BØRSEN BÆREDYGTIG
1
Bæredygtig
DI-direktør revser sløvt dansk klimatempo: “Det hele står stille”
2
Udland
Opråb fra Sandahl: Danmark og Europa bliver overhalet på grøn energi
Bæredygtig
DI-direktør revser sløvt dansk klimatempo: “Det hele står stille”

Tak fordi du læser med

Danske Bank og PwC er partnere på Børsen Bæredygtig. Derfor kan vi gøre alle vores artikler på Børsen Bæredygtig frit tilgængelige for alle læsere. Det er medvirkende til, at Børsen Bæredygtigs artikler bliver diskuteret vidt og bredt.

Danske Bank og PwC er også parterne på Børsen Bæredygtig, når vi går live og fremhæver en række af de mest spændende grønne projekter i danske virksomheder i Børsen Bæredygtig Cases.

Danske Bank og PwC har ingen indflydelse på indholdet eller andre redaktionelle valg på Børsen Bæredygtig, der skabes af uafhængige og objektive journalister og i den samme høje kvalitet, som du kan finde i resten af Børsen.

Læs mere om partnerskab.

Danmark har sat et ambitiøst klimamål om 70 pct. reduktion i 2030 – men hvis vi fortsætter i det nuværende tempo, når vi det ikke, lyder meldingen fra DI’s topchef Lars Sandahl Sørensen.

Spørgsmålet om USA’s gigantiske investeringer i grøn industri “fylder sindssygt meget ude i virksomhederne” og er en “virkelig vigtig strategisk dagsorden lige nu”, siger han.

Via den nye amerikanske Inflation Reduction Act, der træder i kraft til januar, skal der investeres over 2600 mia. kr. i grøn omstilling og grøn industri. Det giver anledning til at gøre status – og advare mod dansk stilstand, siger Sandahl:

Teatertorden

“Frustrationen er meget, meget stor over, at vi ikke flytter os. I Danmark bliver vi ved med at tale om vores høje ambitioner, og al den vedvarende energi og alle de løsninger, vi skal lave. Men vi gør det bare ikke.”

I Danmark bliver vi ved med at tale om vores høje ambitioner, og al den energi og alle de løsninger, vi skal lave. Men vi gør det bare ikke Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør, Dansk Industri

Han mener, at det danske tempo står i klar kontrast til de høje mål:

“Det er jo ellers os, der bryster os af at have de største ambitioner. Men om vi har et mål på 50, 70 eller 80 pct., er jo sådan set ligegyldigt, hvis vi ikke er i stand til at træffe beslutninger,” siger DI-direktøren og fortsætter:

“Vi har sagt, at vi har verdens højeste ambitioner. Men problemet er bare, at vores politiske system og myndigheder ikke handler. Det hele står stille. Så den politiske diskussion bliver jo sådan noget teatertorden. Vi nærmer os lidt kejserens nye klæder, hvis vi ikke snart begynder at rykke.”

Vi nærmer os lidt kejserens nye klæder, hvis vi ikke snart begynder at rykke Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør, Dansk Industri

Han peger på, at der p.t. ligger “en lang række store energiprojekter” og venter på godkendelser.

“Det er projekter, der har ventet i årevis, og der er ingen udsigt til, at de bliver godkendt. Så der er ikke nogen udsigt til, at vores ambitioner kan blive realiseret,” siger han og tilføjer, at Danmark “desværre har et myndighedssystem, som bevæger sig med meget langsom hastighed, og som ikke har indstillet sig på nye teknologier og en ny verdensorden”.

Lang vej til mål

Derfor bliver det danske klimamål “mere og mere vanskeligt” at nå, pointerer han:

“Vi får ikke rullet de udbud og godkendelser ud, der er strengt nødvendige for at lykkes.”

Vi får ikke rullet de udbud og godkendelser ud, der er strengt nødvendige for at lykkes Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør, Dansk Industri

Han peger også på, at flere lande nu er i fuld gang med at overhale Danmark.

“For det første er USA jo ved at rykke fra os alle sammen. Men der er også andre nordeuropæiske lande, der rykker. Både Tyskland, Holland og Belgien er i fuld gang med at godkende og igangsætte projekter, mens vi stadig venter på udbud.”


Børsen Bæredygtig hylder grønne frontløbere

Børsen Bæredygtig har udvalgt årets 50 danske virksomheder, der rykker ved den grønne omstilling med konkrete projekter, og som vi derfor hylder som Børsen Bæredygtig Cases.

Børsen Bæredygtig hylder grønne frontløbere

Børsen Bæredygtig har udvalgt årets 50 danske virksomheder, der rykker ved den grønne omstilling med konkrete projekter, og som vi derfor hylder som Børsen Bæredygtig Cases.

LÆS MERE OM SAMME EMNE
Udland
Opråb fra Sandahl: Danmark og Europa bliver overhalet på grøn energi

USA’s gigantiske investeringer i grøn industri udfordrer EU. Det er ved at være sidste chance, advarer DI’s topchef

Det er ved at være allersidste udkald, hvis Danmark og Europa vil fastholde en førerposition på grøn energi og grøn teknologi. Ellers bliver vi overhalet af USA, som gør klar til at investere gigantiske summer.

