Kras kritik af it-millionærs privatlån til iværksættere
Magnus Kjøller flyttede i 2014 til Dubai. Her arbejder han fuldtid som investor. Foto: Katarina Premfors
AVISEN Af
Magnus Kjøller, der er blevet mangemillionær på pointportal, har udstedt 50 mindre privatlån til iværksættervirksomheder. Betingelserne møder hård kritik fra en række eksperter. "Tyveri ved højlys dag," mener investeringsøkonom

Den nordjyske it-millionær Magnus Kjøller lancerede i efteråret et tilbud til små, nystartede virksomheder, der har brug for penge. Tilbuddet lyder sådan her: Lån 50.000 kr. af mig, betal pengene tilbage inden 12 måneder og giv mig så en option på 10 pct. af virksomheden. En option, som jeg i øvrigt kan indløse for 1 kr. på et hvilket som helst tidspunkt de næste fem år.

I dag reklamerer Magnus Kjøller for lånet på sociale medier og i annoncer på nettet, og det har tilsyneladende givet pote.

Han fortæller nemlig, at han har fået 150 ansøgninger og ud af den bunke udstedt omkring 50 privatlån til iværksættere.

"Det har jeg brugt et par millioner på. Vi er alle enige om, at vi skal have flere iværksættere, men folk snakker meget og gør for lidt. Jeg føler, at det her er mit bidrag," siger Magnus Kjøller, der har afsat en pulje på i alt 10 mio. kr.

LÆS OGSÅ: Her er betingelserne for Magnus Kjøllers lån til iværksættere

Blandt låntagerne er ifølge Magnus Kjøller bl.a. en foodtruck, et fitnesscenter, en økologisk ægproducent og nogle mobilapps og webshops.

"Jeg får en option på 10 pct., så hvis jeg ser noget talent, er det en indgangsvinkel til, at jeg kan engagere mig yderligere. Det er mig, der planter en masse, masse frø. Nogle af tingene bliver aldrig til noget, mens andre sandsynligvis bliver til et eller andet," siger han og kalder projektet for et eksperiment.

"Jeg synes, det er en win-win, som både tilgodeser iværksættere, som ønsker at starte op, og mig, som gerne vil plante nogle frø," siger han.

Men investeringsøkonom i Nordnet, Per Hansen, er langt fra enig i, at det er en win-win-situation. Han kalder det en økonomisk uattraktiv model for låntageren.

"Det er helt fuldstændig vanvittigt at forære 10 pct. væk for 1 kr. Hvis nogen har en virkelig fremragende idé, så er det tyveri ved højlys dag, fordi de 50.000 kr. forslår sig som en dråbe i Atlanterhavet," lyder kritikken.

Bedre med et kviklån

Bankforsker ved Aalborg Universitet, Lars Krull, sammenligner det med et kviklån uden renteloft med henvisning til, at optionen kan blive mange penge værd.

"Du giver en option på, at han (Magnus Kjøller, red.) kan få 10 pct. af virksomheden uanset hvilket udviklingsstadie den måtte være i om fem år. Det er rigtig lang tid. Der har du typisk været ude at få nye penge eller selv taget mere risiko," siger han.

LÆS OGSÅ: Har lånt 50.000 til biler: "Jeg skulle bruge pengene nu og her"

Lars Krull har skrevet bøger om, hvordan man søger venturekapital, og har selv tjent en formue på at investere i virksomheder, og han vil ikke anbefale iværksættere at springe på Magnus Kjøllers lån.

"Jeg bryder mig ikke om det. Jeg synes ikke, det er et godt tilbud. Det er et tilbud til den desperate," siger han og mener, at det er bedre at tage et kviklån eller finde nogle lokale erhvervsfolk, der vil bakke op:

"De er der altid," siger han.

Den erfarne investor og adjungeret professor på CBS, Søren Hougaard, der ejer investeringsvirksomheden AMS Group, ryster på hovedet af lånet.

"Det er et friskt forsøg, men det er lidt for smart. Logikken fra Magnus Kjøllers side er til at tage og føle på, men fra iværksætterens side er jeg nødt til at sige: Puha," siger Søren Hougaard, der selv har investeret i iværksættere i mere end 25 år, fulgt dem tæt og skrevet flere bøger om emnet.

Han mener, at man som "begavet iværksætter" bør takke nej.

"Du skriver under på, at hvis det går skidt, så skylder du Magnus Kjøller 50.000 kr. og så tikker det på med en voldsomt høj rente. Hvis dit projekt ikke kikser, så betaler du de 50.000 kr. tilbage, men så har du foræret ham 10 pct. af din virksomhed for 1 kr. Det er eddermame ikke et godt regnestykke for den kloge iværksætter. Det er jeg nødt til at sige," lyder det fra Søren Hougaard.

