BØRSEN BÆREDYGTIG
Bæredygtig
Både vindmøller og limtuber skal gøres op i CO2 - nyt projekt vil gøre det nemmere for virksomhed og underleverandør at sænke klimaaftrykket sammen
Tak, fordi du læser med

Denne artikel kræver normalt abonnement, men er gratis for dig, fordi Danske Bank har finansieret adgang til Børsen Bæredygtig for alle i dansk erhvervsliv.

Danske Bank har ikke haft indflydelse på selve artiklen.

Læs mere om Danske Banks involvering.

De små- og mellemstore danske virksomheder bliver i stigende grad mødt af store kunder, der beder dem gøre rede for deres klimabelastning.

Men det rigtige afsæt til en mere klimavenlig virksomhed kan være ligeså svært at finde som en nål i en høstak. Det lader en deltager i et nyt pilotprojekt blandt smv'er fra Dansk Industri (DI) forstå. Vi famler stadig rundt i det her med klima, og det er svært at gennemskue, hvor det er mest effektivt at tage fat først Lars Christensen, adm. direktør, Dana Lim

Sjællandske Dana Lim har ifølge virksomheden selv nemlig hårdt brug for rådgivning og kompetencer på området - og det på trods af en omsætning på 440 mio. kr. og 173 ansatte.

I er jo i bund og grund ikke en smv, hvorfor har I så behov for at være med i projektet?

“Vi famler stadig rundt i det her med klima, og det er svært at gennemskue, hvor det er mest effektivt at tage fat først. Der er ikke lovmæssige krav til vores miljøpåvirkning, men vi mærker presset kommercielt – altså fra vores kunder. Og så er det blevet et klart element i vores strategi, at vi ønsker at være konkrete på klima- og miljøsiden, og det mangler vi de rigtige værktøjer til,” fortæller Dana Lims adm. direktør, Lars Christensen.

DI's projekt hedder Klimaklar SMV og lanceres torsdag 4. februar. Det løber til årets udgang, hvor 50 danske smv'er fastlægger deciderede klimaplaner for deres virksomheder, mens de modtager ekspertrådgivning om hvilke løsninger, de mest effektivt kan bruge til at dokumentere deres arbejde for at belaste klimaet mindre.

Svært at eksekvere

Køge-baserede Dana Lim har arbejdet med lim og andre byggematerialer i over 90 år, og i september 2020 blev selskabets første grønne strategi vedtaget.

Men der er langt fra tegnebrættet og til det endelige regnskab, der skal vise hvor meget CO2, der f.eks. bliver udledt, når Dana Lim sender en tube til en af sine kunder. 12,7 mio. kr. var resultatet i Dana Lim i 2020

“Ved nogle byggerier er det simpelthen krav, at produkter som vores lim har særlige certificeringer, eller at vi kan dokumentere, hvor stor miljø- og klimapåvirkning, der er gennem produktionen af vores varer,” forklarer Lars Christensen og tilføjer, at antallet af forespørgsler på klimadokumentation eskalerer hastigt i øjeblikket.

“Det er heller ikke billigt, så vi håber også gennem projektet at få nogle klare værktøjer til at udvælge de bedste redskaber. Ved udgangen af året skal vores reduktioner af klimabelastning være helt målbar.”

I den anden ende af landet ligger vindmølleproducenten Siemens Gamesa, der i en årrække har arbejdet med at dokumentere sin egen effekt på klimaet. Jeg tror også, at mange fejlagtig har det indtryk, at de kommer til at drive en dyrere forretning, når der faktisk kan være store besparelser at hente Torben Bang

Men det er stadig en udfordring at kvalificere de udledninger, vindmøllekoncernen forårsager gennem sine over 1500 underleverandører.

“Vi har en målsætning om at sænke vores CO2-udledning med 70 pct inden 2025 for vores egen produktion. Men vi er jo en samlefabrik, så hvis vi skal kunne arbejde med vores udledning fra alle aspekter, har vi brug for data fra vores underleverandører," fortæller adm. direktør i Siemens Gamesa, Torben Bang.

Han stiller ikke direkte krav til sine partnere endnu, men målet er, at der skal være konkrete CO2-tal på 30 pct. af alle varer, der bliver købt ind til vindmølleproducenten inden 2025.

"Udfordringen er ofte, at de mindre virksomheder har brug for hjælp til at komme igang. Jeg tror også, at mange fejlagtig har det indtryk, at de kommer til at drive en dyrere forretning, når der faktisk kan være store besparelser at hente,” fortæller Torben Bang, der kommer til at følge DI's pilotprojekt.

Omstilling haster

Hos Fremstillingsindustrien i Dansk Industri fortæller projektets leder, Jacob Kjeldsen, at det haster med at få bredt ressourcer, kompetencer og tid til den grønne omstilling ud til mindre virksomheder i landet.

Erhvervspolitisk er potentialet for klimaforbedringer nemlig enormt bl.a. smv'erne, der udgør over 90 pct. af danske virksomheder. De skal med helt frem i feltet, hvis Danmark skal nå målsætningen om at reducere CO2-belastningen med 70 pct. inden 2030, lyder hans vurdering.

“Selv de store virksomheder har udfordringer, fordi der ikke bare ligger en køreliste på klimaarbejde, man kan downloade og bruge i virksomheden. Vores mål er, at vi kan skabe nogle gode, ensartede værktøjer, som resten af smv-segmentet i Danmark kan få gavn af,” fortæller Jacob Kjeldsen og tilføjer, at projektet også får deltagere, der er væsentligt mindre end Dana Lim. 6 mio. kr. er der investeret i at gennemføre pilotprojektet

Hos SMV Danmark, der repræsenterer 18.000 små- og mellemstore virksomheder, byder adm. direktør, Jakob Brandt, initiativet fra DI velkommen, men understreger, at der skal arbejdes på at brede resultaterne ud til mere end de 50 deltagere.

“Det, jeg kan frygte, er, at vidensopsamlingen kommer til at halte. Gennem historien har vejen til smv'ernes udvikling været brolagt med gode ambitioner, men den viden, der kommer fra sådanne projekter, får ikke altid fodfæste. Man skal sørge for ikke bare at køre et projekt og så få nogle konsulenter til at skrive rapporter på resultaterne – det får ejerlederen i virksomheden med 10 personer ikke noget ud af,” fortæller han.

Klima er konkurrenceevne

Hos DI fortæller Jacob Kjeldsen, at det bliver en mærkesag for organisationen at brede viden fra projektet ud til resten af smv-landskabet i Danmark.

Arbejdet med grøn omstilling er nemlig i stigende grad en faktor for konkurrenceevnen, lyder det.

“Vi kommer til at kommunikere det ud til medlemmer, og så ansætter vi en klimarådgiver, der bliver ved med at rådgive medlemsvirksomheder efter projektet. Og så er der generelt masser af rådgivere, som kan hjælpe med de forskellige tekniske områder indenfor grøn omstilling – vi søger for, at der bliver meget vidensdeling bagefter,” fortæller projektlederen.

Projektet er stablet på benene af Dansk Industri, brancheforeningen Fremstillingsindustrien og Industriens Fond. Der er samlet investeret 6 mio. kr. fra partnerne i at gennemføre forløbet.

Forsiden af Børsen Bæredygtig
BØRSEN BÆREDYGTIG
2. mar 2021