BØRSEN BÆREDYGTIG
Bæredygtig
CIP får tunge investorer til grønt brændstof
Tak, fordi du læser med

Denne artikel kræver normalt abonnement, men er gratis for dig, fordi Danske Bank har finansieret adgang til Børsen Bæredygtig for alle i dansk erhvervsliv.

Danske Bank har ikke haft indflydelse på selve artiklen.

Læs mere om Danske Banks involvering.

Lars Larsen Group er sammen med bl.a. Pensiondanmark og Vestas blandt investorerne i CIP's nye ptx-fond

Hvert år får Jysk og andre selskaber i Lars Larsen Group transporteret varer verden over. Skal det stadig lade sig gøre i en mere klimavenlig sammenhæng, er der i den grad brug for at udvikle fremtidens grønne brændsler. Derfor skyder Lars Larsen Group nu 370 mio. kr. i en ny milliardfond, som kapitalforvalteren Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) står bag.

Fonden skal bl.a. udvikle power-to-x-teknologien (ptx), der kan omdanne elektricitet til brint og flydende brændsler, som verden i den grad mangler i den grønne omstilling.

“Vi står over for en klimaudfordring og skal udfase fossile brændstoffer inden 2050. Hvis vi ikke får styr på den globale opvarmning, går det ud over den økonomi og måske endnu mere væsentligt den velfærd, vi kender i dag. Det her er i høj grad en samfundsudfordring, og dermed har vi alle sammen et ansvar i relation til at hjælpe til,” siger adm. direktør i Lars Larsen Group Jesper Lund om investeringen.

370 mio. kr. har Lars Larsen Group forpligtet sig til den nye fond

“Det er med til at motivere og skabe de teknologiske løsninger, vi alle kommer til at bruge.”

Den jyske koncern er ikke ene om at se mulighederne i CIP's nye fond. Også Pensiondanmark, PFA og Vestas har forpligtet sig til fonden. Indtil videre er der rejst 6 mia. kr. og et mål om at nå 16,8 mia. kr. i første kvartal næste år med et målsat afkast på over 14 pct.

Der er tale om et særligt ryk inden for den grønne omstilling, mener Steen Lønberg Jørgensen, partner i CIP.

“Først er det lykkedes at udfase fossile brændsler for store dele af elsektoren, og nu kan vi bruge det, vi har lært, til at dekarbonisere industrier, der i dag anvender fossile brændsler. Det er et kæmpe skridt for industrierne og økonomierne, at vi og andre som os nu kan træde ind på den scene,” siger han.

CIP er netop kendt for at kaste sig ind i milliardprojekter inden for især vindmøller og solceller, men det seneste år er strømmen fra vind blevet så billig, at fremtidens brændsler nærmer sig et punkt, hvor de “under rette betingelser” kan være konkurrencedygtige, forklarer Steen Lønberg Jørgensen og peger på, at rammebetingelser i flere lande er ved at være på plads.

Det her er i høj grad en samfundsudfordring, og dermed har vi alle sammen et ansvar i relation til at hjælpe til Jesper Lund, adm. direktør, Lars Larsen Group

Europas største anlæg

Selvom det endnu ikke gælder Danmark, annoncerede CIP i februar planerne om Europas største ptx-anlæg i Esbjerg, der bliver en del af den nye fond og skal lave CO2-fri ammoniak, som kan bruges til brændstof til transport og kunstgødning til landbruget. Copenhagen Infrastrucure Partners har stiftet en ny fond, der skal sikre udviklingen af bl.a. grønne brændsler og fangst- og lagring af CO2. Fonden har rejst 6 mia. kr. indtil videre og har investorer som PensionDanmark, PFA, Vestas og Lars Larsen Group i ryggen. Målet er at nå 16,8 mia. kr. i første kvartal 2022. Flere projekter med bl.a. power-to-x-teknologien er i dag i gang. Bl.a. ambitionen om at bygge Europas største anlæg i Esbjerg, der skal omdanne grøn elektricitet fra havvindmøller til CO2-neutral ammoniak, som kan bruges til brændstof til transport og gødning til landbruget. Lignende projekter er i gang i Norge, Sverige og Spanien. I Australien landede CIP i november sidste år et stort projekt, der på sigt skal eksportere grøn ammoniak til lande som Japan, Taiwan og Korea. Kilde: CIP

Lignende projekter er i gang i Sverige, Norge og Spanien, mens CIP vil eksportere grøn ammoniak fra Australien til Asien.

Fonden vil desuden fokusere på projekter med CO2-fangst og -lagring, der også er store forventninger til fra flere fronter.

“Flere ting skal falde i hak. Det ene er at skalere produktionsapparatet, som skal mere end tyvedobles fra anlæggene i dag. Det andet er, at vi gerne vil sælge grøn hydrogen eller ammoniak til transportsektoren, shipping eller landbruget på lange kontrakter på f.eks. ti år,” siger han og peger på, at markedet, producenter og kunder skal mødes om bl.a. pris og en sikker forsyningskæde.

Først er det lykkedes at udfase fossile brændsler for store dele af elsektoren, og nu kan vi bruge det, vi har lært, til at dekarbonisere industrier, der i dag anvender fossile brændsler Steen Lønberg Jørgensen, partner, CIP

Velviljen fra erhvervslivet på området er afgørende for at få lavet de nødvendige investeringer, mener Brian Vad Mathisen, professor i energisystemer ved Aalborg Universitet. Men forventningerne til fremtidens pris er urealistiske, mener han.

Uholdbart

“Kunderne skal være villige til at betale 50 pct. mere for de her brændsler, og det er uholdbart med tilskud på den lange bane. Vi skal passe på ikke at blive forhippede på at lave alt for store investeringer. Hvis man går for hurtigt frem, er der en risiko for, at man designer anlæggene forkert. Det er ikke et mål i sig selv at lave brint eller ptx, men at skubbe det fossile ud. Det skal der være kunder til,” siger han.

Grønne investeringer

Det er anden gang på under et år, at Lars Larsen Group forpligter sig til fonde fra CIP, hvor koncernen i efteråret forpligtede sig på 1 mia. kr. til mere velkendt teknologi som vind og sol.

Med mere ukendte teknologier følger også mere risiko, men beslutningen er truffet med åbne øjne, understreger Jesper Lund.

“For os ville det værste være at blive kædet sammen med noget, som ødelægger vores renommé. Det er den største risiko, og derfor betyder de strategisk partnere, vi har, rigtig meget,” siger han.

“Der er ingen tvivl om, at vi har grønne investeringer inden for vores fokusområde. Derfor kan jeg ikke forestille mig andet, end at der selvfølgelig kommer flere. Det kan ske meget hurtigere, end man regner med, det vigtigste for os er, at vi finder det rigtige.”

Forsiden af Børsen Bæredygtig