BØRSEN BÆREDYGTIG
Debat
Debat: Nej – Vi har ikke brug for en ny iPhone

Tak fordi du læser med

Danske Bank og PwC er partnere på Børsen Bæredygtig. Derfor kan vi gøre alle vores artikler på Børsen Bæredygtig frit tilgængelige for alle læsere. Det er medvirkende til, at Børsen Bæredygtigs artikler bliver diskuteret vidt og bredt.

Danske Bank og PwC er også parterne på Børsen Bæredygtig, når vi går live og fremhæver en række af de mest spændende grønne projekter i danske virksomheder i Børsen Bæredygtig Cases.

Danske Bank og PwC har ingen indflydelse på indholdet eller andre redaktionelle valg på Børsen Bæredygtig, der skabes af uafhængige og objektive journalister og i den samme høje kvalitet, som du kan finde i resten af Børsen.

Læs mere om partnerskab.

Endeløse relanceringer af elektroniske produkter spiller en afgørende rolle i den hastigt voksende køb-og-smid-væk-kultur, der hersker i Danmark og resten af verden. Vi køber smartphones som aldrig før, og klimaet betaler prisen

Så er vi her igen.

I dag, tirsdag, lancerer Apple deres nyeste iPhone med pomp og pragt. Og igen får techvirksomheders perfekt iscenesatte markedsføring os til at tro, at vores nuværende smartphone, der – i langt de fleste tilfælde har masser af levetid tilbage – pludselig er forældet og so last year.

Indrømmet: Jeg har selv en iPhone, og jeg bliver selv grebet af Apples forførende visuelle identitet og tillokkende løfter om det bedste kamera til dato, den nyeste processor, bedre skærm og mere lagerplads. For marketing virker!

Bagsiden af Apples og andre techvirksomheders flotte kampagner er dog alt andet end fanfarer og konfetti.

Blot én enkelt iPhone kræver ca. 13.000 liter vand og værdifulde naturressourcer som guld, sølv og kobber at producere, mens selve produktionen udleder godt 72 kilo CO2

Den årelange nyt-nyt-nyt-hjernevask har nemlig ført til en foruroligende og voksende køb-og-smid-væk-kultur, som forurener og slider langt mere på klodens naturressourcer, end du tror.

Klimaet og kloden betaler prisen

Vores elektronikforbrug buldrer derudaf i så høj fart, at elektronisk affald nu anses som den hurtigst voksende affaldsstrøm i verden.

Alene i Danmark smider vi hvert eneste år over 100.000 ton elektronik ned i rodeskuffen eller direkte ud i skraldespanden. Det betyder, at værdifulde ressourcer går til spilde eller decideret går op i røg og CO2.

Blot én enkelt iPhone kræver ca. 13.000 liter vand og værdifulde naturressourcer som guld, sølv og kobber at producere, mens selve produktionen udleder godt 72 kilo CO2.

Og The Global E-Waste Statistics Partnership estimerer, at der hvert år ender 50 ton kviksølv i miljøet udelukkende fra forbrænding af elektronik – foruden udledningen af millioner af ton CO2.

Det er alarmerende tal. Men hvis du tror, at tech-giganterne ikke kender til dem, tager du fejl. De vender bare det blinde øje til. For det er der penge i at gøre.

Ansvar for forbruget

Så alt imens endnu en ny smartphone skyller ind over landet, opfordrer jeg dig derfor til at gentænke dit behov for ny elektronik og forholde dig kritisk til den endeløse snak om gammel vin på nye flasker.

Har du virkelig brug at udskifte din smartphone, når den nu virker som den skal? Er de ekstra pixels på kameraet nu også klimabelastningen og prisen værd?

Misforstå mig ikke: Jeg er ikke imod innovation og ny teknologi. Den teknologiske udvikling fører utrolig mange nyttige ting med sig. Og er din smartphone udtjent, så skal du selvfølgelig købe en ny.

Min pointe er, at vi som forbrugere har et stort ansvar for at gøre op med køb-og-smid-væk-kulturen, forbruge langt mere cirkulært og beholde vores elektroniske produkter i længere tid.

For der er utrolig meget at spare på klimaregningen, hvis man beholder sin nuværende telefon i blot ét år mere – og står telefonen ikke til at redde, findes der cirkulære alternativer i form af genanvendte enheder, der fungerer lige så godt som fabriksnye modeller.

Faktisk viser en nylig livscyklusanalyse fra det anerkendte Fraunhofer-forskningsinstitut, at man kan spare helt op til 91 pct. CO2, 97 pct. vand og 80 pct. e-affald, hvis man køber genanvendt elektronik i stedet for ny.

Så der er heldigvis råd for at bekæmpe den voksende mængde e-affald. Det kræver bare, at vi bliver bevidste om vores forbrug og de valg, vi træffer, når valget står mellem ny og genanvendt elektronik.

Forsiden af Børsen Bæredygtig