BØRSEN BÆREDYGTIG
Bæredygtig
I skyggen af krig og store kriser: Her er de vigtigste emner, når Verdenstoppen mødes i New York

Tak fordi du læser med

Danske Bank og PwC er partnere på Børsen Bæredygtig. Derfor kan vi gøre alle vores artikler på Børsen Bæredygtig frit tilgængelige for alle læsere. Det er medvirkende til, at Børsen Bæredygtigs artikler bliver diskuteret vidt og bredt.

Danske Bank og PwC er også parterne på Børsen Bæredygtig, når vi går live og fremhæver en række af de mest spændende grønne projekter i danske virksomheder i Børsen Bæredygtig Cases.

Danske Bank og PwC har ingen indflydelse på indholdet eller andre redaktionelle valg på Børsen Bæredygtig, der skabes af uafhængige og objektive journalister og i den samme høje kvalitet, som du kan finde i resten af Børsen.

Læs mere om partnerskab.

Mere end 100 stats- og regeringsledere ventes samlet i New York til FN’s Generalforsamling. De globale kriser står i kø, og FN skal vise sit diplomatiske værd – både til de officielle forsamlinger og til hundredvis af bilaterale møder

Der er krig i Europa, og den angribende part er et permanent medlem af FN’s Sikkerhedsråd. Der er energikrise, og vinteren står for døren. Klimakrisen er ved at eskalere, og det kniber med at overholde de internationale aftaler. Inflationen brager løs på de højeste niveauer i 40 år, og fødevaresikkerheden er truet i flere dele af verden.

Bagtæppet har ikke været mere dystert siden Den Kolde Krig, når verdens statsledere, topdiplomater, erhvervsledere og globale organisationer fra mandag mødes til højniveaudelen af FN’s 77. Generalforsamling i New York.

Mandag d. 19. sept. indledes højniveau-ugen under FN’s årlige generalforsamling i New York. Der er tale om den 77. generalforsamling siden FN’s stiftelse i 1945.
Dronning Elisabeths død har medført enkelte afbud, men det ventes fortsat at mere end 100 stats- og regeringschefer deltager. Fra Danmark deltager bl.a. statsminister Mette Frederiksen, kronprinsparret, udenrigsminister Jeppe Kofod og en række øvrige ministre.Krigen i Ukraine bliver det utvetydigt vigtigste emne. Der skulle dog også blive plads til debat og forhandlinger om klima, energi, fødevarekrise, inflation, corona og videnskab.Ugen igennem er der både officielle møder i salen og flere hundrede bilaterale møder. Sideløbende med generalforsamlingen er New York værtsby for den store Climate Week 2022.

“Et svar på menneskehedens mest presserende udfordringer kræver, at vi samarbejder, og at vi genopliver den inklusive, netværksbaserede og effektive multilateralisme og fokuserer på dét, der forener os,” lød det onsdag fra generalforsamlingens formand, ungarske Csaba Körösi, da han officielt åbnede topmødet.

Det er dog først fra tirsdag, at debatterne på højeste niveau går i gang, og efter to år med helt eller delvist virtuelle topmøder er man omsider fysisk til stede i – og omkring – det ikoniske hovedkvarter på Manhattans østlige side. Et svar på menneskehedens mest presserende udfordringer kræver, at vi samarbejder, og at vi genopliver den inklusive, netværksbaserede og effektive multilateralisme og fokuserer på dét, der forener os Csaba Körösi, formand, FN’s Generalforsamling


En verden i krig

Dét har mange ønsket at udnytte, og angiveligt var hele 120 stats- og regeringsledere tilmeldt, inden dronning Elizabeths død medførte enkelte afbud. Uden for den store mødesal vil der derfor finde hundredvis af officielle – og uofficielle – bilaterale møder sted.

Blandt generalforsamlingens vigtigste dagsordener er klima, energi, fødevarekrise, corona og internationalt videnskabssamarbejde.

Det suverænt vigtigste samtaleemne vil dog være krigen i Ukraine.

Meget flytter sig på slagmarken i disse dage, men uanset hvad, har Rusland med krigen udfordret dét regelbaserede internationale samfund, som FN i 1945 blev grundlagt for at opretholde. Samtidig har krigens konsekvenser – herunder en eskalation af energikrisen og fødevarekrisen – medført risiko for politisk uro i andre dele af verden.

At krigen ikke blev forhindret, betragtes af kritikere som den endegyldige falliterklæring for FN’s Sikkerhedsråds konstruktion, hvor Rusland, Kina, USA, Frankrig og Storbritannien (Anden Verdenskrigs vindere) er permanente medlemmer med vetoret.

