To aftaler skaffer tilsammen 2,4 mio. ton grønt flybrændstof til Air France KLM, men høj pris og lav efterspørgsel hos kunderne står stadig i vejen for udbredelsen
Det er erhvervskunderne, der kommer til at drive efterspørgslen efter bæredygtige flybrændstoffer. Det vurderer man hos KLM og Air France, hvor nylige ordrer på bæredygtige flybrændstoffer – såkaldt saf – tilsammen løber op i 2,4 mio. ton. De mange tankfulde skal være med til at opfylde selskabets mål om at nå 10 pct. iblandet saf til flybrændstoffet i 2030.
“Den type aftaler betyder meget for os, og vi er ikke alene om at efterspørge det, som vi var i starten, så de dyrebare dråber er ikke i høj volumen, og udfordringen bliver at betale for dem,” konstaterer salgsdirektør i KLM Air France, Anita Wagner Feddersen.
Virksomhedens aftaler fordeler sig på tre forskellige selskaber, der producerer flybrændstoffet med forskellige metoder. Generelt er der konsensus i branchen om at forsøge forskellige metoder, blandt andet fordi volumen endnu ikke er høj. Det fremgår også hos KLM Air France, hvor målet på længere sigt er at nå 64 pct. saf i blanding med de konventionelle brændstoffer i 2050. Endnu er virksomheden kun nået op på 1 pct. – og det kun på fly, der flyver fra Frankrig og Holland.
“Hvis man kigger på den nuværende acceleration, bliver det op ad bakke, men man kan næsten umuligt undgå, at accelerationen kommer. Men med de priser, vi betaler for saf, må vi forsøge at dække omkostningerne gennem dem, der skal flyve,” siger Anita Wagner Feddersen.
Det er her, virksomhedskunderne kommer ind. Flyselskaberne har nemlig erfaret, at privatkunderne ikke er en farbar vej til at finansiere iblandingen. Derimod er det stigende antal virksomheder, som vil mindske deres CO2-udslip med til at gøre omstillingen mulig, mener hun.
“Det er lettere at sige i en spørgeundersøgelse, at man vil købe klimakompensation, end det er at gøre det, når man skal ud at flyve. Men når det kommer til virksomhederne, har vi haft gode dialoger med nogle, som vil købe biobrændsler til deres rejser eller til en del af dem,” siger hun.
Hun fremhæver Haarup Maskinfabrik og Scan Global Logistics som virksomheder, der allerede har brugt den mulighed, mens hun nu er i dialog med rejsebureauer, der vil kunne tilbyde deres kunder at flyve på bæredygtigt flybrændstof.
Netop slutbrugernes opfattelse af luftfarten er imidlertid også med til at drive behovet for et mere bæredygtigt alternativ – også selv om saf ikke fjerner CO2-udledningen fuldstændigt, påpeger hun.
“I dag udgør flytrafikken kun 2-3 pct. af de globale udledninger, men med den vækst, man forventer i branchen, kommer det til at vokse. Vi må tage ansvaret på os og gøre det til license to operate,” siger Anita Wagner Feddersen.