Ikke blot et finansielt produkt

Magnus Kjøller har ikke ønsket at stille op til et nyt interview og svare på kritikken, men i en mail skyder han tilbage på eksperterne, der mener, at han får foræret lovende virksomheder.

"Det er at gå med skyklapper og ignorere de andre aspekter," skriver han.

Lånet skal nemlig ses som mere end blot et finansielt produkt.

"Jeg er en veletableret iværksætter, der har været med i mange virksomheder - både succesfulde og fejlede. Foruden pengene bidrager jeg med viden, erfaring og adgang til netværk. Idéer er fine, men det er vellykket eksekvering, der tæller," skriver han bl.a. videre i mailen.

Søren Hougaard medgiver, at det kan have en værdi at få Magnus Kjøller med.

"Det kan sagtens tænkes. Og især at de kan flage med, at pengene kommer fra en succesfuld iværksætter som ham, når de skal ud at forhandle med kunder og have nye medarbejdere," siger han.

Magnus Kjøller afviser også, at lånet minder om et kviklån, hvor renten ofte er tårnhøj.

"Jeg synes, det er en forkert måde at anskue det på. Hvis virksomheden bliver meget værd, så har jeg en upside, det er rigtigt. Men der ønsker jeg jo at tro, at min rådgivning og sparring har været med til at bidrage til den værdi," skriver han.

Er det svært at låne 50.000 kr?

Magnus Kjøller blev på få år mangemillionær, da pengene pludselig begyndte at vælte ind i hans virkomhed CM Network, der driver abonnementsforretningen Pointworld.com.

Dengang startede han med nogle få tusinde kroner på lommen, og siger selv, at han har lanceret sit lån, fordi mange iværksættere har svært ved at få adgang til selv meget små beløb.

"De udtrykker en frustration over, at selv hvis de kommer gennem al besværet i banken, så bliver de afvist," siger han.

Men Lars Krull mener, at det er nemt at låne penge i dag.

"Enhver ung mand eller kvinde kan låne 50.000 kr. på sit glatte ansigt hos Santander og alle mulige andre steder, hvor der egentlig er ordnede renteforhold," bemærker bankforskeren.

Søren Hougaard køber heller ikke påstanden om, at det er vanskeligt at finde et så lille beløb.

"Hvis du er ung og har krudt i numsen og vil fremover isen, så kan du også skaffe 50.000 kr. Du har måske en børneopsparing eller du har nogle forældre, en søster, bror og fætter, dem rundt om hjørnet og banken," lyder det fra professoren.

Han mener, det ville være mere fair i forhold til lånebetingelserne, hvis den nordjyske iværksætter tilbød at låne ti gange så mange penge.

"50.000 kr. gør hverken fra eller til. Helt ærligt, det flytter ingenting. 500.000 kan flytte noget," siger han.

Magnus Kjøller ikke enig i, at det maksimum, han har sat på ansøgningsskemaet, er for lidt.

"For rigtigt mange mennesker betyder 50.000 kr. og muligheden for at få noget hjælp til at komme i gang rigtigt meget," skriver han og fortsætter:

"Det er ikke alle, der går efter at skabe den næste Skype og har brug for adskillige millioner for at komme i gang. Ham, der driver foodtrucken, og hende, der har coachingvirksomheden, er ikke desperate, bare fordi de ikke går efter at lave store selskaber med hundredvis af medarbejdere og lave exits som deres måde at tjene penge på," skriver Magnus Kjøller.

Han har dog i enkelte tilfælde lånt mere end 50.000 kr., og vil heller ikke være afvisende over for at låne en halv millioner kroner.

stvr@borsen.dk

LÆS OGSÅ: "Min første investering fungerede ad helvede til" bit.ly/2o01P0KAndre læser dette lige nu


Børsen anbefalerDerfor skal du være obs på aktiens RSI-værdi

Annoncørbetalt
indhold af Investtech

Forsiden lige nu


Forbud mod topskattelettelser og mulighed for mere udenlandsk arbejdskraft: Her er de vigtigste punkter i ny regeringsaftale

Røde partier enige om ny S-regering

Tiger-ejer sigter mod gigantnotering i september: Danskere står til at blive mangemillionærer

Banker genkender ikke Nets' massive sats på innovation

Medierne på grillen: Kollektiv nedsmeltning over isfoto

Tysk industrimotor hoster og harker - kan koste 3500 danske arbejdspladser

Rambøll ser frem til hårde klimakrav: "Man kan godt sige, at initiativet rent markedsmæssigt er en gave"

To danske restauranter i verdens top fem

Powell gentager: Styrket argument for rentesænkning