BØRSEN BÆREDYGTIG
Investor
Citi: Kæmpe investeringsgab skal lukkes
Tak, fordi du læser med

Denne artikel kræver normalt abonnement, men er gratis for dig, fordi Danske Bank har finansieret adgang til Børsen Bæredygtig for alle i dansk erhvervsliv.

Danske Bank har ikke haft indflydelse på selve artiklen.

Læs mere om Danske Banks involvering.

Citi estimerer et årligt investeringsgab på 3-5 billioner dollar mellem investorer og de nødvendige projekter i den grønne omstilling

Optimismen for en grønnere og mere bæredygtig fremtid bobler frem i den amerikanske storbank Citis seneste rapport – et digert værk i to volumener “Financing a Greener Planet”.

“Der er virkelig et momentum, vi ser en stor og stigende efterspørgsel for at finansiere grønne projekter. Vi forventer at se en flod af kapital flyde den vej,” siger Valerie Smith, Citis chef for bæredygtighed, i sin præsentation af rapporten i et virtuelt møde med verdenspressen.

3-5 billioner dollar mangler der ifølge Citi årligt fra investorerne til at finansiere de nødvendige grønne projekter

Men trods momentum og en “tilsyneladende umættelig appetit blandt investorerne for grønne obligationer”, er der ifølge Citi adskillige og alvorlige udfordringer for at nå en dekarbonisering af verden, dvs. CO2-reduktion via rene energikilder.

Der skal implementeres en hel portefølje af f.eks. nye teknologier på tværs af de mest CO2-udledende sektorer som den tunge industri herunder fremstillingen af kemikalier og metaller samt transport- og landbrugssektoren, lyder det fra storbanken.

Citi står bag “Financing a Greener Planet”, hvori man anslår, at der årligt mangler 3-5 billioner dollar for at kunne finansiere de tiltag, klimamålene kræver.I 2009 mente 30 pct. i USA, at håndteringen af klimaforandringerne skulle være en topprioritet, tallet er ifølge Citi 60 pct. i 2019. I EU ifølge en Kantar-analyse svarede 43 pct. i 2017, at klimaforandringerne er blandt de største problemer, i 2019 var det steget til 60 pct.

“Selvom innovationstempoet er accelereret, og investeringerne er steget, er investeringsgabet mellem det, der bruges i øjeblikket, og det der skal bruges, enormt,” siger Ed Morse, Citis globale chef for Commodities Research, og tilføjer, at Citi estimerer gabet for at nå klimamålene årligt udgør 3-5 billioner dollar (3000-5000 mia. dollar.).

Eller med andre ord ca. ti gange mere end, hvad der investeres fra den helt brede kreds af investorer som stater, virksomheder, institutionelle og private investorer samt de enkelte husholdninger.

Skal det beløb tidobles, er der behov for at acceptere, at mange grønne teknologier kræver store forudgående kapitalomkostninger, der er behov for kreative finansieringsmuligheder af grønne projekter samt stærke klimapolitikker og et internationalt klimadiplomati over for især vækstlandene, der ifølge Citi efter krisen står over for en hurtig vækst i forbruget af fossilt brændstof.

Jo hårdere man beskatter, jo færre penge har selskaberne til at bygge nye, bæredygtige kapitalapparater Thomas Thygesen, cheføkonom, SEB

Men ifølge Ed Morse og hele holdet bag Citis rapport er prisen for at udlede CO2 en afgørende brik. CO2-prisen skal være international, høj og stabil for at tilskynde erhvervslivet og investorerne til at vælge de rene løsninger.

SEB: Det kræver sort energi at få en grøn omstilling

Sidste år var der ifølge The World Bank globalt 64 CO2-prisinitiativer på plads eller under udvikling, der dækkede 12 mia. ton CO2 eller 22,3 pct. af den globale udledning, en stigning på 2 procentpoint fra 2019. Priserne for at udlede et ton CO2 svingede fra 1 til mere end 100 dollar.

Vigtig gulerod

Hos SEB er cheføkonom Thomas Thygesen helt enig i, at investeringsgabet er enormt, og at det kan bremse den bæredygtige omstilling og udvikling, hvis ikke der kommer mere gulerod end pisk.

“Man kan ikke lade være med at bruge energi, selvom skatten stiger, og jo hårdere man beskatter med f.eks. CO2-afgifter, jo færre penge har selskaberne til at bygge nye, bæredygtige kapitalapparater,” siger Thomas Thygesen.

Ifølge ham bør substitutten til at udvikle de nye teknologier samtidigt give markedet mulighed for selv at finde vinderteknologierne.

SEB: Sådan finder du den næste Tesla, Ørsted og Vestas

“Lige nu ser vi bare overfladen af investeringerne, bilindustrien er i fuld gang og skal virkelig rejse en masse penge, men snart kommer skibsselskaberne, cementindustrien og stålproducenterne, der alle skal bruge kapital på samme tid. Man kan jo ikke bare hoppe ind i en ny fremtid, det bliver vanskeligt at få penge til det hele især, hvis selskaberne ikke har en god indtjening til at kunne finansiere omstillingen.”

Forsiden af Børsen Bæredygtig