2-reduktion på 24 pct.

Det er første del, og nu arbejder vi med at genanvende varmen, vores tørringsmaskine bruger. Og i 2021 bliver et af de store projekter at indføre et klimaregnskab, hvilket især kan være en udfordring for en opstartsvirksomhed som vores.”

Hvilke resultater for dit arbejde vil du fremhæve på nuværende tidspunkt?

“Jeg synes, det er godt, vi har fået hul igennem med fokus på mindre klimabelastende fødevarer. Industrien, detail og venturekapital er begyndt at få øjnene op for fødevarebranchen som et stort forretningspotentiale i den grønne omstilling.

Generelt synes jeg, vi er lykkedes rigtig godt med arbejdet i at fortælle historien om, hvad de miljø- og klimamæssige potentialer er for grønnere fødevareproduktion.

Vi går også med i alle de netværksgrupper, vi kan, hvor vi kan italesætte vigtigheden af at producere bæredygtige fødevarer. Der kan vi også vise, at der er en forretningsmæssig fordel ved at arbejde på den her måde.”

Hvad kunne du ønske dig fra politisk side for at kunne nå flere resultater?

“Jeg kunne godt tænke mig lidt mere mod. Man kunne kigge på, hvordan vi politisk arbejdede med vindmølleindustrien. Det er et sted, hvor vi nu er rigtig stærke som land, fordi der var meget facilitering fra politisk side.

Der er bare ikke nok mad til alle mennesker om ganske få år, og landet, som kommer med en rentabel løsning på at skabe mere mad ud af eksisterende ressourcer, har altså førertrøjen.”

Forsiden af Børsen Bæredygtig
BØRSEN BÆREDYGTIG
2. mar 2021