BØRSEN BÆREDYGTIG
1
Bæredygtig
Familieejet lampefirma fik foden inden for hos Novo Nordisk via Linkedin-opslag og genbrugskoncept
2
Pro selvstændig
Belysningsfirma savner skrappere grønne krav fra storkunder
Bæredygtig
Familieejet lampefirma fik foden inden for hos Novo Nordisk via Linkedin-opslag og genbrugskoncept

Tak fordi du læser med

Danske Bank og PwC er partnere på Børsen Bæredygtig. Derfor kan vi gøre alle vores artikler på Børsen Bæredygtig frit tilgængelige for alle læsere. Det er medvirkende til, at Børsen Bæredygtigs artikler bliver diskuteret vidt og bredt.

Danske Bank og PwC er også parterne på Børsen Bæredygtig, når vi går live og fremhæver en række af de mest spændende grønne projekter i danske virksomheder i Børsen Bæredygtig Cases.

Danske Bank og PwC har ingen indflydelse på indholdet eller andre redaktionelle valg på Børsen Bæredygtig, der skabes af uafhængige og objektive journalister og i den samme høje kvalitet, som du kan finde i resten af Børsen.

Læs mere om partnerskab.

Fischer Lighting, som drives af far og søn, genanvender brugte lamper. Dét gav mening for Novo Nordisk, der nu har lavet i alt tre projekter med smv-virksomheden

“Smid ikke jeres gamle lamper og lysarmaturer ud – vi vil gerne købe dem!”

Sådan indledte Lars Elmvang, partner i belysningsfirmaet Fischer Lighting, et Linkedin-opslag for to år siden. Opslaget fangede opmærksomheden hos en medarbejder i Novo Nordisks team, der bl.a. står for indretning af virksomhedens kontorbygninger.

C25-selskabet stod netop over for at skulle udskifte belysningen i en af sine bygninger til LED-belysning. Det gav en masse overskydende lysarmaturer, som Kristina Lee, chef for Corporate Facilities i Novo Nordisk, gerne ville skaffe sig af med på en bæredygtig måde.

“På den måde lavede vi koblingen, gik i dialog med Fischer, og så opstod sød musik,” fortæller hun.

Fischer Lighting er stiftet i 2016 af installatør Stig Elmvang og hans søn Lars Elmvang, der er uddannet cand.merc., ud fra et ønske om at gøre op med brug og smid væk-kulturen inden for belysning. De begyndte med at indsamle brugte lysarmaturer f.eks. lampekasser:

“Oftest er det en win-win situation for begge parter. Vi dækker transporten, så de (virksomheden, der skal af med de brugte armaturer, red.) sparer penge ved ikke at skulle skaffe sig af med lysrør osv., og vi får nogle råvarer, som vi så kan bruge til at lave nye produkter,” fortæller Lars Elmvang.

Plastikflasker og fiskenet

Fischer Lighting tilbyder tre slags løsninger: At skifte til LED-belysning i eksisterende lamper, så lampearmaturet ikke skal smides ud; at indsamle brugte lampearmaturer, udskifte lyskilden og redesigne armaturet, så de passer til f.eks. en ny indretning; samt at fremstille og sælge lamper lavet af genbrugsmaterialer f.eks. plastikflasker og fiskenet.

Den tilgang passede godt hos Kristina Lee, der har en ambition om at sætte et bæredygtigt præg på de 130 leverandørydelser, som hun er ansvarlig for i Novo Nordisk. Hun peger på, at diabeteskæmpen opererer med en tredobbelt bundlinje: en økonomisk, en bæredygtig og en social. Leverandører bliver vurderet ud fra deres samlede evne til at honorere de tre. Det er ikke sådan, at vi fordobler tilbagebetalingstiden for at gøre noget, der er bæredygtigt Kristina Lee, chef for Corporate Facilities i Novo Nordisk

“Det er ikke sådan at vi fordobler tilbagebetalingstiden for at gøre noget, der er bæredygtigt. Det skal stadig give mening forretningsmæssigt,” understreger Kristina Lee. “Det er en samlet vurdering, hvor vi balancerer de tre bundlinjer.”

Sammen med sit team holder hun øje med potentielle leverandører ved at læse aviser, gå på messer og konferencer og ved at følge med i deres netværk, bl.a. på Linkedin.

Hun vurderer bl.a. leverandører ud fra, om firmaet har dokumenteret erfaring med den opgave, de byder ind på. Og så indleder hun gerne et nyt samarbejde med et pilotprojekt. Går det godt, kan samarbejdet udvides til en af Novo Nordisks mange andre afkroge.

“Går det dårligt, så kan begge parter jo skilles i god ånd,” siger Kristina Lee, der sætter pris på en åben og direkte dialog med leverandører: “At man siger det rettidigt, hvis der opstår udfordringer, så vi kan løse det sammen,” uddyber hun.

