BØRSEN BÆREDYGTIG
Grøn teknologi
Redskab til entreprenører lover at skære 15 pct. af spild
Tak, fordi du læser med

Denne artikel kræver normalt abonnement, men er gratis for dig, fordi Danske Bank har finansieret adgang til Børsen Bæredygtig for alle i dansk erhvervsliv.

Danske Bank har ikke haft indflydelse på selve artiklen.

Læs mere om Danske Banks involvering.

“En elektriker skal ikke gå rundt på byggepladsen og lede efter materialer,” siger Henrik Trustrup Andersen.

Han er afdelingsleder i projektentreprenøren Enco-El og understreger, at der er et enormt spild i byggebranchen af materialer, der ikke kan findes, bliver glemt eller kommer for sent frem. Dermed bliver tid og ressourcer også brugt forkert.

Enco-El er i gang med et pilotprojekt, som løber i 2021 og indebærer opførelsen af omkring 180 lejligheder, erhvervslejemål og p-kælder i Carlsbergbyen i København. Projektet er et samarbejde mellem Enco-El, Solar og Sitehub. Sidstnævnte er en ny digital løsning og rådgivning til hovedentreprenører, som gør det muligt for entreprenøren at koordinere arbejdet på byggepladser ved hjælp af integration af eksisterende teknologier.

Frontløber

“Vi kan allerede se, at vi kommer til at udrydde noget spild, i den forstand at vi kun får leveret præcis de materialer, vi skal bruge, og det sker til den rette tid. Dermed kan vi give bygherren et hurtigere færdiggjort byggeri. Derfor er vi interesserede i at være firstmovers, uden præcis at vide hvor meget vi sparer på projektet,” siger Henrik Trustrup Andersen. Vi vil understøtte et byggeri, hvor vi ikke bare får et bæredygtigt hus, men også bæredygtig opførelse af huset Hugo Dorph, cco i Solar

Sitehub er blevet til med støtte fra Industriens Fond og udviklet af Ulrik Branner. Han har tidligere medvirket til at skabe en anden digital løsning til byggebranchen i form af det tidligere Geniebelt, nu Letsbuild.

“Sitehub skal forbedre logistikken ved at skabe byggepladser, der er sikre, bæredygtige og effektive. Vi vil gøre to ting: Sikre en bedre logistik og sørge for en sporbarhed på byggematerialer, som vi forventer der i fremtiden vil komme politiske krav til,” siger Ulrik Branner.

Konkret lover Sitehub at kunne øge produktiviteten for hovedentreprenørers byggeprojekter med 20 pct. og reducere materialespildet med mellem 10 og 15 pct. Løftet gælder både renoveringsprojekter og nybygningsprojekter, som til gengæld skal have en volumen på mere end 100 mio. kr.

Endnu er Sitehub i sin spæde start, og pilotprojektet er Sitehubs eneste projekt. Men interessen fra entreprenører og udviklere er stor ifølge Ulrik Branner, der har dialog med 10-12 af de største spillere.

Solar er med som investor i Sitehub, og industriservicevirksomheden kan se en stor fidus i at få en bedre og grønnere logistik på byggepladsen.

“Vi ser et skifte, hvor et stigende antal kunder lægger vægt på klimabevidsthed og spørger til, at vi kommer ud på grønne budcykler, at vi fjerner vores pakkemateriel på en ordentlig måde og i det hele taget dokumenterer vores arbejde i højere grad,” siger Hugo Dorph, der er cco i Solar, og fortsætter:

“Vi vil understøtte et byggeri, hvor vi ikke bare får et bæredygtigt hus, men også en bæredygtig opførelse af huset.”

Løsninger som Sitehub er nødvendige i spillet om at gøre byggeriet langt grønnere end i dag, hvor det står for 30 pct. af CO2-udledningerne. Det mener adm. direktør i DI Lars Sandahl.

“Byggeriet står over for to hovedudfordringer. Den ene er at bidrage til den grønne omstilling – og gribe alle de muligheder, som ligger i det. Den anden udfordring er den stagnerende udvikling i produktiviteten. Vi tror på, at digitalisering er svaret på begge udfordringer. Det er baggrunden for, at vi i Industriens Fond søsatte projektet med blockchains, som skal fremme brugen af datadrevne løsninger i byggeriet. Vi er glade for, at en ny, spændende virksomhed som Sitehub er udsprunget af projektet,” siger han.

Byggeriets Videnscenter Molio etablerede i 2020 ConTech Lab, som er en del af Molio og skal fungere som et nyt sted for byggebranchen til at afprøve ny teknologi for at øge produktiviteten og bæredygtigheden i byggebranchen. Ifølge adm. direktør i Molio, Christina Hvid, er SiteHub en god kandidat i at finde fremtidens løsninger inden for byggeriet.

“Der er et stort potentiale og økonomisk bæredygtighed i at mindske spild på byggepladsen. SiteHub er et rigtig godt bud på vejen til et mere bæredygtigt, effektivt og dermed også konkurrencedygtigt byggeri med en tilgang, der integrerer de allerede eksisterende teknologier. Og hvor de derved skaber en ubrudt digital kæde. SiteHub fokuserer på at få de rigtige materialer i den rigtige mængde på det rette tidspunkt til det rette sted. Dét bidrager til mindre spild, hvilket i sidste ende ikke kun øger bæredygtigheden, men også produktiviteten, når man ikke behøver at lede efter materialer, vente på dem eller betale overpris for hurtig levering,” siger hun og fortsætter:

“Vi har i forundersøgelsen til ConTech Lab klart identificeret at logistik er et stort problem for byggeriets udførende virksomheder og det er spændende, at vi nu har et bud på løsningen af dette problem.”

Forsiden af Børsen Bæredygtig
BØRSEN BÆREDYGTIG
2. mar 2021