Sådan lyder opråbet fra Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri, mens debatten i disse uger vokser i flere europæiske lande om en mulig handelskrig mellem EU og USA i den grønne sektor.

Der er europæiske virksomheder, som risikerer at blive udkonkurreret Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør, Dansk Industri

Børsen har spurgt om Sandahls syn på den potentielle handelskonflikt og USA’s position. Men i stedet for at angribe præsident Biden har han et budskab til de danske og europæiske magthavere:

“Vi kan se, at USA indenfor en overskuelig fremtid vil få adgang til rigtig meget grøn energi – og givetvis også til lavere priser end i Europa. Det betyder, at der er europæiske virksomheder, som risikerer at blive udkonkurreret.”

Må se os selv i øjnene

DI-direktøren ringer op fra “en bil på de jyske landeveje”, som han siger – og leverer så en 30 minutter lang opsang til Europas ledere og myndigheder. I stedet for at klage og søge en konflikt, er løsningen at handle, siger han:

“USA rykker. Kina og Asien rykker. Det vil være virkelig alvorligt for Europa, hvis vi ikke er i stand til at møde dem. Vi må se os selv i øjnene og spørge: Hvad skal der til? Kan vi lave flere grønne kreditter? Kan vi investere endnu mere i teknologi? Kan vi rykke hurtigere på nogle af de kæmpe projekter, der venter i både Syd- og Nordeuropa?”

USA rykker. Kina og Asien rykker. Det vil være virkelig alvorligt for Europa, hvis vi ikke er i stand til at møde dem Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør, Dansk Industri

Da USA’s kongres i august vedtog en stor støtte- og klimapakke, kaldet Inflation Reduction Act, var der ellers begejstring i EU for de nye grønne ambitioner. Fra januar investerer USA et svimlende beløb på 369 mia. dollar, over 2600 mia. kr., i grøn omstilling og grøn industri.

Men i løbet af efteråret er bekymringen vokset for pakkens “køb amerikansk”-klausuler. De er ikke fuldt ud beskrevet endnu, men kan betyde, at virksomheder skal skabe arbejdspladser i USA for at få del i milliardstøtten – eller at elbiler og energianlæg skal være helt eller delvis lokalt producerede.

Der er forhandlinger i gang om en mulig undtagelse for EU, men indtil videre ingen tegn på en diplomatisk løsning.

Rykker over Atlanten

Især i store industrilande som Tyskland og Frankrig er der frygt for, at de gigantiske støtteordninger vil støvsuge EU for investeringer og industri, som i stedet vil rykke over Atlanten, hvor der nu er gavmild milliardstøtte at få og også lavere energipriser p.t.

Stemmer i både den tyske og franske regering har talt for at svare igen med “køb europæisk”-klausuler. Nogle ønsker endda en endnu mere konfrontatorisk kurs. Men Lars Sandahl siger, at EU selv må sætte et højere tempo:

“Inflation Reduction Act er en kæmpestor satsning på enorme mængder af grøn energi, og for det andet på at skabe arbejdspladser. Det er en strategisk og stærk position, som USA vil tage – på et område, som bliver fuldstændig afgørende. Det kan man jo ikke fortænke dem i. Men det udfordrer i den grad Europa.”

Det er en strategisk og stærk position, som USA vil tage – på et område, som bliver fuldstændig afgørende Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør, Dansk Industri

Danske virksomheder kan ligesom tyske og franske blive tvunget til at flytte produktion til USA. Og danske og europæiske udviklingsprojekter f.eks. indenfor brintproduktion kan blive udfordret. Men omvendt er der også stort potentiale, siger han.

“Der er jo kæmpestore muligheder for de virksomheder, der er til stede i USA. Men bagsiden er så, at nogle af investorerne i danske og europæiske projekter kan blive udfordret helt kolossalt.”

Derfor skal Europa “selvfølgelig tage en dialog med USA om skævvridning og konkurrenceforhold – også hvis det er en knubbet dialog. Men det vigtigste svar er, at vi også selv bliver mere offensive og forhåbentlig får sat samme hastighed på vores udvikling”, siger Sandahl og fortsætter hurtigt: “Vi har på ingen måde brug for en handelskonflikt. Det vil være meget uklogt, og det kan vi kun tabe på.”

I nogle tilfælde kan det måske godt komme på tale at stille “køb europæisk”-krav, siger han.

“Det kan være, der er nogle områder, hvor vi i EU vil have en styrkeposition, og så gør vi det. Men det er ikke det vigtigste. Det er, at vi selv skrider til handling – og gør det, som vi siger, vi vil.”

Vi har på ingen måde brug for en handelskonflikt. Det vil være meget uklogt, og det kan vi kun tabe på Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør, Dansk Industri

Forsiden af Børsen Bæredygtig

Børsen Bæredygtig hylder grønne frontløbere

Igen i år udvælger Børsen Bæredygtig virksomheder, der rykker ved den grønne omstilling med konkrete projekter.

Børsen Bæredygtig hylder grønne frontløbere

Igen i år udvælger Børsen Bæredygtig virksomheder, der rykker ved den grønne omstilling med konkrete projekter.

BØRSEN BÆREDYGTIG
24. jan 2023