Skotland blæser løbere ud af komfortzonen
At gennemføre 100 km løb i det skotske højlands ufremkommelige terræn har givet alle deltagerne en succesoplevelse. Men en af de ting, der ud over distancen og terrænnet var med til at gøre turen hård, var ifølge Torsten Steenholt usikkerheden på den første dag om, hvor langt og hvilken vej der skulle løbes. "Jeg hader ikke at vide, hvor langt jeg skal," fortæller han. Foto: Uffe Hansen
AVISEN Af ,
Viljestyrken blev testet for en gruppe erhvervsfolk, der i sidste weekend rundede syv måneders træning af med 100 km løb i det skotske højland. Børsen løb med hele vejen

Krabbegang bliver man aldrig for gammel til. Det sander jeg på vej ned over løse klippeblokke fra den skotske højderyg Bein Liath Mohr. Vinden er så kraftig, at det nærmest er umuligt at være oprejst, umuligt at gå og i hvert fald helt umuligt at løbe, hvilket ellers er, hvad det her handler om.

Sammen med syv erhvervsledere er jeg godt i gang med finalen på løbeprogrammet Børsen R26 Master Performance. I syv måneder har vi trænet disciplinen trailløb for at blive klar til at løbe 100 km i det skotske højland på tre dage.

Alle er erfarne løbere med lyst til prøve nye grænser af.

Og det sker den første dag, hvor kontormusene bliver blæst langt ud af komfortzonen i det rå og smukke Torridon-område.

Målet er at løbe 34 km, men den skotske sensommer er i det brutale hjørne. Regnbyger og voldsomme kastevinde suser mellem og henover bjergene, så hoved og krop trykkes tæt mod jorden, når chefguiden Ceri Rees giver besked.

Opstigningen til Bein Liath Mohr kommer efter 25 km i trailstil - det vil sige en kombination af roligt løb vekslende med hurtig gang, når stigningerne bliver for stejle.

Det er en stor del af charmen ved trail, for selv om hvert trin kræver koncentration, giver det skiftende tempo bedre mulighed for at nyde omgivelserne.

En test af viljestyrken

Undervejs øffer jeg til guiden Ian Stewart over de kraftige vindstød og regnen, og han svarer med et venligt smil:

"Scotland is testing your commitment."

Jeg er helt enig - alle får testet deres viljestyrke fra dag et.

Til tops på højderyggen falder guidens dom hurtigt: Det blæser for voldsomt, og vi skal hurtigt ned igen, også selv om det kræver, at ruten må lægges om og bliver længere.

Vi går, glider og snubler ned ad læsiden og ender med at hoppe mellem glatte klipper og lyngplanter de næste kilometer i mindre flokke for at nå en sti, der fører ud til vejen og hjem til hotellet.

Jep - testen er i fuld gang, og der er kun en vej: Fremad. Desværre får en fra holdet en knæskade tidligt på ruten og må udgå.

Dagens omvej betyder, at vi når op på 45 km, og vi er afsted i ni timer i stedet for de forventede seks. Alle har væske og energi med på turen, men alligevel er reserverne presset helt i bund, da vi når i mål.

Receptionisten smiler da også venligt, da jeg drivvåd henter nøglen til værelset:

"Scotland is testing your commitment," lyder hans hilsen. De bliver ved.

Efter den hårdeste dag i mit løbeliv er jeg unægtelig i tvivl, om jeg består den skotske test. Der er stadig to dage tilbage.

Den fulde belønning kommer heldigvis på dag to.

Ruten kortes af, fordi vi løb rigeligt langt i går, og de skotske vejrguder mener åbenbart, vi er banket på plads. Regn og blæst er afløst af sol fra en let skyet himmel. Vi kører ud til startpunktet langs vandet, hvor landets skønhed er betagende.

Jovist - benene er trætte, ømme lår, knæ og ankler gør det tungere at komme i gang. Men omgivelserne flytter fokus.

Vi løber langs en flod, der skærer sig igennem et violet landskab af udsprunget lyng. Det kan ikke blive meget smukkere at løbe trailløb, og humøret stiger på hele holdet.

Jeg gruer dog lidt for, om kræfterne rækker til maratondistancen på tredjedagen.

"Du kan være ganske rolig," lyder det fra holdets cheftræner, Bjarke Kobberø:

"Dine ben er mere friske i morgen efter dagens restitutionstur."

Min tillid til ham er høj, så jeg vælger at tro på ham - og holder min tvivl for mig selv.

De 15 km klares af hele holdet på to timer. Vi slutter i en landsby, finder en kaffestue og nyder solen i gårdhaven. Skotland er slet ikke så tosset endda!

Testen bestået

Han har ret igen, Bjarke Kobberø. Ømhed i knæ og lår er væk, da jeg står ud af køjen. Jeg er træt, men ikke slidt, og føler mig beredt på den sidste etape.

Vi skal følge en berømt rute, der indgår i triatlon-udfordringen Celtman, hvor deltagerne svømmer i det iskolde vand, cykler over 200 km og slutter på den maratonrute, vi har foran os.

Vi 'nøjes' heldigvis med maratonruten, der fører gennem et varieret landskab af skove, bjerge og søer. De første skridt tages i en af de kraftigere regnbyger, og vi går og småløber opad for at blive varmet op.

Solen bryder igennem, og den ene regnbue afløser den anden. Kilometerne glider hurtigere og nemmere end frygtet, og der er overskud til opmuntrende tilråb undervejs.

På turens sidste halvdel løber vi langs en større flod mellem to højderygge. Holdet spredes ud, for alle finder deres eget tempo efter overskud i benene og løbeteknik.

Tiden alene forstærker naturindtrykkene, og det skaber helt zenagtige øjeblikke, hvor det hele går op i en højere enhed.

Vi nærmer os målet. Guiden Ian samler os i mindre grupper, og helt symbolsk skinner solen de sidste kilometer rundt langs bugten og landsbyen Torridon.

Kort før hotellet lyder det efter et kig på GPS-uret: "100 kilometer, venner!"

Skotland testede vores viljestyrke - og vi bestod.

ufha@borsen.dk

SE MERE Læs erhvervsfolkenes beretninger, og se flere billeder fra turen bit.ly/2cBUALN

Ny sæson af podcasten Topchefernes strategi med Niels Lunde

Den danske arkitekt Bjarke Ingels er kendt over det meste af verden og har fået international succes med virksomheden Bjarke Ingels Group - i daglig tale kaldet BIG.

Men hvordan ser Bjarke Ingels på strategi i sit særlige krydsfelt mellem en kunstnerisk og en kommerciel verden? Hvorfor eksisterer BIG? Hvilke kompetencer indeholder virksomheden? Hvordan tiltrækker han de bedste medarbejdere?

Ledelse


Andre læser dette lige nu


Børsen anbefalerForsiden lige nu


Citi kalder Alzheimers-eufori forhastet: Novo-boss afventer britisk forsøg

Air Greenland i største flysatsning nogensinde

Unibrew-formand om ny ledelsesrokade: "Lidt som i en fodboldklub, hvor man hele tiden skal tænke over at forstærke holdet"

Novo-chef efter nyt fra FDA: "Det stiller Ozempic endnu bedre end tidligere, og det er vi utroligt glade for"

Google-ejer runder markedsværdi på 1000 mia dollar: Porteføljemanagere overvejer at indkassere gevinst

Veloxis-aktionær trods tvangsindløsning: Kampen er slet ikke forbi endnu

Bjarke Ingels: Hvis du begår denne fejl, kan du godt glemme alt om at tiltrække de største talenter

Kronik: Nye regler kan få betydning for din pension i 2020