Fischer Lighting, som drives af far og søn, genanvender brugte lamper. Dét gav mening for Novo Nordisk, der nu har lavet i alt tre projekter med smv-virksomheden
“Smid ikke jeres gamle lamper og lysarmaturer ud – vi vil gerne købe dem!”
Sådan indledte Lars Elmvang, partner i belysningsfirmaet Fischer Lighting, et Linkedin-opslag for to år siden. Opslaget fangede opmærksomheden hos en medarbejder i Novo Nordisks team, der bl.a. står for indretning af virksomhedens kontorbygninger.
C25-selskabet stod netop over for at skulle udskifte belysningen i en af sine bygninger til LED-belysning. Det gav en masse overskydende lysarmaturer, som Kristina Lee, chef for Corporate Facilities i Novo Nordisk, gerne ville skaffe sig af med på en bæredygtig måde.
“På den måde lavede vi koblingen, gik i dialog med Fischer, og så opstod sød musik,” fortæller hun.
Fischer Lighting er stiftet i 2016 af installatør Stig Elmvang og hans søn Lars Elmvang, der er uddannet cand.merc., ud fra et ønske om at gøre op med brug og smid væk-kulturen inden for belysning. De begyndte med at indsamle brugte lysarmaturer f.eks. lampekasser:
“Oftest er det en win-win situation for begge parter. Vi dækker transporten, så de (virksomheden, der skal af med de brugte armaturer, red.) sparer penge ved ikke at skulle skaffe sig af med lysrør osv., og vi får nogle råvarer, som vi så kan bruge til at lave nye produkter,” fortæller Lars Elmvang.
Plastikflasker og fiskenetFischer Lighting tilbyder tre slags løsninger: At skifte til LED-belysning i eksisterende lamper, så lampearmaturet ikke skal smides ud; at indsamle brugte lampearmaturer, udskifte lyskilden og redesigne armaturet, så de passer til f.eks. en ny indretning; samt at fremstille og sælge lamper lavet af genbrugsmaterialer f.eks. plastikflasker og fiskenet.
Den tilgang passede godt hos Kristina Lee, der har en ambition om at sætte et bæredygtigt præg på de 130 leverandørydelser, som hun er ansvarlig for i Novo Nordisk. Hun peger på, at diabeteskæmpen opererer med en tredobbelt bundlinje: en økonomisk, en bæredygtig og en social. Leverandører bliver vurderet ud fra deres samlede evne til at honorere de tre. Det er ikke sådan, at vi fordobler tilbagebetalingstiden for at gøre noget, der er bæredygtigt Kristina Lee, chef for Corporate Facilities i Novo Nordisk
“Det er ikke sådan at vi fordobler tilbagebetalingstiden for at gøre noget, der er bæredygtigt. Det skal stadig give mening forretningsmæssigt,” understreger Kristina Lee. “Det er en samlet vurdering, hvor vi balancerer de tre bundlinjer.”
Sammen med sit team holder hun øje med potentielle leverandører ved at læse aviser, gå på messer og konferencer og ved at følge med i deres netværk, bl.a. på Linkedin.
Hun vurderer bl.a. leverandører ud fra, om firmaet har dokumenteret erfaring med den opgave, de byder ind på. Og så indleder hun gerne et nyt samarbejde med et pilotprojekt. Går det godt, kan samarbejdet udvides til en af Novo Nordisks mange andre afkroge.
“Går det dårligt, så kan begge parter jo skilles i god ånd,” siger Kristina Lee, der sætter pris på en åben og direkte dialog med leverandører: “At man siger det rettidigt, hvis der opstår udfordringer, så vi kan løse det sammen,” uddyber hun.
Tre bundlinjerFischer Lighting startede med at udføre et enkelt projekt i en af Novo Nordisks bygninger i Gentofte, hvor firmaet overtog kasserede lysarmaturer. Det førte til endnu et projekt på Novo Nordisks hovedkontor i Bagsværd, hvor Fischer Lighting hjalp med at udskifte “indmaden” på ca. 3500 lysarmaturer til LED – men beholdt de gamle lampekasser. På et tidspunkt, så er det for sent, og hvis man så ikke har rykket på det her, så er der en risiko for, at man pludselig ikke er relevant længere Lars Elmvang, ejerleder i Fischer Lighting
“Vi gik også ind og ændrede designet på nogle af dem, så det bedre lignede designet andre steder i bygningen,” fortæller Lars Elmvang.
Slutteligt har Fischer i et tredje projekt leveret lamper fremstillet af brugte plastikflasker og overskudsmarmor til Novo Nordisks Innovationlab i Hillerød.
Der er endnu ikke flere projekter i pipelinen, men begge parter er åbne for flere samarbejder i fremtiden.
Lars Elmvangs råd til andre smv'er, der gerne vil samarbejde med store firmaer, er at satse på den bæredygtige dagsorden.
“Virksomheder begynder at tænke mere og mere bæredygtigt og cirkulært, så mit råd er, at hvis man ikke allerede er i gang med det, så er det på tide at komme i gang,” siger han og tilføjer: “På et tidspunkt, så er det for sent, og hvis man så ikke har rykket på det her, så er der en risiko for, at man pludselig ikke er relevant længere.”