BØRSEN BÆREDYGTIG
Bæredygtig
A.P. Møl­ler Hol­dings milliardopkøb af vestjysk plastvirksomhed tænder op under europæisk genanvendelse: Men i Danmark bliver plasten brændt af
Tak, fordi du læser med

Denne artikel kræver normalt abonnement, men er gratis for dig, fordi Danske Bank har finansieret adgang til Børsen Bæredygtig for alle i dansk erhvervsliv.

Danske Bank har ikke haft indflydelse på selve artiklen.

Læs mere om Danske Banks involvering.

Den Holstebro-baserede plastvirksomhed Faerch Group vil sætte turbo på sin europæiske produktion af genanvendt plastik med fire til fem nye fabrikker magen til deres nuværende i Holland. Det fortæller adm. direktør i koncernen, Lars Gade Hansen, efter selskabet mandag skiftede hænder fra kapitalfonden Advent International til A.P. Møller Holding i en milliardhandel.

Men den vestjyske virksomhed har ikke Danmark i kikkerten, når de nye fabrikker skal placeres på det europæiske landkort. Plastikken bliver i al for stor grad en del af affaldsstrømmen i stedet for at indgå i et cirkulært system Lars Gade Hansen, adm. direktør, Faerch Group

“Udfordringen i Danmark er, at vi ikke får samlet råvarerne ind. Plastikken bliver i al for stor grad en del af affaldsstrømmen i stedet for at indgå i et cirkulært system, hvor vi kan genbruge det,” fortæller han og tilføjer, at Faerch i stedet vil bygge fabrikkerne i lande som Frankrig, Italien, Spanien eller Tyskland, hvor indsamlingen er bedre.

Det var den samme problemstilling, der gjorde udslaget, da Faerch Group i 2018 opkøbte den hollandske koncern 4Pet Group. Det var med et strategisk mål om at få adgang til nok pet-plastik, der er den eneste type, som kan genanvendes til fødevareemballage, der er Faerchs speciale. Dengang lød det fra selskabets regionale topchef, Jesper Emil Jensen, at alene den oprindelige Holstebro-fabrik brugte over 25 pct. mere genanvendt plastmateriale, end der blev indsamlet i hele landet.

Hos den danske brancheorganisation Plastindustrien, fortæller miljøpolitisk chef Christina Busk, at Faerch sidder med en unik metode til at genbruge plastik, der ellers var endt til afbrænding. Har udviklet, designet og produceret plastemballage i over 50 år. I dag har virksomheden over 12 fabrikker i Europa og beskæftiger mere end 1500 medarbejdere. Udvikler projekter med formålet at genanvende husholdningsplastik i både Storbritannien, Holland og Frankrig. I 2018 fik Faerch en lukket genanvendelsescyklus i Holland med opkøbet af selskabet 4Pet. Omsatte i 2019 for 3 mia. kr. og endte med et driftsoverskud (ebitda) på 668 mio. kr.

“Det har utrolig stor betydning for den samlede genanvendelse af plast, at Faerch kan udvide arbejdet med at få husholdningsplast genanvendt. De er en af de få, der formår at få en kødbakke til at blive en kødbakke igen,” siger hun.

Producenter skal samle plast

Hun nikker også til udfordringen med at plastik fra danske husholdninger ofte ender til afbrænding i stedet for i en genbrugsstrøm. Planmæssigt vil Danmark i 2025 færdiggøre et udvidet producentansvar, der skal sikre, at plastikproducenter sørger for at inddrive produkterne igen.

Professor i cirkulær økonomi ved Aalborg Universitet Arne Remmen fortæller, at der er sket en del forbedringer på indsamlingen af plast i Danmark de seneste år, hvor flere produkter som f.eks. juiceflasker er blevet inkluderet i pantsystemet.

Han ser det nye opkøb som en gnist, der måske kan sætte endnu mere skub på genanvendelsen herhjemme.

“Det er et stort skulderklap til initiativer fra en dansk virksomhed. Man kan håbe, at sådan en investering og beviset på forretningsmodellen i genanvendelse vil smitte af på andre brancher, hvor vi har parallelle udfordringer med at indsamle og genbruge materialer, som f.eks. tekstilindustrien,” siger han.

200 år i stedet for otte dage

Adm. direktør i A.P. Møller Holding, Robert M. Uggla, udtaler i forbindelse med Faerch-købet, at ejeren nu vil bidrage til et cirkulært affaldssystem, hvor “samme materiale anvendes igen og igen i en uendelig række af produktionscyklusser”.

Og det kan faktisk lade sig gøre at genanvende pet-plast i så godt som en uendelighed. Der sker nemlig ingen forringelse af produktkvaliteten ved genanvendelse gennem Faerchs metode, bekræfter Christina Busk fra Plastindustrien.

Men der er også behov for at gentænke produktionen af fødevareplast generelt, hvis man vil arbejde for den største klimagevinst, mener miljøorganisationen Plastic Change.

“Man bør gå fra at producere engangsprodukter til at lave flergangsprodukter, som kan vaskes og bruges igen og igen, inden de skal indgå i en ressourcekrævende genanvendelsesproces,” siger adm. direktør Louise Lerche-Gredal.

Forsiden af Børsen Bæredygtig