Nærmer sig tocifret millionsalg fra anonym sidegade: "Folk er kommet fra Fyn og Jylland for at besøge vores lille butik"
Foto: Steven Achaim
AVISEN Af
Med en lille million på lommen fik tre venner i starten af sidste år syet 400 par sko og 400 jakkesæt af metervarer købt direkte hos producenten. Fra en lille butik i en anonym sidegade i København nærmer de sig nu hastigt et tocifret millionsalg

Med en placering 50 meter nede af anonyme Petersborgvej - en sidevej til Nordre Frihavnsgade på Østerbro i København - snubler du næppe over Deerest, hvis du bevæger dig fysisk ud i hovedstaden på jagt efter et nyt jakkesæt.

Det gør du til gengæld nemt online, hvis du som bosiddende i København scroller dig vej gennem dit Instagram- og Facebook-feed, eller søger efter jakkesæt på Google.

Begge dele er helt bevist.

Med en klar strategi om at finde en billig placering og i stedet trække folk ind i butikken gennem strategisk annoncering, har de tre venner Benni Mikael Petersen, Mikkel Bo Hansen og Jean Lichinger Vendel på halvandet år skabt en millionforretning.

I en tid, hvor iværksætteri ofte handler om it, apps, ny teknologi og produkter, som verden aldrig har set før, har de tre iværksætterkompagnoner med et sats på klassisk herreekvipage kastet sig over jakkesæt, som man dybest set har kendt dem siden 1800-tallet.


»Alene i august kommer vi til at omsætte for, hvad vi gjorde de første otte måneder. Det går virkelig stærkt« -Mikkel Bo Hansen, medstifter af Deerest CopenhagenEn satsning, der har vist sig så succesfuld, at de allerede efter første regnskabsår ved udgangen af februar kunne præsentere et lille overskud på 165.000 kr. og halvvejs inde i år to forventer at tredoble omsætningen på 2,5 mio. kr.

Startede med 900.000 kr.

De arbejde alle tre i tøjbranchen, før de gik sammen om Deerest.

"Vi producerede lidt selv i de butikker, vi var i, og her fik vi øjnene op for, at vi kunne lave et kvalitetsmæssigt fuldstændig identisk jakkesæt med f.eks. Hugo Boss - for bare at nævne noget, man kender. Bruge det samme stof fra den samme italienske metervareproducent og tjene fornuftigt ved at sælge det for 3000 kr., mens det koster 5-7000 kr., hvis der står Hugo Boss i. Hvorfor så ikke tage springet ud i at gøre netop det," siger Jean Lichinger Vendel.

Efter at have prikket til Mikkel Bo Hansen for et par år siden, gik der en længere periode, før de kom videre med idéen. Men da de i starten af sidste år tog fat i Benni Mikael Petersen, var han ombord med det samme, og derfra tog det fart.

 
Benni Petersen er en af de tre medstiftere af Deerest Copenhagen. -Foto: Steven Achiam

Med hiv og sving fik de hver skrabet 300.000 kr. sammen. Med en lille million på hånden til at starte op, fik de produceret 400 par sko, 400 jakkesæt og fundet lokalet på Petersborgvej.

"Og så krydsede vi ellers fingre. Vi udbetalte ingen løn til os selv i starten, men havde lidt feriepenge vi skulle leve af de første måneder. Uvisheden, om hvorvidt det ville kunne løbe rundt, var hård i starten, men den varede heldigvis kort tid. Allerede efter tre måneder kunne vi begynde at betale omkring 10.000 kr. til os selv i løn," siger Mikkel Bo Hansen.

Halvandet år efter, at butikken slog dørene op, er de både nået op på en normal løn og har fået hevet de 900.000 kr. ud igen. For godt 14 dage siden startede Noël Bisbjerg, de også kendte fra tidligere, som selskabets første ansatte udover stifterne.

De tre stiftere ejer en tredjedel af Deerest hver, og de bestemmer lige meget. Hidtil har det ikke voldt nogen kvaler at skulle blive enige om tingene.

 
Jakker i forskelligt stof og design.-Foto: Steven Achiam

"Jeg har både prøvet at være selvstændig med min kæreste, med en anden kompagnon og nu med to kompagnoner. Når det går godt, er tingene jo nemme, og vi har ikke rigtig prøvet andet endnu. Vi har kendt hinanden et stykke tid og er gode venner, hvilket giver en respekt. Indtil videre har uenighederne været om små og ligegyldige ting, men der skal da nok komme noget. Andet ville være mærkeligt," siger Benni Mikael Petersen.

Eget brand og intet udsalg

Konceptet er enkelt - der er ingen kendte mærker som Bertoni, Hugo Boss, Sand eller Tiger of Sweden at finde, når man træder ind i den lille butik.

De tre partnere køber metervarer, bomuld og læder direkte hos producenterne, og så får de syet jakkesæt, skjorter og sko i eget brand i Portugal og Tyrkiet. Ifølge stifterne med de samme metervarer, som de dyre modehuse også benytter.

Slutproduktet er bl.a. jakkesæt til omtrent 3000 kr. og skjorter til 700 kr. - som Deerest altså både kan tjene på, og som ifølge partnerne er af en anden kvalitet end andre ting i samme prisleje.

