BØRSEN BÆREDYGTIG
Virksomheder
Omfattende projekt: Arla vil lave 60 mio. kg ost uden brug af gas

Tak fordi du læser med

Danske Bank og PwC er partnere på Børsen Bæredygtig. Derfor kan vi gøre alle vores artikler på Børsen Bæredygtig frit tilgængelige for alle læsere. Det er medvirkende til, at Børsen Bæredygtigs artikler bliver diskuteret vidt og bredt.

Danske Bank og PwC er også parterne på Børsen Bæredygtig, når vi går live og fremhæver en række af de mest spændende grønne projekter i danske virksomheder i Børsen Bæredygtig Cases.

Danske Bank og PwC har ingen indflydelse på indholdet eller andre redaktionelle valg på Børsen Bæredygtig, der skabes af uafhængige og objektive journalister og i den samme høje kvalitet, som du kan finde i resten af Børsen.

Læs mere om partnerskab.

Varmetransmissionsselskabet Tvis investerer en halv mia. kr. i at få fjernet 460.000 ton CO2-udledning i Trekantområdet

Arla dropper nu naturgas på sit store ostemejeri i Taulov ved Fredericia. I stedet kobles mejeriet, der årligt laver 60 mio. kg gule oste, bl.a. mærkerne Klovborg og Riberhus, på det regionale fjernvarmenet.

Udover at spare penge og nedbringe afhængigheden af naturgas ventes det allerede i 2023, hvor mere end halvdelen af naturgassen erstattes af fjernvarme, at fjerne hele 37 pct. af CO2-udledningen fra mejeriet.

Arlas samlede investeringsbudget i 2022 lyder på 4,5 mia. kr. Det oplyste koncernchef Peder Tuborgh i februar. I alt over fem år løftes Arlas investeringer med 40 pct. til i alt 30 mia. kr.Ved alle investeringer i øget kapacitet, renoveringer og optimeringer kigges på nedbringelse af forbrug af energi og ressourcer, klimabelastning osv. En pæn del af investeringerne i produktionen vil ske i Danmark, hvor en stor del af råvaren mælk leveres.

Arlas investering i energioptimering i Taulov er første led i en omfattende øvelse, hvor varmetransmissionsselskabet Tvis i de fire trekantskommuner – Fredericia, Kolding, Middelfart og Vejle – i løbet af de kommende tre år vil investere en halv mia. kr. i 12 forskellige fjernvarmeprojekter. Projekterne skal efter 2025 samlet reducere CO2-udledningen med 460.000 ton.

Ifølge energi- og bæredygtigheds manager Bent Aage Kristensen, Arla, runder mejeriselskabets egen investering 20 mio. kr., og der arbejdes videre på at få fjernet endnu mere naturgas – bl.a. ved installation af en højtemperaturvarmepumpe.

“Vi opvarmer omtrent 600 mio. kg mælk om året, som vi laver til nogle af Danmarks mest kendte osteprodukter, og vi eksporterer 36.000 ton ost til hele verden. Det kræver megen energi, og vi har et mål (i hele Arla, red.) om at reducere vores CO2-udledning med 63 pct. i 2030, hvorfor investeringen i tilslutning til fjernvarme på Taulov Mejeri er den rigtige langsigtede beslutning og en effektiv måde at reducere vores CO2-udledning med én i enkelt manøvre. Det giver også en mærkbar økonomisk fordel med de nuværende energipriser,” siger Klaus Jeppesen, mejeridirektør, Taulov Mejeri, bl.a. i en meddelelse. Vi har et mål om at reducere vores CO2-udledning med 63 pct. i 2030 Klaus Jeppesen, mejeridirektør, Taulov Mejeri

Tvis investerer konkret i en vekslerstation ved siden af Arla-mejeriet og i tilkobling på de fire kommuners i alt 123 km lange fælles varmesystem.

“Der er et stort potentiale i at bruge fjernvarme til procesvarme, og vi har varme tilgængeligt og kan understøtte produktionsvirksomheder. Det er ressourceeffektivt, grøn omstilling og giver økonomiske fordele – både for nye samarbejdspartnere og de eksisterende forbrugere,” lyder det fra Jørgen Nielsen, direktør for Tvis.

Arla har godt 20 forskellige driftssteder i Danmark, og i alt omkring tre gange så mange, flest i Danmark, Sverige og Storbritannien.

Topchef Peder Tuborgh oplyste for trekvart år siden, at Arla i 2022 samlet ville investere 4,5 mia. kr. Grønne tiltag indgår, iflg. Bent Aage Kristensen, i alle udvideIser og optimeringer.

Børsen Bæredygtig hylder grønne frontløbere

Børsen Bæredygtig har udvalgt årets 50 danske virksomheder, der rykker ved den grønne omstilling med konkrete projekter, og som vi derfor hylder som Børsen Bæredygtig Cases.

Børsen Bæredygtig hylder grønne frontløbere

Børsen Bæredygtig har udvalgt årets 50 danske virksomheder, der rykker ved den grønne omstilling med konkrete projekter, og som vi derfor hylder som Børsen Bæredygtig Cases.

Forsiden af Børsen Bæredygtig

Børsen Bæredygtig hylder grønne frontløbere

Igen i år udvælger Børsen Bæredygtig virksomheder, der rykker ved den grønne omstilling med konkrete projekter.

Børsen Bæredygtig hylder grønne frontløbere

Igen i år udvælger Børsen Bæredygtig virksomheder, der rykker ved den grønne omstilling med konkrete projekter.

BØRSEN BÆREDYGTIG
24. jan 2023