BØRSEN BÆREDYGTIG
Bæredygtig
Danske virksomheder rækker ud til Joe Biden i New York Times: “Lad os bygge en grøn fremtid sammen”
Tak, fordi du læser med

Denne artikel kræver normalt abonnement, men er gratis for dig, fordi Danske Bank har finansieret adgang til Børsen Bæredygtig for alle i dansk erhvervsliv.

Danske Bank har ikke haft indflydelse på selve artiklen.

Læs mere om Danske Banks involvering.

Haldor Topsøe, Grundfos, CIP m.fl. indbyder USA’s nye præsident til samarbejde

En stribe danske virksomheder, der beskæftiger sig med bæredygtig teknologi og energi, rækker nu hånden ud til den nye amerikanske præsident, Joe Biden.

Det sker i en helsidesannonce, som virksomhederne sammen med Dansk Industri har indrykket i New York Times.

De otte virksomheder, der har underskrevet annoncen, er Haldor Topsøe, Grundfos, Siemens Gamesa, Cowi, Rambøll, Semco Maritime, Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) og Kamstrup.

“På vegne af Danmarks grønne industrier og teknologivirksomheder bifalder vi jeres ambition om at føre jeres land mod en CO2-neutral fremtid. Det er en dristig opgave,” skriver virksomhederne adresseret til Joe Biden og vicepræsident Kamala Harris.

“Vi har de løsninger, de data og den viden, der behøves for at bekæmpe klimaforandringer, samtidig med at man skaber tusindvis af job og sætter fart på den økonomiske vækst,” skriver de videre.

“Lad os gå sammen om at få det til at ske. Lad os bygge en grøn fremtid sammen. Vi glæder os over at støtte op om et grønnere USA,” lyder opfordringen.

Mange eksportmuligheder

Annoncen blev indrykket onsdag, på dagen hvor Joe Biden blev indsat som præsident.

Og selvom den nye præsident endnu ikke har tilbragt et døgn i Det Hvide Hus, så har han allerede taget en stor beslutning på det grønne område.

“Green Is the New Black” for USA’s nye præsident

Han vil således sørge for, at USA igen tilslutter sig den klimaaftale, som blev indgået i Paris i 2015, men som Donald Trump trak USA ud af.

Joe Biden og Demokraterne gik netop til valg med en ambitiøs klimaplan, der blandt andet indebærer, at produktionen af strøm skal være CO2-neutral i 2035, og at USA skal være fossilfri senest i 2050 – alt sammen understøttet af investeringer på 2000 mia. dollar over fire år.

Det er også årsagen til, at de danske virksomheder nu indbyder til samarbejde, skriver Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri, på brancheorganisationens hjemmeside.

“Med Bidens indsættelse er der åbnet en palet af muligheder for at øge eksporten,” skriver Lars Sandahl Sørensen.

“Vi venter spændt på en amerikansk energi- og klimaplan, der både vil forbedre vores klima, men også være en gevinst for danske virksomheder, som står stærkt på vedvarende energi, energieffektive løsninger, vandteknologi og alle de andre grønne løsninger, som kan være med til at gøre USA grønt,” skriver han videre.

Grønne aktier på optur

Valget af Joe Biden har da også sendt flere grønne virksomheder kraftigt op på aktiemarkedet.

Vestas er eksempelvis steget 32 pct. siden valget den 3. november, mens Ørsted er steget 21 pct.

I samme stil er aktiefonden Ishares Global Clean Energy, der har ejerandele i 30 af de største globale børsselskaber inden for vedvarende energi, steget 51 pct. siden valget.

Forsiden af Børsen Bæredygtig