Og så er det intet udsalg. Aldrig, lyder det. Prisen er den samme hele vejen igennem.

Efter en stille start, hvor butikken nåede at åbne, inden de fik de første produktioner hjem, er salget vokset støt. De 400 jakkesæt i første parti er vokset til 1200 i den seneste sending, som kom hjem i forrige uge.

Det samlede salg har rundet 6,5 mio. kr. I alt estimerer de at have solgt 1300 jakkesæt.

 
Tilpasning af skjorte og jakkeærmer.-Foto: Steven Achiam

"Ved udgangen af første år regnede vi med at fordoble omsætningen til ca. 5 mio. kr. i år to. Det føles helt vildt lavt at sige nu, når vi kan vi se, at vi med en omsætning på 4 mio. kr. i første halvår nærmere ender på 7-8 mio. kr. August har allerede nu (d. 20, red.) klart overhalet vores hidtil bedste måned. Alene i august kommer vi til at omsætte for, hvad vi gjorde de første otte måneder. Det går virkelig stærkt, det er lidt vildt," siger Mikkel Bo Hansen, som suppleres af Benni Mikael Petersen:

"Der har været dage, hvor der nærmest har været kø ud af butikken. Det havde vi ikke turde regne med. Slet ikke fra den nuværende placering. Folk er kommet fra Fyn og Jylland for at besøge vores lille butik. Når de ringer på forhånd, prøver jeg altid at fortælle, at det altså er en lille butik, så nu må de endelig ikke blive skuffede."

Travlheden skaber dog problemer i forhold til den helhedsoplevelse og service, som de gerne vil levere.

"Vi har så mange kunder nu, at det nogle gange føles som udsalg, og der halter vi efter pga. pladsen. Det kan ikke nytte noget, at folk kommer ind og får en fornemmelse af udsalg, fordi de står oveni hinanden. Vi kan snart heller ikke have varerne mere," siger Benni Mikael Petersen.

Første mål: 25 mio i omsætning

Drømmen er derfor i første omgang at rykke til større lokaler. Mindst 200 kvadratmeter og en lidt mere prominent placering i samme område, lyder ambitionen. Derfra en butik mere i København.

"Hvis de to så kører rigtig godt om nogle år, og vi når en omsætning på 20-25 mio. kr., så er der jo to veje at gå ned af. Enten at skulle skalere meget op og hente penge ind til det, eller tage det stille og roligt og måske kigge på en butik i Aarhus. Men først skal vi lige nå hen til de 20-25 mio. kr. Så kan vi altid kigge på, hvad den næste drøm skal være," siger Mikkel Bo Hansen.

I øjeblikket kæmper de dog med at få lov at låne ca. 1,5 mio. kr. i banken, som de mangler for at kunne rykke videre og købe en erhvervsandel. De kunne godt gå ud og leje et større og dyrere lokale, men vil gerne være herre i eget hus, forklarer Jean Lichinger Vendel.

 
Noël Bisbjerg (t.h)er virksomhedens første ansatte. Foto: Steven Achiam-Foto: Steven Achiam

"Vores største udfordring lige nu, er bankerne. Det virker til, at det næsten er ligegyldigt, hvor gode vores tal er, så længe de kun er halvandet år gamle. Hvis vi skal låne noget, skal vi ind og kautionere med en stor personlig formue, lyder beskeden. Vi er i starten af 30'erne, og hvis vi havde en stor personlig formue, så var der jo ikke rigtig nogen grund til overhovedet at gå i banken for at spørge om at låne penge," Mikkel Bo Hansen.

Derfor er de ved at få udarbejdet et halvårsregnskab, som de håber, kan overbevise bankerne. Alternativet er at vente med at rykke videre, til de selv har sparet mere op.

"Men vi vil rigtig gerne holde momentum. Lokalet her er bare lidt en fartbegrænser. Indtil nu er situationen, at vi skal have nærmest alle pengene selv eller en stor personlig formue, som vi kan kautionere med banken. Hvilket jo så er det samme som at have alle pengene selv," siger Mikkel Bo Hansen.

Få dagens vigtigste mail og start dagen på et oplyst grundlag. Tilmeld dig til nyhedsbrevet Børsen Morgenbriefing i boksen herunder

Børsen Morgenbriefing samler de vigtigste historier om erhverv, økonomi og aktier, så du på få minutter kan få et overblik over, hvad der er værd at vide.
Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerNeurogastronomi er på vej ind på arbejdspladsen

Annoncørbetalt
af Kokkenes Køkken

Forsiden lige nu


Har du mistet brexit-overblikket? Her er 11 spørgsmål og svar om den kaotiske proces

Bavarian-boss om aktiedyk på mia-køb: Vores største investor ATP bakker op

Efter gigantens konkurs: PwC skal undersøges for dobbeltrolle i rådgivning af Thomas Cook

Bavarian Nordic i voldsomt kursfald efter milliardkøb

Finansdirektør i Bavarian Nordic: Medicinalkæmpes lagre er ikke regnet med i prisen

Kviklånsfirmaer vil have gældsregister: Det kan være forskellen på, om man skal en tur i fogedretten eller ej

Bavarian-topchef efter mia-opkøb: "Vi har nu skabt et stærkt uafhængigt vaccineselskab"

Aktiestatus: Kurshug til Bavarian Nordic i grønt marked