AVISEN Af , ,
Jeg håber, at mange flere danskere vil læse "Atlas Shrugged", for Ayn Rands klarsyn bliver bekræftet i disse år

En analytiker fra den venstreekstremistiske tænketank Cevea forsøger i Børsen den 9. januar at mistænkeliggøre min forretningspartner Kim Fournais og min begejstring for Ayn Rands hovedværk "Atlas Shrugged."

Det vil føre for vidt her at forklare Cevea, hvorfor finansielle institutioner er vigtige for samfundet og markedet – socialister forstår sjældent betydningen af likviditet, efficiens, kapitalallokering, opsparing og investering. Så lad mig fokusere på "Atlas Shrugged" i stedet.

I 1957 udgav den russisk-amerikanske filosof "Atlas Shrugged" ("Og verden skælvede" på dansk). Siden da har Ayn Rands krystalklare budskab været debatteret voldsomt.

Ofte enten hader eller elsker folk hendes fokus på individualisme, personligt ansvar og rationel produktivitet. De, der hader hende, har sjældent læst den 1200 sider lange bog. Men det forhindrer ikke, at de har en række forudindfattede og ofte misforståede opfattelser af Rands selvdefinerede filosofi, objektivisme.

Indtil 2003 hørte man ikke meget til Rand i Danmark uden for meget snævre, ideologiske cirkler, før Saxo Bank genudgav bogen.

I dag føler venstrefløjen sig tvunget til at kommentere bogen. I næste uge kan Saxo Bank samle over 300 mennesker til et arrangement om emnet, når chefen for Ayn Rand Institute Yaron Brooks besøger os.

Og mere end 15.000 mennesker har modtaget bogen i Danmark. Det opfatter jeg personligt som en af de vigtigste ting overhovedet, vi har gjort for at skærpe den danske debat og forståelsen af de udfordringer, vores personlige frihed står over for.

Rands budskab er vigtigere end nogensinde i dag. Bogen forudsiger – trods sine godt 50 år på bagen – med profetisk skarpsyn, hvad der sker med et samfund, når produktiv aktivitet forhindres. Når velstand konfiskeres og omfordeles af politikere og bureaukrater.

Politik fordriver værdier

Hvad der sker, når populisme og politisk magtkampe fordriver sund fornuft og værdiskabelse. Når staten igen og igen forsøger at løse et problem, men dermed blot skaber nye og større problemer.

Hvad der sker, når man brandbeskatter "de rige", og forretningsfolk lever mere af tilskud og vennetjenester fra staten end ved at drive sunde, profitable virksomheder.

Parallellerne til bankpakker, til "grøn vækst", til akutjob og "stimuluspakker", til politikernes stigende indblanding, til millionærskatter og den irrationelle retorik, som eksempelvis Cevea står for på venstrefløjen – de paralleller er skræmmende.

I udlandet har mange også bemærket, at denne bog nærmest giver et blueprint over den aktuelle udvikling i samfundet, og derfor sælges der årligt hundredtusindvis af eksemplarer. Det er uhørt for en bog fra 1950'erne.

Rands grundlæggende synspunkt er, at mennesket adskiller sig fra andre væsner ved at evnen til rationel tankevirksomhed og planlægning. Men for at denne evne skal resultere i produktivitet, vækst og velstand, kræver det, at man respekterer virkeligheden og agerer ud fra den.

Det lyder banalt, men det er faktisk helt afgørende altid at tage udgangspunkt i realiteterne, og i dagen politiske debat ser vi nøjagtigt den irrationalitet, den virkelighedsfjernhed, som Ayn Rand kritiserer.

Politikeres gætværk og fejl

Vi ser det, når politikerne fortæller os, at væksten kommer snart og fortsætter med at bruge penge derefter. Selvom det er rent gætværk, og de har taget vedvarende fejl.

Vi ser det med EU's problemer, hvor man hævder, at løsningen er mere EU, selvom de har gjort alt forkert.

Vi ser det med akutjob, der slås op, men ikke kan besættes. Vi ser det med de grønne afgifter, der blot er skatter.

Vi så det med Fair Løsning. Vi så det i VK's ti år, hvor man talte borgerligt, men førte socialistisk politik.

Jeg håber, at mange flere danskere vil læse "Atlas Shrugged", for Ayn Rands klarsyn bliver bekræftet i disse år, og det er nok også derfor, at en organisation som Cevea forsøger at mistænkeliggøre den.

Der er nogle meget stærke og meget farlige dynamikker indbygget i vort nuværende samfund, og de synes uafladeligt at kværne videre mod et økonomisk og værdimæssigt sammenbrud, selvom mange, selv politikere, godt ved, at reformer er skrigende nødvendige.

Hvis man vil vide, hvor galt dette faktisk kan ende, er denne bog et rigtigt godt bud. Forhåbentlig vil en sådan en forståelse hjælpe med til, at vi kan vælge en bedre vej, men jeg tror, det bliver vanskeligt.

Uden at afsløre for meget kan jeg godt sige, at det ikke ender godt i bogen. Det ender endda rigtigt skidt, og advarslen fra "Atlas Shrugged" bør om ikke andet kendes af folk, der er bekymrede for, hvor vort samfund er på vej hen.

Da vi først udgav bogen i 2003, plejede jeg at sige, at vi var nået til side 3-400 i det danske samfund. Nu er vi nået til side 7-800. Lad os prøve at undgå at nå frem til The End.

Årets julegave til medarbejderne?

Med en virksomhedsaftale i Børsen Executive Club får dine udvalgte medarbejdere mulighed for at suge inspiration og ny viden om ledelse og forretningsstrategi til sig. Se alle fordelene her 

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Sket i ugen: Grøn brint, supermolekyle og glucosefølsom insulin er topfolks svar på fremtidssikring

OVERBLIK: Her er hovedpunkterne i klimaloven

Danskerne vil også glimte

Helle Ib: Få emner kan aktivere vælgerne som vilkårene på boligmarkedet. Tre aktuelle politiske tiltag er værd at følge

Bredt politisk flertal er enig om ny dansk klimalov

"Jeg er ikke bange for problemerne"

Liberal Alliance forlader forhandlinger om klimalov

Ni ud af ti kroner investeret i dansk fintech kan være spildt

Jeudan køber parkeringsanlæg for trecifret millionbeløb