Kina storsejrer over Europa på ny teknologi: Grundlaget for, hvem der vinder økonomisk og politisk kapløb
Asien overhaler nu alle andre regioner med ansøgninger om patenter, siger Francis Gurry, generaldirektør i World Intellectual Property Organization. PR-foto: Emmanuel Berrod
AVISEN Af
Europa er langt i forhold til både Kina og USA på afgørende nye teknologier. Kina har lagt grunden til fornyet vækst med teknologisk storsatsning

Næsten halvdelen af alle verdens patentansøgninger blev sidste år afleveret i Kina. Det betyder såvel en kæmpeudfordring for EU, som at grundlaget er ved at blive lagt, for at Kina kan genopvække den økonomiske vækst, der er på vej ned i gear.

"Inden for kunstig intelligens (kendt som AI, red.) er Europa langt bagud i forhold til både Kina og USA. Teknologi er grundlaget for, hvem der vinder kapløbet om det globale økonomiske og politiske førerskab, og Kina er nu førende inden for både kunstig intelligens, alle former for digital kommunikation og 5G," siger Francis Gurry, generaldirektør i Wipo, World Intellectual Property Organization.

Han peger på, at uden en fælleseuropæisk teknologipolitik har Europa ingen udsigt til at kunne indhente hverken Kina eller USA på de teknologier, der overvejende sandsynligt vil være afgørende for velfærdsudviklingen i de kommende årtier.

LÆS OGSÅ: "Mærkeligt at sige Kina skal stoppe succes"

Det bliver i høj grad Margrethe Vestager, EU's kommende digitale kommissær, der skal stå i spidsen for at skabe bedre rammer for opbygningen af en konkurrencedygtig tech-sektor i EU.

En svær opgave, mener Francis Gurry. Han var i sidste uge i København for bl.a., at fortælle, at "Asien nu overhaler alle andre regioner med ansøgninger om patenter og beskyttelse af varemærker, industrielt design og andre former for intellektuelle rettigheder, der er centrum for den globale økonomi."

I centrum af Asien er Kina, der i 2018 tegnede sig for 46,4 pct. af alle patentansøgninger. I omfang er der tale om 1,54 mio. kinesiske patentansøgninger, svarende til det samlede antal fra de følgende ti nationale patentkontorer. The European Patent Office, der beskytter patenter i EU, fik knap 175.000 ansøgninger.

LÆS OGSÅ: USA vil stoppe køb af forskere

Advarselslampe

"Det er en tændt advarselslampe, Vesten har en seriøs ny konkurrent," siger generaldirektøren for den globale patentorganisation.

Den britiske storbank HSBC tegner i en ny analyse et tilsvarende billede. Man ser kombinationen af enorme investeringer i højhastighedstog og anden infrastruktur og tilsvarende store investeringer og et niveau i verdensklasse på ICT (Information and Communications Technology) som "vejen mod en produktivitetsdreven vækst i de kommende år". Altså en vurdering, der indikerer, at Kinas aktuelle vækstrater på ca. 6 pct. af bnp, der er de laveste i tre årtier, kun er en overgang, før væksten igen tager fart.

"Kinas hurtige investeringer over de seneste ti år har resulteret i både basal infrastruktur og ICT-infrastruktur, der ofte er på niveau med højindkomstlande. Økonomisk forsigtighed i forhold til gældsopbygningen og lave afkast har ledsaget dette boom. Men investeringerne vil give afkast i de kommende år," skriver Qu Hongbin, cheføkonom for Kina, HSBC.

LÆS OGSÅ: Analyse: Kina har fundament til at booste væksten

Tilsvarende positive udsigter er der ikke for hverken Europas økonomiske vækst eller teknologiske udvikling.

"Europas største styrke er samtidig den største svaghed. Diversiteten og de mange

sprog. USA's tech-virksomheder har et naturligt sprogligt forspring, engelsk tales over det meste af verden. Kinesiske tech-virksomheder har en fordel i et kæmpemæssigt hjemmemarked. I USA har f.eks. Amazon råd til at udkonkurrere dem, der vil ind på deres markeder. I Kina sluger Alibaba, Tencent, Baudo og andre tech-giganter selv deres hjemmemarkeder," påpeger Francis Gurry.

"Kina og USA har to forskellige systemer. Begge er succesrige. USA har ingen offentlig innovationspolitik. I Kina er det topdown. Hvor EU skal placere sig, er svært at vide, for man stoler åbenbart ikke på "the wisdom of the market". Jeg har ikke svaret, men ved, at størrelse er vigtigt. Det er tydeligt i tech-branchen, at monopolistiske tilstande er afgørende," understreger Francis Gurry.

hare@borsen.dk

Ny sæson af podcasten Topchefernes strategi med Niels Lunde

Den danske arkitekt Bjarke Ingels er kendt over det meste af verden og har fået international succes med virksomheden Bjarke Ingels Group - i daglig tale kaldet BIG.

Men hvordan ser Bjarke Ingels på strategi i sit særlige krydsfelt mellem en kunstnerisk og en kommerciel verden? Hvorfor eksisterer BIG? Hvilke kompetencer indeholder virksomheden? Hvordan tiltrækker han de bedste medarbejdere?Abonnér:
   

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerNye trends ændrer måden vi rejser på

Annoncørbetalt
indhold af Qatar Airways

Forsiden lige nu


Lokalbanker vil tilbyde leasing til kunderne: "Det kan skabe en ny forretningsindtjening for os"

Virksomheder kræver hurtig trafikplan fra S: Frygter tab af investeringer og arbejdspladser

Sortsyn har bredt sig blandt topchefer: Forudser dystert år for global vækst

Steen Bocian: Stor økonomisk usikkerhed

Udbyttesæsonen nærmer sig – sådan spotter du de rette aktier

Røde tal fra NNIT: Foreløbigt regnskab udsendt ved en fejl

Ny analyse viser store gevinster ved endnu lavere el-afgift

Stigende trængsel kan få voldsom effekt på arbejdskraften: "Alarmklokkerne bør bimle hos regeringen"

Rigmand lader datterselskab gå konkurs efter millionbøde i kartelsag