Det var dog også FN-systemet, der sidenhen faciliterede evakueringen af Mariupol og aftalen om at få korn ud af havnen i Odesa. Og det er FN, som fortsat står for humanitær hjælp til millioner af flygtninge og hungerramte. 120 stats- og regeringsledere var tilmeldt FN’s Generalforsamling indtil dronning Elizabeths død

I de mørkeste og blodigste stunder har FN da også været det forum, hvor man trods alt kigger hinanden i øjnene og bruger ord i stedet for bomber.

“Der er ingen skærsild for krigsforbrydere. De ryger direkte i helvede, ambassadør,” lød det med iskold stemme fra Ukraines FN-ambassadør Serhij Kyslytsia til sin russiske modpart Vassilij Nebenzia på dagen for invasionen.

En uge senere viste FN-samarbejdet dog igen skrøbelighed, da man til et ekstraordinært topmøde skulle stemme om at fordømme Ruslands invasion og kræve omgående tilbagetrækning af Putins tropper. 141 af de 193 medlemslande stemte for, mens fem – Rusland, Belarus, Nordkorea, Eritrea og Syrien – stemte imod. Hele 35 lande undlod at stemme, herunder de to folkerigeste nationer Kina og Indien.


Øst mod vest

De hårde skillelinjer mellem øst og vest er igen tegnet op, og understrømmen på generalforsamlingen er et nyt, diplomatisk slag mellem øst og vest med Rusland og Kina på den ene side og USA og Europa på den anden.

Foruden de direkte militære og handelsmæssige konfrontationer kæmper man også om at få de vigtigste forbindelser til den sydlige halvkugle, hvor sydamerikanske og afrikanske lande kæmper deres egen kamp i FN for at sætte fokus på den stigende økonomiske ulighed landene imellem.

I diplomatiet betragter man den store tilslutning til årets generalforsamling som et tydeligt tegn på, at man hos stats- og regeringslederne fortsat tror på, at man med samtaler på højniveau kan arbejde sig i retning af diplomatiske løsninger.

“Vi ser ind i en verden i fare, på tværs af vores arbejde for fred, menneskerettigheder og en bæredygtighed udvikling,” lød det fra FN’s generalsekretær António Guterres ved topmødets åbning. Han opfordrede samtidig til “debat, eftertanke og diplomati” som en vej mod freden.

Som altid er klimakrisen også i centrum, når FN mødes, og sideløbende med generalforsamlingen er New York i den kommende uge værtsby for den store Climate Week, der er verdens største klimabegivenhed af sin slags. Vi ser ind i en verden i fare, på tværs af vores arbejde for fred, menneskerettigheder og en bæredygtighed udvikling António Guterres, FN’s generalsekretær

Danmark vil i løbet af ugen være repræsenteret ved både statsminister Mette Frederiksen, kronprinsparret, udenrigsminister Jeppe Kofod og en række øvrige ministre. Et vigtigt fokus for delegationen bliver en officiel reception torsdag, hvor Danmark lancerer sit kandidatur til sikkerhedsrådet i 2025-26. Ugen igennem vil de danske ministre desuden forsøge at mødes med repræsentanter fra så mange medlemslande som muligt for at gafle stemmer.

Statsministeren bruger desuden besøget som anledning til at stå i spidsen for et grønt eksportfremstød, og efter tirsdagens forsamling i New York tager hun til Washington D.C. med en delegation på op mod 50 virksomheder.

I det hele taget vil en hær af danske og internationale erhvervsledere være til stede i New York den kommende uge til både generalforsamlingen og Climate Week.

I en tid, hvor krig, energikrise, inflation og finansiel uro har afløst pandemi og forsyningskrise, er det fra erhvervslivets side ønsket, at statslederne på topniveau igen etablerer dialog og bidrager til international stabilitet.

Børsen Bæredygtig hylder grønne frontløbere

Børsen Bæredygtig har udvalgt årets 50 danske virksomheder, der rykker ved den grønne omstilling med konkrete projekter, og som vi derfor hylder som Børsen Bæredygtig Cases.

Børsen Bæredygtig hylder grønne frontløbere

Børsen Bæredygtig har udvalgt årets 50 danske virksomheder, der rykker ved den grønne omstilling med konkrete projekter, og som vi derfor hylder som Børsen Bæredygtig Cases.

Forsiden af Børsen Bæredygtig

Børsen Bæredygtig hylder grønne frontløbere

Børsen Bæredygtig har udvalgt årets 50 danske virksomheder, der rykker ved den grønne omstilling med konkrete projekter, og som vi derfor hylder som Børsen Bæredygtig Cases.

Børsen Bæredygtig hylder grønne frontløbere

Børsen Bæredygtig har udvalgt årets 50 danske virksomheder, der rykker ved den grønne omstilling med konkrete projekter, og som vi derfor hylder som Børsen Bæredygtig Cases.

BØRSEN BÆREDYGTIG
27. sep 2022