Tre bundlinjer

Fischer Lighting startede med at udføre et enkelt projekt i en af Novo Nordisks bygninger i Gentofte, hvor firmaet overtog kasserede lysarmaturer. Det førte til endnu et projekt på Novo Nordisks hovedkontor i Bagsværd, hvor Fischer Lighting hjalp med at udskifte “indmaden” på ca. 3500 lysarmaturer til LED – men beholdt de gamle lampekasser. På et tidspunkt, så er det for sent, og hvis man så ikke har rykket på det her, så er der en risiko for, at man pludselig ikke er relevant længere Lars Elmvang, ejerleder i Fischer Lighting

“Vi gik også ind og ændrede designet på nogle af dem, så det bedre lignede designet andre steder i bygningen,” fortæller Lars Elmvang.

Slutteligt har Fischer i et tredje projekt leveret lamper fremstillet af brugte plastikflasker og overskudsmarmor til Novo Nordisks Innovationlab i Hillerød.

Der er endnu ikke flere projekter i pipelinen, men begge parter er åbne for flere samarbejder i fremtiden.

Lars Elmvangs råd til andre smv'er, der gerne vil samarbejde med store firmaer, er at satse på den bæredygtige dagsorden.

“Virksomheder begynder at tænke mere og mere bæredygtigt og cirkulært, så mit råd er, at hvis man ikke allerede er i gang med det, så er det på tide at komme i gang,” siger han og tilføjer: “På et tidspunkt, så er det for sent, og hvis man så ikke har rykket på det her, så er der en risiko for, at man pludselig ikke er relevant længere.”

LÆS MERE OM SAMME EMNE
Pro selvstændig
Belysningsfirma savner skrappere grønne krav fra storkunder

Store virksomheder og offentlige kunder ser for meget på, hvad en ydelse koster nu og her i stedet for at fokusere på bæredygtighed og på de samlede omkostninger, mener smv-leder

Spar energi. Skab mindre affald. Spar på klodens vand ved ikke at producere nyt.

Det lyder måske umiddelbart som tre gode salgsargumenter for smv-virksomheden Fischer Lightings ydelse: at genbruge skrottede lysarmaturer og forsyne dem med energibesparende LED-belysning. Alligevel oplever Vanløse-firmaet, at det grønne fokus mangler, når kommuner og virksomheder sender opgaver i udbud. Bæredygtighed har ikke fyldt noget som helst i de udbud, som vi har været med i Lars Elmvang, ejerleder i Fischer Lighting

“Bæredygtighed har ikke fyldt noget som helst i de udbud, som vi har været med i,” siger partner i Fischer Lighting Lars Elmvang. Han nævner som eksempel en række udbud fra kommuner, som virksomheden har budt ind på.

“Kravene handler stort set udelukkende om pris,” siger han.

Det på trods af, at regeringen i 2020 lancerede en strategi for offentlige grønne indløb, og at en analyse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen fra januar 2021 konkluderede, at 44 pct. af de offentlige EU-udbud fra juni 2019 til marts 2020 havde fokus på bæredygtighed. Samtidig har mange virksomheder i Børsen klaget over manglende fokus på bæredygtighed i offentlige udbud, og et forskningsprojekt fra RUC fra 2021 viste, at bæredygtighed blot var et kriterie i 10 pct. af de offentlige udbud.

Her og nu-pris

Lars Elmvang fra Fischer Lighting bruger meget af sin arbejdstid på at holde oplæg for f.eks. kommuner og virksomhedsnetværk i håbet om at ændre tankegangen omkring indkøb:

“Den største udfordring, vi kæmper med, er at få folk til at forstå, at man er nødt til at kigge på den totale omkostning i hele levetiden og ikke kun på, hvad tingene koster i indkøbspris nu og her.”

Han erkender, at det ikke er enkelt.

“Det er meget nemt at se på, hvad der er billigst? Skal du ind og vurdere “hvad er mest bæredygtigt?”, “hvad betyder bæredygtighed?”, “hvad er dokumentationen for de her ting?”, så begynder indkøbsprocessen at blive mere tung og besværlig,” siger Lars Elmvang, der dog oplever, at der så småt er ved at ske et skifte i indkøbernes fokus. Bl.a. har virksomheder som Novo Nordisk og Coloplast købt ind på Fischers løsning. 22 danske virksomheder er godkendt af nonprofit-organisationen Science Based Targets Initiative (SBTI), herunder Novo Nordisk ifølge organisationens hjemmeside. SBTI er en af de mest anerkendte autoriteter til at godkende virksomheders bæredygtighedsplaner. Ti af de 22 virksomheder har et mål om at blive CO2-neutrale i hele deres værdikæde.

“Vi kan godt se, at der er nogle firstmovers, der rykker, og så har vi en forventning om, at resten af markedet også begynder at følge trop,” siger Lars Elmvang.

Forsiden af Børsen Bæredygtig