BØRSEN BÆREDYGTIG
Bæredygtig
Kommentar: Der findes ikke bæredygtige tekstiler!
Tak, fordi du læser med

Denne artikel kræver normalt abonnement, men er gratis for dig, fordi Danske Bank har finansieret adgang til Børsen Bæredygtig for alle i dansk erhvervsliv.

Danske Bank har ikke haft indflydelse på selve artiklen.

Læs mere om Danske Banks involvering.

Brands påstår, at de producerer bæredygtigt, og slår sig op på det. Kunderne æder det råt og køber det. Problemet er bare: Der findes ikke bæredygtige tekstiler, og der findes ikke nok ressourcer i verden til, at vi kan opretholde det nuværende system.

I sin grundkerne handler dette problem om ressourceknaphed og CO2-udledning. I Tænketanken Tekstilrevolutionen kan vi se, at problemets kerne ikke er, hvordan vi producerer tøj, men i langt højere grad, hvordan det markedsføres, sælges og overforbruges. Der er skabt en usund dynamik mellem vildledende brands og forblændede forbrugere.

Gevinst i vildledning

Det er blevet legitimt, at man som tøjbrand slår sig op på bæredygtige produkter. Vi kunne ønske, at Forbrugerombudsmanden havde været mere opmærksom på denne branche og denne strømning af falsk, vildledende og dermed ulovlig markedsføring. At der ikke er blevet slået ned på det betyder, at alle brands uden konsekvens kan greenwashe sine produkter og vildlede forbrugere. Samtidig bliver andre virksomheder presset til at gøre det samme.

Man skulle tro, at bæredygtighedsbegrebet nu havde mistet sin betydning, men at sælge sine produkter som “bæredygtige” virker. Man skal være en mere end almindelig kritisk forbruger for at se igennem de floskler og grønne budskaber, som mange brands sætter i deres tøj og bruger i deres kampagner.

Det koster mere eller mindre de samme ressourcer for planeten at producere et par såkaldte “bæredygtige” bukser som et par almindelige bukser. Den store miljøgevinst ligger ikke i det grønne produkt, men i hvor længe et nyanskaffet produkt kan udsætte anskaffelsen af et nyt tilsvarende.

I Tænketanken Tekstilrevolutionen har vi sat det på en forsimplet formel:

(Produktion + Efterliv) x Forbrug = Aftryk

Formlen kalder vi for Aftryksformlen, og vi mener, at man bør måle sit brands aftryk i verden frem for at måle på, hvor grønt tøjet er produceret. Når man måler på aftrykket, kigger man på hele tøjets livscyklus fra produktion til brug. Det giver tilsammen et aftryk.

To brands på rette vej

I hvert led af denne formel, kan man med sin forretningsmodel præge aftrykket i positiv eller negativ retning. Den klassiske model er p.t. at fortælle om den grønne produktion med et håb om, at kunderne så køber mere og sætter deres forbrug op. Dette har selvsagt et stadig større negativt aftryk på verden. Der er dog nogle brands derude, som er i gang med at finde de gode løsninger.

Viking Rubber Co., der er medlem af Tænketanken Tekstilrevolutionen, arbejder primært med at producere arbejdstøj. De har købt deres egen fabrik, så de kan stå på mål for arbejdsvilkår og sikre, at ting sker i overensstemmelse med deres værdier. Viking Rubber Co. arbejder på at skabe produkter, der holder længere og arbejder dermed på at få cost pr. use ned, både ressourcemæssigt og prismæssigt. Det betyder, at Viking Rubber arbejder på at få flere kunder frem for at sælge ofte til dem, de har.

Holistisk tankegang

Kromtex er en sourcing-virksomhed, der hjælper brands med deres produktioner. De arbejder med at optimere ressourcerne, der bruges på at skabe tøj. De kan snart producere tøj af bio-affaldsstrømme i stor skala. Kromtex arbejder på fibre, der ikke kræver en masse skadelig kemi. Videre arbejder Kromtex på at deres solgte tekstiler lettere skal kunne genanvendes og har gang i koncepter med cirkulært polyestertøj.

Idet at brands begynder at tænke mere holistisk og forstår, at de skal måle på det samlede aftryk frem for på, hvor grønt det enkelte stykke tøj er, er de også nødt til at have valid og troværdig data til at træffe deres beslutninger på. Dataet og de uafhængige kilder findes derude, og er bl.a. noget af det, vi hjælper vores medlemmer med at finde.

Fremtidens brands træffer beslutninger på baggrund af data. De er gennemsigtige omkring hvad og hvordan, de gør, og åbne overfor at afvige fra den konventionelle forretningsmodel. De er ærlige, sårbare og fortæller om udfordringer og hvor, de mangler viden. De sætter mål for den grønne omstilling, som er målbare på kvartals-, års- og 5-årsbasis.

Forsiden af Børsen Bæredygtig