Bæredygtig anvendelse og beskyttelse af vand- og havressourcer
Elis Danmark
En ny filtretringsteknologi hjælper Elis med at spare på ressourcerne

Projektbeskrivelsen er baseret på oplysninger indsendt af virksomheden

For nogle år siden igangsatte Elis’ måttevaskeri i Karup og Teknologisk Institut et projekt for at undersøge, om en ny filtreringsteknologi kunne fjerne mikroplastpartiklerne fra måttevask, før de forlod vaskeriet med spildevandet.

Efterfølgende fortsatte Elis testene, sammen med samarbejdspartneren AL2-teknik, da selskabet også ville undersøge, om vandet var rent nok til, at det kunne recirkuleres og anvendes igen til måttevask.

Testmålinger fra Eurofins viser, at Elis med en båndfiltermaskine og lidt kemi, som får de mindste partikler til at samle sig, kan fjerne 99 pct. af mikroplast og gummi og over 90 pct. af de metaller, som normalt udledes til kloakken.

I januar 2023 installerede Elis båndfilterløsningen på alle Karup-vaskeriets store vaskerør.

Analyser fra opstartsfasen viser, at vaskeriet udover mikroplast-, gummi- og metalopsamlingen har reduceret  vandforbruget med 61 pct. sammenlignet med samme periode 2022, fordi vandet bliver så rent, at det kan recirkulere. Samtidig er gasforbruget faldet med 31 pct., fordi vandet ikke kræver samme opvarmning, når det er recirkuleret. Derudover forventer Elis en besparelse i forbruget af kemi.

Elis forventer, at løsningen kan udbredes til de øvrige vaskerier, som selskabet har i landet. Og måske også i de 28 øvrige lande, hvor Elis opererer.

Se flere cases

Vil du vide mere om, hvad det vil sige at være Børsen Bæredygtig partner?

Børsen Bæredygtig kombinerer journalistikkens troværdighed og ihærdighed med vores partneres styrker og indsigt i erhvervslivets forskellige brancher.

Sammen med vores partnere ønsker vi at være dem, der kontinuerligt, troværdigt og konkret hjælper danske virksomheder med at tage mærkbare, bæredygtige initiativer for i sidste ende at styrke dansk erhvervslivs konkurrenceevne og dermed samfundet som helhed.

Kontakt os og hør, hvordan jeres virksomhed bliver Børsen Bæredygtig Partner

Jakob Ambrosius Garff

Partnerships and Business Development Director

Tlf. 26 28 39 06

jaag@borsen.dk

Børsen Bæredygtig