BØRSEN BÆREDYGTIG
Bæredygtig
Byggeriet har rykket sig før på energi: Nu gælder det næste træk
Tak, fordi du læser med

Denne artikel kræver normalt abonnement, men er gratis for dig, fordi Danske Bank har finansieret adgang til Børsen Bæredygtig for alle i dansk erhvervsliv.

Danske Bank har ikke haft indflydelse på selve artiklen.

Læs mere om Danske Banks involvering.

Byggebranchen står over for en helt ny disciplin med kommende CO2-krav om få år. Ambitiøst, mener seniorforsker, men branchen har gjort det før

Om få år skal byggeriet levere på CO2-krav på nye byggerier, mens en frivillig testfase er skudt i gang. Dermed kan parterne i byggeriet se frem til en helt ny disciplin, som flere dog har øvet sig på og arbejdet med i en årrække gennem certificeringen for bæredygtigt byggeri DGNB. Det fortæller Harpa Birgisdottir, seniorforsker på Build – institut for byggeri, by og miljø på Aalborg Universitet.

“Mange har fået erfaring med at beregne CO2, men det har typisk været de største byggerier. Nu skal alle med på vognen – både enfamilieshuse og de store,” siger hun. 12 kg CO2 pr. kvm. må større nybyggerier udlede fra 2023

Fra 2023 gælder CO2-kravene for nybyggerier på over 1000 kvm., mens det fra 2025 også vil gælde for bygninger under. Konkret må nybyggerier udlede 12 kg CO2 pr. kvm., men der lægges op til en frivilligklasse på 8,5 kg CO2.

“Mange byggerier ligger over otte, så det er ambitiøst. Men byggeriet har gjort det før. Vi har i Danmark haft frivillige energiklasser, hvor man arbejdede med ambitiøse mål og krav for energiforbruget i bygninger. Forhåbentlig kan man gøre det samme inden for klima.”

Bæredygtighed i byggeriet lider under konflikter

Tidslinjen for CO2-kravene er blevet kritiseret af flere organisationer og branchen selv, der mener, det går for langsomt.

Tror på krav

Hos Enemærke & Petersen tror adm. direktør Henrik Mielke, at ordningen bliver strammet de kommende år. Selskabet blev ved årets begyndelse færdig med en strategi på bæredygtighed, hvor én ambition bl.a. er at kunne rådgive kunder om CO2-aftrykket i 2022.

“Vi vil gerne kunne vejlede kunderne til at kunne lave det lavere end det frivillige på 8,5 kg CO2 pr. kvm. Jeg tror, det bliver et krav fra 2023.”

Vi har i Danmark haft frivillige energiklasser, hvor man arbejdede med ambitiøse mål og krav for energiforbruget i bygninger. Forhåbentlig kan man gøre det samme inden for klima Harpa Birgisdottir, seniorforsker, Build, Aalborg Universitet.

Strategien går også på at tænke smartere i forhold til forbruget af ressourcer. Som at få håndværkere til at indsamle træ på byggepladser, som blot bruges midlertidigt, så det kan bruges igen. Eller genbruge træ fra gamle bygninger til at bygge skure samt sikre socialt udsatte et arbejde.

“Vi begynder at implementere ting, der har noget betydning. Jeg synes, vi som branche over en periode har været i en fumlefase. Den skal vi ud af, og der begynder at komme klare markedsretninger på bæredygtighed,” siger han og peger på certificeringer som DGNB.

Ifølge Elly Kjems Hove, direktør for DI Byg, er branchen nået langt på området. Nu er tiden kommet til de grønne løsninger fra leverandørerne.

“Vi skal lige have dem omsat til virkelighed. Det handler om at tage ansvar, og om at nye løsninger er en smule dyrere end velkendte, fordi der er brugt udviklingspenge på dem,” siger hun og håber, at den nationale strategi vil sætte kul på efterspørgslen.

Forsiden af Børsen Bæredygtig