Under coronapandemien skete der store ændringer i hele samfundet. En lignende hurtig omstilling kan også ske på den grønne front, vurderer professor Ida Engholm fra Det Kgl. Akademi
Virksomhederne viste under coronapandemien, at de var hurtige til at omstille sig.
Ifølge professor ved Institut for Visuelt Design på Det Kongelige Akademi Ida Engholm fik virksomhederne under coronapandemien trænet deres omstillingsparathed ved bl.a. at ændre deres forretningsmodeller, så de i højere grad kunne operere online for at overleve de lange perioder med nedlukninger. Restauranter skiftede f.eks. over til takeaway, og butikker lavede webshops, så kunderne kunne handle online.
Ida Engholm er forfatter til flere bøger om designteori, og hun mener, at en omstilling, som den vi så under coronapandemien, også kunne lade sig gøre med den grønne omstilling, når virksomhederne bliver presset til det.
Faktaboks Ida Engholms nye bog Bogen hedder Design for the New World: From Human Design to Planet Design Skrevet af Ida Engholm, professor ved Institut for Visuelt Design på Det Kongelige Akademi. Udkom i januar 2023. Bogens fokus er, at vi skal gå fra at tænke mennesket som centrum for vores design til, at vi sætter planeten i centrum.
“Vi var på samfundsniveau i gang med en stor designudøvelse under coronapandemien, hvor vi måtte slippe den sædvanlige måde, vi arbejdede på,” siger Ida Engholm og fortsætter:
“Der blev med rekordfart udviklet nye løsninger i virksomheder, der blev etableret test og vaccinesteder og udviklet nye måder at undervise på, så det var på alle niveauer af samfundet.”
Den grønne omstilling er dog mere kompleks end den digitale omstilling, virksomhederne stod over for under coronapandemien, ifølge Christian Bason, der er direktør i Dansk Design Center og har omkring 30 års erfaring med ledelse og en fortid i konsulenthuset Rambøll.
Han peger bl.a. på, at det kræver endnu flere eksperter og spidskompetencer inden for grøn omstilling, hvis virksomhederne skal skifte gear på samme måde, som vi så under coronapandemien.
Det bør ikke have betydning i hvilken ende af båden, der er et hul, men at vi går sammen om at lappe det Ida Engholm, professor, Det Kongelige Akademi
Nyt presDerudover skal der komme et eksternt pres, som der nu er på vej fra EU-reguleringer, der kan skubbe virksomhederne ind i en grøn omstilling.
“Den omstillingsmuskel, som virksomhederne fik erfaring med under corona, den skal de i høj grad bruge nu,” fortæller Christian Bason og fastslår, at der på sigt ikke er noget alternativ.
“Og så kan man sige, at nu skal virksomhederne gøre det lidt af egen drift snarere end fordi, der er en akutkrise. Men dem, der ikke får gennemført deres grønne omstilling i de næste tre til fem år, de vil få alvorlige problemer. Nu kommer reguleringen, og derfor er der ikke nogen vej udenom.”
Ørsted er et stærkt eksempel på en virksomhed, der har fået tid til at omstille sig, mener Ida Engholm. Hun lægger vægt på, at Ørsted nu arbejder med et langsigtet perspektiv i deres forretning og organisationsudvikling, hvor de tidligere var en sort CO2 producerende virksomhed.
Det giver ifølge Ida Engholm grund til optimisme at se, hvor hurtigt løsningerne blev udviklet på tværs af samfundet. Og det er nødvendigt ifølge professoren. For virksomhederne kommer slet ikke til at overleve, hvis de ikke får lavet en grøn omstilling i tide, da det fremover bliver et krav for kunder og andre samarbejdspartnere.
“Det bør ikke have betydning i hvilken ende af båden, der er et hul, men at vi går sammen om at lappe det,” siger Ida Engholm.
NytænkningHvis virksomhederne vil i gang med en grøn omstilling, peger Christian Bason på, at producerende virksomheder bl.a. kan se på, hvordan de kan genanvende ting fra produktionen. Det har Danish Design Center f.eks. gjort i samarbejde med Rema 1000, hvor de har kigget på løsninger til at genanvende plastikemballage.
Kig omkringEn anden ting, virksomhederne kan gøre, er at hente inspiration omkring sig.
“Det handler om at se sig omkring, ikke bare i egen branche, men se på, om der er nogen, som har gjort noget inspirerende og interessant i forhold til grøn omstilling. At lære af andre i lignende situationer er noget af det allermest stærke, der findes,” fortæller Christian Bason.
Hvis man vil starte med at lave ændringer i sin organisation, fortæller Ida Engholm at man kan starte med små ændringer, der senere spreder sig rundt til de andre grene af organisationen. Ifølge Ida Engholm kan dette både gøres på et strategisk niveau, men også længere nede i organisationen.
“Vi bliver nødt til at nedbryde det system, vi selv har skabt, og det kan vi gøre kontrolleret ved at lave de her nålestiksmanøvrer,” siger Ida Engholm.
oszw@borsen.dk